Ankara'yı Nabucco Heyecanı Sardı - Son Dakika
Ekonomi

Ankara'yı Nabucco Heyecanı Sardı

Ankara\'yı Nabucco Heyecanı Sardı

AB'nin Rus Gazına Bağımlılığını Azaltacak Olan Nabucco Boruhattı Projesi İçin Bir "Dönüm Noktası" Olarak Görülen Hükümetlerarası Anlaşması'nın 13 Temmuz'daki İmza Törenine İlişkin Hazırlıklar Hızla İlerlerken, Törene 18 Ülkeden Katılım Olacağı Bildirildi.

09.07.2009 10:35

AB’nin Rus gazına bağımlılığını azaltacak olan Nabucco boruhattı projesi için bir “dönüm noktası” olarak görülen Hükümetlerarası Anlaşması’nın 13 Temmuz’daki imza törenine ilişkin hazırlıklar hızla ilerlerken, törene 18 ülkeden katılım olacağı bildirildi.

Türkiye ile birlikte anlaşmaya imza atacak 4 ülkeden Macaristan, Avusturya ve Bulgaristan’ın törende başbakan düzeyinde katılması kesinleşirken, Romanya’nın büyük olasılıkla Cumhurbaşkanı tarafından temsil edileceği bildirildi. Rusya’dan ABD’ye çok sayıda ülkenin davet edildiği törene İran’a davet gönderilmediği öğrenildi.

Nabucco boru hattının geçeceği beş ülkenin tarafından imzalanacağı hükümetlerarası anlaşma için Türkiye’nin ev sahipliği ile 13 Temmuz’da Ankara’da TBMM önünde yeni açılan Rixos Grand Ankara Oteli’nde düzenlenecek olan tören ile ilgili hazırlık çalışmaları iyice hızlandırıldı.

Türkiye ve diğer 4 geçiş ülkesince imzalanacak anlaşma töreni için 18 ülkeden heyetlerin katılacağı belirtilirken anlaşma törenlerinde imza atacağı ülkelerin hangi düzeyde katılacağı kesinleşiyor.

ANKA’nın edindiği bilgiye göre, geçiş ülkelerinden Macaristan, Bulgaristan ve Avusturya, törende başbakan tarafından temsil edilecek. Böylece Ankara, Macaristan Başbakanı Gordon Bajnai, Bulgaristan Başbakanı Sergei Stanishev ve Avusturya Başbakanı Werner Faymann’ı ağırlayacak. Buna karşın, Romanya heyetine büyük olasılıkla Cumhurbaşkanı başkanlık edeceği belirtiliyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ayrıca boru hattına gaz vermesi kesin gözüyle bakılan Azerbaycan’ın yanı sıra potansiyel kaynak ve projeye destek veren ülkeler de davet ettiği belirtiliyor. Bu çerçevede davet alan ülkeler arasında Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan, Irak ve Mısır da bulunuyor.

Nabucco’ya büyük "siyasi" destek veren ABD’nin Obama yönetimince Avrasya enerji kaynakları Özel Temsilcisi olarak görevlendirilen Richard Morningstar’ın başkanlık edeceği bir ABD heyetinin de hazır bulunacağı törene, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakashvili de bekleniyor.

Nabucco projesinde “kolaylaştırıcı” rol alan Avrupa Komisyonu’nun enerjiden sorumlu Üyesi Andris Piebalgs’ın katılımının kesinleştiği törende ayrıca projeye finansman desteğini sağlayacak iki Avrupa bankası EIB and EBRD yöneticilerinin bulunacağı belirtiliyor.

İRAN TÖRENDE YOK

Rusya’ya da davet yapıldığı ancak haberin hazırlandığı saatlerde resmen bir yanıt alınmadığı belirtilirken, Ankara’daki tören için İran’a davet gönderilmediği de öğrenildi. Konuya yakın kaynaklar, İran’ın, geçen Ocak ayında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün da katılımıyla Macaristan’in başkenti Budapest’te düzenlenen Nabucco Zirvesi’ne davet edilmediğini anımsatıyorlar.

Öte yandan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gönderdiği resmi davet mektuplarında anlaşmaya taraf ülkelerin hem liderleri, hem de enerjiden sorumlu bakanların davet edildiği de ifade ediliyor. Nitekim, taraf ülkelerin liderlerine Ankara’ya Enerji Bakanları veya Ekonomi Bakanları’nın eşlik edeceği kaydediliyor. Örneğin, Avusturya Başbakan Faymann’ın başkanlığındaki heyette Ekonomi Bakanı Reinhold Mitterlehner’in da bulunacağı doğrulandı.

Bu arada, Almanya ve Mısır gibi bazı ülkelere bakan düzeyinde davet yapıldığı, Almanya’dan Dışişleri ve Ekonomi Bakanlarının, Mısır’dan ise, Enerji Kaynaklarından sorumlu Bakan’ın davet edildiği kaydediliyor.

PROGRAMIN AYRINTILARI

ANKA’nın edindiği bilgiye göre, katılımcı ülkeler ile 8 Temmuz öğleden sonra Dışişleri Bakanlığı’nda bir toplantı yapıldı ve programa ilişkin bilgi de verildi

Programa göre, Rixos Grand Ankara Oteli’nde gerçekleşecek imza töreni öncesi düzenlenecek oturumda 18 katılımcı heyetin başkanları birer konuşma yapacak. İki saat sürmesi öngörülen bu oturumda heyet başkanları, Nabucco projesi ve enerji konularına ilişkin görüşlerini dile getirecek.

Bunun ardından Nabucco Anlaşması’nın Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya tarafından imzalanacak. Program, imza töreninden sonra Başbakan Erdoğan tarafından konukların onuruna verilecek yemekle son bulacak.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Ankara'yı Nabucco Heyecanı Sardı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement