İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suna Özyüksel, "20. yüzyıldaki Marshall yardımı nasıl Avrupa'nın ve dünyanın yapısını değiştirdiyse bu proje de alt yapısı ve fonuyla 21. yüzyılın yapısını değiştirecek." dedi
Özyüksel, İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin 15. Kuruluş Yıl Dönümü Etkinlikleri çerçevesinde "Dünya Ticaretinde Yeni Trendler: Bir Kemer Bir Yol Projesi ve İstanbul" adlı konferanstaki konuşmasında, "Bu proje eski İpek Yolu'nun tekrar Çin'in önderliğinde yeniden canlandırılmasıdır. 20. yüzyıldaki Marshall yardımı nasıl Avrupa'nın ve dünyanın yapısını değiştirdiyse bu proje de alt yapısı ve fonuyla 21. yüzyılın yapısını değiştirecek. Eski İpek Yolu'nun olduğu bölgede 65 tane ülke var. Eminim ülkelerin çoğu projede yer almak isteyeceklerdir." diye konuştu.
Geçen yıl Çin önderliğinde kurulan Asya Altyapı Kalkınma Bankası'nın Bir 100 milyar dolarlık fonla kurulduğunu hatırlatan Özyüksel, "Türkiye de ocak ayında bu bankaya üyelik sözleşmeyi imzaladı. Türkiye'nin 2,8 milyar dolarlık payı olacak. Bu banka bölgedeki alt yapıyı desteklemek için kuruldu. Asya Altyapı Kalkınma Bankası'nın 100 milyar dolarlık fonunun yanı sıra, Çin Kalkınma Bankası da yaklaşık 890 milyar dolarlık bir fon ayırdı bu bölgedeki alt yapılar için. Uzmanlar toplamda 1 trilyon dolarlık bu fonun bölgenin ve dünyanın geleceğini değiştirebileceğini söylüyor." değerlendirmesinde bulundu.
- "Bu projede en çok kazancı olan ülkelerin Türkiye ve Çin olacağına inanıyorum"
Çin Ticaret Konsolosu Songfeng Huang ise Çin'in Almanya'dan sonra Türkiye'nin ikinci ticaret ortağı olduğunun altını çizerek, "Çin ile Türkiye'nin ikili ticareti bu zorlu dönemde bile normal seyretmektedir. Çin ve Türkiye'nin ikili ticaretinin çok daha fazla artacağına inanıyorum." dedi.
Songfeng, bu girişimin herkesin katılımcı olacağı bir çağrı olduğunu vurgulayarak, "Uzun vadeli bir çalışmada bulunuyoruz. Bu proje 200-300 yıllık bir iş olacak. Geleceğe yönelik yaratıcı bir projedir. İpek Yolu'nun bir ucu Çin bir ucu Türkiye. Bu projede en çok kazancı olan ülkelerin Türkiye ve Çin'in olacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.
Dışişleri Bakanlığı Genel ve İkili Ekonomik İşler Genel Müdür Yardımcılığı Daire Başkanı Alp Işıklı da Çin'in tarihi İpek Yolu'nu modern İpek Yolu olarak tekrar canlandırma girişiminin Türkiye'nin "Orta Koridor" projesiyle uyumlu olduğunu söyledi.
Ekonomi Bakanlığı Anlaşmalar Genel Müdürlüğü Asya Pasifik Ülkeleri Daire Başkanı Mehmet Hakan Akgül ise Bakanlığın Çin'le ticareti artırmak için eylem planı olduğu ve Çin'de bir Türk serbest ticaret kurulması çalışmaları olduğu bilgilerini verdi.
Akgül, Çin'in ülke genelinde 40 tane inovasyon merkezi kurmaya yönelik kararlar alındığının altını çizerek, "Çin'de gittikçe büyüyen bir özel sektör var. Önemli satın alma ve birleşmelerde gelişmeler var. Çin'de e-ticaret üzerinden yapılan ticaret tasavvur edilemez bir seviyeye ulaştı. Türkiye de e-ticarette yeni enstrümanlar geliştirmeli." dedi.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Danışmanı İsmail Ertürk ise projenin risk yönetimi ve finansal alt yapısına ilişkin sunum yaptı.
Son Dakika › Ekonomi › Bir Kemer Bir Yol Projesi ve İstanbul' Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?