2. Uluslararası Girişimcilik ve KOBİ Kongresi’ne Ev Sahipliği Yapıyor - Son Dakika
Ekonomi

2. Uluslararası Girişimcilik ve KOBİ Kongresi’ne Ev Sahipliği Yapıyor

2. Uluslararası Girişimcilik ve KOBİ Kongresi’ne Ev Sahipliği Yapıyor

Doğu Akdeniz Üniversitesi'nin Ev Sahipliği Yapacağı 2. Uluslararası Girişimcilik Ve KOBİ Kongresi 24 – 25 Şubat 2011 Tarihlerinde Golden Tulip Otel Lefkoşa'da Gerçekleşecektir.

24.02.2011 01:38  Güncelleme: 01:40

Doğu akdeniz üniversitesi'nin (daü) ev sahipliği yapacağı 2. Uluslararası girişimcilik ve kobi kongresi 24 – 25 şubat 2011 tarihlerinde golden tulip otel lefkoşa'da gerçekleşecektir. Oturumlar 24 Şubat Perşembe saat 13:00'de başlayıp 18:00'e kadar, 25 Şubat 2011 Cuma günü ise 09:00'da başlayıp 18:00'e kadar sürecektir.

Oturumlara katılım serbest olacaktır.

Kıbrıs Türk Sanayi Odası'nın katkılarıyla 24 – 25 Şubat 2011 (Perşembe-Cuma) tarihlerinde düzenlenecek olan uluslararası kongreye 15 farklı ülkeden katılımcı gelecektir. Bu ülkeler, Güney Afrika, Suudi Arabistan, Nijerya, İngiltere, Pakistan, Türkiye, İtalya, Sırbistan, Israil, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Avusturya, Zimbabwe, Hindistan ve Kanada.

15 farklı ülkedeki girişimcilik uygulamaları ve KOBİ sorunlarının tartışılacağı kongrenin Kıbrıs Türk küçük işletmelerine büyük katkıları olacağı beklenmektedir.

Kongrenin diğer önemli bir özelliği de ECSB (European Council of Small Business) vermiş olduğu akademik destektir. Kongreye Avrupa Küçük İşletmeler Konseyi başkanı Thomas Cooney ile Uluslararası Küçük İşletmeler Konseyi Başkanı Sn. Annette St-Onge katılacaklardır.

DAÜ İşletme Bölümü Başkanı Doç. Dr. Mustafa TÜMER tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada şunlar aktarıldı: Küreselleşen dünyada rekabet edebilmek için işletmeler ölçek ekonomisinden uzaklaşmakta ve esnek yapıya sahip işletme yapılarını tercih etmektedirler.

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, ülkelerin sanayi toplumundan, sanayi sonrası bilgi toplumuna geçiş sürecinde önemli rol oynamaktadır. Ülkemizdeki işletmelerin büyük bir çoğunluğunun küçük yapıda olması bulunmaz bir fırsattır. Bilgi çağıyla uluslararasındaki sınırların önemi azalmış, ekonomik faaliyetler ülkeler ile sınırlı kalmayıp, tüm dünyayı kapsayan boyutlara ulaşmıştır.

Bu gelişmeye paralel olarak rekabet önemli boyutlara ulaşmış ve bu yapı ile ortaya çıkan küreselleşme olgusu giderek yaygınlaşmıştır. Yeni bir bin yıla girerken bilgiye hızlı, zamanında ve güvenilir bir şekilde erişim, rekabet edebilmek için artık kaçınılmaz hale gelmiştir. Ancak, KKTC'de bilgi toplanmasının ve bunun kamuoyu veya ekonominin ilgili bölümlerine sunulmasının önemi henüz yeteri kadar algılanamamıştır. Bu kongrenin KOBİ'lerin öneminin anlaşılmasında katkı sağlayacağına eminiz.

Girişimciliğin önemi

İşsizlik sorununa önemli bir çözüm olanağı sunduğu gibi ayrıca ekonomik büyümenin önemli bileşenidir. Girişimci, ekonomik kaynakların düşük üretkenlik alanlarından yüksek alanlara aktarılma sürecinde baş aktördür, çünkü üretim kaynaklarını yeni bir tarzda birleştirerek kullanılmayan üretim faktörlerinin kullanılmasını sağlar.

Ayrıca kullanılmakta olan üretim araçlarının ve mevcut girdilerinin değişik şekillerde kullanımı ile üretimi artırır. Bu yönüyle girişimci toplumsal fayda yaratan ekonomik bir aktördür. Girişimci yeni düşüncelerin yaratılması, yayılması ve uygulanmasını hızlandırır, ayrıca yeni endüstrilerin doğmasına yol açar, teknolojileri kullanan sektörlerde verimliliği artırır ve hızla büyüyen sektörler yarattığı için ekonomik büyümeyi hızlandırır. Dolayısıyla girişimci ekonomik faaliyetlerin düzenlenmesinde, istihdam yaratılmasında ve üretim faaliyetlerinde anahtar faktördür.

Girişimcilik ekonomik büyüme ve kalkınmanın motorudur. Yenilik ve yaratıcılığın kakaynağıdır. Bir ülkede "hür teşebbüs" olarak ifade edilen rekabete dayalı özel girişimcilik ne kadar gelişirse o ülkede ekonomik refah düzeyi de o ölçüde yükselir. Özel mülkiyetin, dolayısıyla özel girişimciliğin olmadığı ve/veya yetersiz olduğu ülkelerde ekonomik refah düzeyinin düşük olduğu gerçeği artık hepimiz tarafından bilinmektedir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Ekonomi 2. Uluslararası Girişimcilik ve KOBİ Kongresi’ne Ev Sahipliği Yapıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement