Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tavuk ile ilgili bir takım iddialar hakkında "Bu çok önemli bir konu ve maalesef bir sorun bu. Gıda ile ilgili konuşanlara dikkat edin. Genellikle gıda uzmanı olmayanlardır. Gıda konusunda ihtisası olmayanlardır. Bazıları meşhur olmak için konuşuyor. Bazıları ticari maksatla, pazarlama maksadıyla konuşuyor. Dolayısıyla kamuoyu bazen çok böyle abartılı, genelleştirilmiş maalesef enformasyonla zaman zaman kamuoyunun zihni bulandırılıyor" dedi.
11. Uluslararası Yem Kongresi ve Yem Sergisi'ne katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, gazetecilerin sorularını cevapladı. 'Süt ihalesine bazı bölgelerden katılım olmadı, oralarda çocuklara süt dağıtılmayacak mı?' sorusuna Bakan Eker, "Dün, yaklaşık 30 firma davet edildi. Zannediyorum 19 firma belge almış. Onlar katıldı. Birkaç bölgeye işin teklifi olmamış. Bildiğim kadarıyla onlar değerlendiriliyor. Yeniden ihaleye çıkacak" karşılığını verdi.
Türkiye'nin her tarafı ile ilgili konuyu bir bütün olarak değerlendiren Eker, şunları söyledi: "Sadece Trakya, Marmara, Ege değil, Güneydoğu, Karadeniz bölgeler de olacak. Tüm bölgeler olacak. Üzerinde çalışıyorlar, dün değerlendirme yapıyordu arkadaşlarımız. Zaten sonuçta Türkiye'nin her yerindeki çocuklar hepimizin. Onların aksine daha fazla ihtiyaçları vardır. Süt tüketimine, dağıtımına, o nedenle onun tedbirini alıyoruz."
Eker, 'Sütün üreticiden direk alınma durumu var mı?' sorusuna şöyle cevap verdi: "Tabi arkadaşlar işin pratiği, uygulamadaki kolaylığı açısından önce tabi üretimi yapan firmaların ya da bunu tedarik edecek firmaların tabi bir de yasal mevzuatı var. Kanunların öngördüğü şekilde ihale ile alımı yapılıyor. Bütün firmalar davet ediliyor.
Zannediyorum bundan sonraki süreçte dünkü değerlendirmeler de dikkate
alınmak suretiyle yeni bir formül geliştirilecek. Yeni ihale açılacak"
DOĞRU DEĞİL BUNLAR
Bakan Eker, 'Tavuk ile ilgili bir takım iddialar var, arsenik olduğu doğru mu?' sorusuna şöyle cevap verdi:
"Ben size bir şey söyleyeyim arkadaşlar. Bu çok önemli bir konu ve maalesef bir sorun bu. Gıda ile ilgili konuşanlara dikkat edin. Genellikle gıda uzmanı olmayanlardır. Gıda konusunda ihtisası olmayanlardır. Bazıları meşhur olmak için konuşuyor. Bazıları ticari maksatla, pazarlama maksadıyla konuşuyor. Dolayısıyla kamuoyu bazen çok böyle abartılı, genelleştirilmiş maalesef enformasyonla zaman zaman kamuoyunun zihni bulandırılıyor."
Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu anlatan Eker, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye gıda ile ilgili Avrupa Birliği'nde uygulanan standartlara sahip. Bu standartların gıda bakımından uygulandığı bir ülke. Denetimi de, kontrolü de her gün biraz daha iyi bir şekilde yapılıyor. Bir tane örnekten yola çıkıp, Türkiye'de üretilen gıda maddeleri hakkında insanların, vatandaşlarımızın tüketicilerimizin zihnini bulandırmaya kimsenin hakkı yok. Doğru değil bunlar. Yani birileri reklamını yapacaksa veya bir şey diyecekse başka bir yol kullansın, başka bir şekilde yapsın. Türkiye'de uluslararası sağlık kuruluşları, yani Dünya Sağlık Örgütü'nün, Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Teşkilatı'nın belirlediği gıda kodeksinin ve Avrupa Birliği'nin standartlarının belirlediği ölçülerde standartlar Türkiye'de mevzuatımızda var. Bunlar uygulanıyor. Her gün biraz daha bunların uygulanmasıyla ilgili denetimler yapılıyor. Yani siz bilir misiniz ki gıdalarda bilmem kimyasal madde kalıntısından bahsediliyor, GDO nedir mesela. İnsanların zihni karıştırılıyor, GDO ile ilgili. Türkiye'de bir gram GDO'lu gıda üretimi, yapılmıyor. Bunu defalarca söyledik. Fakat kimisi kalkıyor, yani hibrit tohumu GDO'lu diyor, öyle anlamış. Yani onun üzerinden kalkıp bir şeyler söylüyor. Tamamen yanlış bir enformasyonla toplumun zihni bulandırılıyor. Doğru değil,
biz bunları söylüyoruz. Yalnız doğrular söylendiğinde yanlışlar kadar tesir yapmıyor." - ANTALYA
Son Dakika › Ekonomi › Bakan Eker'den Süt ve Tavuk Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?