8. Uluslararası Kurumsal Yönetim Zirvesi - Son Dakika
Ekonomi

8. Uluslararası Kurumsal Yönetim Zirvesi

Borusan Holding CEO'su Uğur: "2014 kötü bir yıl değildi.

14.01.2015 14:39

Borusan Holding Üst Yöneticisi (CEO) Agah Uğur, 2015'in geçen yıldan biraz daha iyi bir yıl olacağını belirterek, "Ancak, oyun alanınızı her şey daraltıyor. Dolayısıyla sizin rakiplerinize göre daha farklı, daha etkin bir şeyler yaratmak mecburiyetiniz artıyor" dedi.

Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği'nin (TKYD) bu yıl 8'incisini düzenlediği Uluslararası Kurumsal Yönetim Zirvesi'nin "Etkin Yönetim Kurulları" başlıklı oturumu, Avukat Ümit Yayla moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

Oturumda, yönetim kurullarının etkin çalışması için neler yapılması gerektiği tartışılırken, bunun şirketlere sağladığı faydalar ele alındı.

Borusan Holding Üst Yöneticisi (CEO) Agah Uğur, oturumda yaptığı konuşmada, yönetim kurulunda birbirini tamamlayıcı bir takım oyunu kurulduğunda başarının yakalandığını belirterek, farklı görüş ve özelliklere sahip ne kadar insan bir araya getirilirse, o kadar yaratıcı ve ileriye dönük tasarım yapan ekiplerin oluşacağını anlattı.

Bir katılımcının sorusu üzerine 2014 ve 2015 yıllarını ekonomik açıdan değerlendiren Uğur, "2014 kötü bir yıl değildi. 2015 muhtemelen biraz daha iyi bir yıl olacak. Ancak, oyun alanınızı her şey daraltıyor. Dolayısıyla sizin rakiplerinize göre daha farklı, daha etkin bir şeyler yaratmak mecburiyetiniz artıyor. Aynı başarı için daha zekice ve daha fazla çalışmak gerekiyor. 2015 böyle bir yıl olacak" ifadelerini kullandı.

Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar ise aynı soru üzerine şunları söyledi:

"2014 yılı bizim sektörde iyi bir yıldı, fena bir yıl değildi. Otomotivde 2014 yılına başta kötü başladık ama sonra durum biraz toparlandı. Birkaç nedenle Türkiye ekonomisi açısından 2015'in çok daha iyi bir yıl olacağını düşünüyorum. Düşen petrol fiyatlarının dış ticarete katkısı, Türkiye'nin jeopolitik öneminin biraz daha öne çıkmış olması, Uzak Doğu, Avrupa ve Amerika'daki ciddi sıkıntılardan doğan sermaye kaçışlarının arayışları sırasında Türkiye'ye daha fazla ilgi gösterileceği çok net. Dolayısıyla gerek enflasyon sorununu, gerekse cari açık sorunu çözüldüğünde ekonomik olarak 2015'te, 2014'e göre çok daha iyi bir büyüme hızı ve motivasyon yakalanacaktır diye düşünüyorum."

"Sermaye piyasalarının gelişmişliği açısından olması gereken yerde değiliz"

Bayazıt Yönetim Danışmanlık Hizmetleri Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Bayazıt da kurumsal yönetimin gelişiminin, sermaye piyasalarının gelişimiyle ilişkili olduğunu belirterek, "Sermaye piyasalarının gelişmişliği açısından hala olması gereken yerde değiliz. Hem yerel hem de küresel sermaye kaynaklarının etkin kullanılması da bir başka önemli konu" ifadelerini kullandı.

KPMG Türkiye Başkanı Ferruh Tunç ise yönetim kurulunun 4 ana ekseni bulunduğunu kaydederek, bunları "liderlik ve strateji", "performans ölçme ve değerlendirme", "paydaşlarla iletişim", "hesap verilebilirlik ve denetim" şeklinde sıraladı.

Tüm bu alanların dengeli kullanılması ve diğer alanlarla da ilişkilendirilmesi gerektiğini vurgulayan Tunç, "Yönetim kurulunun etkinliği, şirketin etkinliğidir" dedi.

Tunç, kurumsal yönetimi destekleyen ve engelleyen unsurlara da değinerek, olumlu unsurların olumsuzlar kadar çoğaltılamadığını, ancak genel olarak şirket itibarına olumlu bir katkı yaptığı algısının olduğunu sözlerine ekledi.

- "Yeni OECD İlkeleri Neler Getiriyor ve Uluslararası Trendler" oturumu

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) İkinci Başkanı Bekir Sıtkı Şafak ise "Yeni OECD İlkeleri Neler Getiriyor ve Uluslararası Trendler" başlıklı oturumda yaptığı konuşmada, kurumsal yönetim ilkelerine yönelik bilgi verdi.

Oturumda, katılımcılardan birinin yönetim kurullarında kadın sayısının artması için kota getirilip getirilmeyeceğine yönelik sorusu üzerine Şafak, bu konuda yeni bir düzenlemenin bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Şirketlerin yönetim kurulu üyelerinin en az yüzde 25'inin kadın olmasına yönelik bir politika belirlemelerini ve zamanlarını kendilerinin yapmasını istiyoruz. Yönetim kurulu üyelerinin yüzde 25'inin kadın olmasına ilişkin bir yönlendirme, zorunlu değil. Zorunlu kota konulduğunda ne yaşanır bilemiyorum. Bizde bu konu açıkça tartışılabilir hale geldi. Yönetim kurulunun dağılımının farklı olması konusunda görüş birliği oluştu. Bu politikanın faydalı olacağını düşünüyorum. Önümüzdeki dönemde şirketlerin buna göre politika üreteceğini ve kendi çevresinde yönetim kurulu üyelerinin dağılımında kadınlara daha fazla yer ayırabileceğini düşünüyoruz." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 8. Uluslararası Kurumsal Yönetim Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement