SAVAŞ GÜLER - Türkiye'nin önemli ayakkabı üretim merkezlerinden Konya'da, sektörün yetişmiş eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla açılan okulda uygulamalı eğitim alan öğrenciler, "mezun olduktan sonra ne yapacağım" kaygısı yaşamıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Konya Ayakkabıcılar Odasının işbirliğinde, Aykent Ayakkabıcılar Sitesinde açılan Aykent Mesleki ve Teknik Anadolu Meslek Lisesinde ayakkabı ve teknolojisi eğitimi veriliyor.
Kentin ayakkabı sektörünün yoğun olarak bulunduğu bölgesinde sanayi ile iç içe eğitim görmenin sağladığı olanaklardan yararlanan öğrenciler, mesleği uygulamalı öğreniyor.
Konya Ayakkabıcılar Odası Başkanı Hasan Uzman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okulun sanayi sitesinde bulunmasının birçok avantaj sağladığını söyledi.
Bu durumun, öğrencilerin daha hızlı öğrenmesine imkan tanıdığını aktaran Uzman, "Öğrencilerimiz ayakkabı üretimiyle alakalı tüm malzeme ihtiyaçlarını sanayiden karşılayabiliyor. Ders aralarında veya okul sonrası sektördeki ayakkabıcılarla görüşebiliyor, onlardan tavsiyeler alıyor. Sosyal tesisi ile burası sektörün ihtiyacını karşılayan bir ayakkabıcılık okulu" dedi.
Okuldaki eğitime ilişkin bilgi veren Uzman, 9. ve 10. sınıflardaki öğrenciler müfredata bağlı eğitim görürken, 11 ve 12. sınıflarda ise yarı okul yarı staj şeklinde eğitim verildiğini anlattı.
Çalışmaları sonucunda Türkiye'de ilk olarak Selçuk Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu'nda ayakkabıcılık konusunda 2 yıllık bölüm açıldığını dile getiren Uzman, "Sanat ve Tasarım Fakültesinde 4 yıllık bölüm de açılacak. Büyükşehir Belediyesi ile mesleki eğitim anlamında protokol imzaladık. Proje yürütme kurulu ve danışma kurulu ile sektörün ne istediğini, eğitimdeki eksikliklerimizi değerlendirip, bu çerçevede adımlar atıyoruz. Akademisyen anlamında sıkıntımız var fakat çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.
İlerlemek istedikleri alana yönlendiriliyor
Uzman, okulu başarılı şekilde tamamlayan öğrencilerin mesleki anlamda sıkıntı yaşamadıklarını ve önlerinin açık olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Öğrenci, 'ben buradan mezun olunca ne iş yaparım' diye düşünmüyor. Buradan mezun olan çocuklarımız tasarımcı olabilir, üretim planlamasında çalışabilir, kendisi üretim yapabilir, alt branşlarıyla birçok çalışma kategorisinde görev alabilir. Kendisi hangi yönde ve branşta ilerlemek istiyorsa o tarafa yönlendiriyoruz. Ardından isterse üniversiteye de devam edebiliyor. Burası ve bu eğitim modeli zaman zaman Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'nun da dile getirdiği, örnek verdiği bir okul."
Okulun 12. sınıf öğrencisi Abdullah Bacak, okulda ayakkabı yapımını aşama aşama öğrendiklerini ifade etti.
Okulun sanayi bölgesinde olmasının kendileri için önemine dikkati çeken Bacak, şunları kaydetti:
"İhtiyaç duyduğumuz malzemeye kolayca ulaşabiliyoruz. Ziyaret ettiğimiz her iş yerinde bize sonuna kadar yardımcı oluyorlar. Ayakkabı üretiminde kullandığımız son teknoloji makinelerle işimizi daha hızlı yapıyor, kolay öğreniyoruz. İlk olarak ayakkabı tasarımı ve çizim eğitimi aldık. Daha sonra ayakkabı imalatı aşamasına geçtik. Devletimiz sağ olsun, girişimci gençlerin önünü açıyor. Buradan mezun olunca ayakkabı imalatçısı olmak istiyorum."
Son Dakika › Ekonomi › Bu Okuldan Mezun Olan İşsiz Kalmıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?