Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Başkanı Haluk Sur, Türkiye'deki yaklaşık 19 milyon konut stoğunun tamamının yeşile dönüştürüldüğünde 500 milyar ile 1 trilyon dolar arasında bir ekonominin ortaya çıkmasının söz konusu olduğunu söyledi Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Başkanı Haluk Sur, Türkiye'deki yaklaşık 19 milyon konutluk stoğun tamamının "yeşile" dönüştürüldüğünde 500 milyar ile 1 trilyon dolar arasında bir ekonomi ortaya çıkabileceğini söyledi.
Sur, Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi öncesinde düzenlediği basın toplantısında küresel ısınmaya değindi. Dünyanın ısınmasına ilişkin yapılan araştırmaların kirlenmenin çok önemli yüzde 40-50'lik kısmının binalardan kaynaklandığını ortaya çıkardığına işaret eden Sur, bu durumun da dünyada gayrimenkul sektörü açısından yeni bir dönemin habercisi olduğunu bildirdi. Haluk Sur dikkatlerin yeşil binalar üzerinde toplandığını kaydetti. Bundan 10-15 yıl öncesinde felsefe boyutunda tartışılan yeşil bina konusunun günümüzde gittikçe önem kazandığını ve çevreci yaklaşımın, inşaat malzemelerin seçiminden binalarda geri dönüştürülen malzeme kullanılmasına kadar yepyeni bir dönemin kapılarını ardına kadar açacağını vurgulayan Sur, "Yeşil binalar tüm dünyada önem kazandı" dedi.
-"ABD'DE YEŞİN BİNALARIN EKONOMİYE 10 TRİLYON DOLAR KATKI SAĞLAMASI BEKLENİYOR"-
Amerika'da 130 milyon konut stoğu bulunduğunu ve bunun küçük bir kısmının yeşile dönüştürüldüğünde ekonomiye 5-6 trilyon dolar katkıdan söz edildiğini belirten Sur, bu pazarın çarpan etkisi ile ekonominin diğer sektörleri de dikkate alındığında 10 trilyon dolara yaklaşacağının tahmin edildiğini bildirdi. Türkiye'de ise yaklaşık 19 milyon konut stoğu bulunduğuna işaret eden Haluk Sur, bu mevcut konutlarını tamamının yeşile dönüştürüldüğünde ise 500 milyar dolar ile 1 trilyon dolar arasında yeşil ekonomiden kaynaklanan bir pazar oluşmasının söz konusu olduğunu bildirdi. Türkiye'de kentsel dönüşüm çerçevesinde 8-10 milyon konutun dönüşümünden bahsedildiğine işaret eden Sur, bu konutların yüksek fiyatta değer bulmasının söz konusu olduğunu kaydetti.
Soruları da yanıtlayan Sur, yeşil binaların söylendiği gibi pahalı olmadığını belirterek, "Yanlış bir kanı var, 'yeşil bina maliyetli' diye. Bu külliyen yanlış. TOKİ veya herhangi bir konut firması, yaptığı her türlü sosyal konutu ve projeleri yeşil olarak imal edebilir. Yeşil teknolojiler, büyük maliyet getiren bir şey değil" karşılığını verdi.
-"BAKANLIK, YEŞİL BİNALAR KONUSU ÜZERİNDE HASSASİYETLE DURUYOR"-
Yeşil binaların maliyetine ilişkin bir soru üzerine ise Sur, "Farkı kategoride yeşil bina sertifikaları var. Örneğin, Leed yeşil bina sertifikasında en alt kategorinin toplam bina maliyetine etkisi yüzde 1, en yüksek platin. Bunu da toplam bina maliyetine yüzde 7-8 gibi bir etkisi söz konusu" yanıtını verdi.
Kentsel dönüşüm çerçevesinde 8-10 milyon konut stoğunun ne kadarının yeşile dönüştürülmesinin planlandığına ilişkin olarak Sur, konunun kendileri için yeni olduğunu, Çevre ve Şehircilik Bakanı ile geçen hafta görüştüklerinde bu konunun da gündeme geldiğini açıklayarak, "Bu görüşmede sosyal konutları ihtiva edecek bir yeşil dönüşümü dikkate almamız gerektiğinin altını çizdik. Sayın Bakan da aynı fikirde. Henüz bitmiş, tamamlanmış bir şey yok, ancak konu üzerinde hassasiyetle duruyorlar" karşılığını verdi. Sur, Türkiye'de ilk yeşil konut sertifikasyonunu başlattıklarını da açıkladı.
-20-21 ŞUBAT'TA YEŞİL BİNALAR ZİRVESİ BAŞLIYOR-
Türkiye'de yeşil binaların önemine dikkat çekmek amacıyla 20-21 Şubat tarihleri arasında Swissotel'de uluslararası yeşil binalar zirvesi düzenleneceğini, iki gün sürecek zirvenin açılış konuşmasını Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın yapacağını açıkladı. Zirvenin ikinci gününde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldızın açılış konuşması yapacağını ve zirvede konunun uzmanı yerli ve yabancı birçok konuşmacının yeşil binalar konusunu ele alacağını bildirdi. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › 'Binaların Yeşile Dönüşümü 1 Trilyon Dolarlık Pazar Oluşturur' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?