Anadolu Ajansı (AA) Pazarlama ve İş Geliştirme Direktörü Nedim Kaya, "90 yıl boyunca kendimizi Türkiye'ye anlatmışız ama son zamanlarda AA (Türkiye'yi dünyaya anlatma) bu amacı yerine getirmek için 10 dilde üretim yapıyor" dedi.
Bahçeşehir Üniversitesi ev sahipliğinde "Bugünün CDO'ları Geleceğin CDO'larıyla Buluşuyor" başlıklı seminer kapsamında Anadolu Ajansı (AA) Pazarlama ve İş Geliştirme Direktörü Nedim Kaya'nın moderatörlüğünü yaptığı "Medya ve Ajans Gözüyle Dijital Dönüşüm" isimli bir panel gerçekleştirildi.
Panelde konuşan Kaya, son zamanlarda 1980'ler ve 1990'ları ilgilendiren dizilerin bulunduğunu belirterek, bu trendin sebebinin söz konusu dönemlerin eski hayattan yeni hayata atlanılan dönem olduğunu kaydetti.
Kaya, 1965'te medyanın, 1990'dan sonra ise internet ve sosyal medyanın insanların hayatına girdiğini ifade ederek, "Bir zaman tünelinin içinden geçiyoruz. Bu çerçevede bizim içinde bulunduğumuz İslam alemi, Türk dünyası, Doğu kültürü matbaayı 250 yıl Batı'nın peşinden takip etti, Batı'ya karşı pozisyonumuzu orada kaybettik" dedi.
Türkiye'de sosyal medyada kullanımının yaygınlığına dikkati çeken Kaya, sosyal medya çağını kullanıcıların zamanında yakalandığını söyledi.
Kaya, dünyadaki medya ajanslarının kuruluş tarihlerine değinerek, AA'yı kuran iradenin Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kararnamesi olduğunu ve 6 Nisan 1920'de AA'nın kurulduğunu kaydetti.
Kararname metnini okuyan Kaya, "Müslüman kişilerin iç ve dış en doğru havadis ile aydınlanmalarının zorunlu bir gereksinme olduğu önemle göz önüne alınmış, bunun sonucu, burada en yetkili kişilerden oluşan bir özel kurul yönetiminde, Anadolu Ajansı adı altında bir kurum kurulmuştur" bölümüne dikkati çekerek, şunları anlattı:
"Neden 'Müslüman kişiler' dediğini aramızda hep konuşuyorduk. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'e sordum. 1. Dünya Savaşı sırasında Türkiye'yi İslam aleminin desteğinden mahrum bırakmak için kötü bir propaganda yapılıyor. Soyadı Kanunu çıktığında 'Türkler pagan kültürüne geri döndü, bir kısmının soyadı hayvan isimli, bir kısmının eşya isimli, sakatlık isimli' denildi. Atatürk buna karşı 'biz kendimizi dünyaya doğru anlatalım' diyor ve AA'yı kuruyor. 90 yıl boyunca tam da dünyaya anlatılmıyor, kendimizi Türkiye'ye anlatmışız ama son zamanlarda AA'nın atılımları bu amacı yerine getirmek için 10 dilde üretim yapıyor. Bosna Hersek'te Türkiye'den daha güçlüyüz orada üretip orada satıyoruz. Arap aleminde Reuters ile başa baş yarışıyoruz. Kuzey Irak'ta Kürtçe üretip Kürtçe satıyoruz."
Kaya, AA'nın belki de dünyanın en gelişmiş haber dağıtım sistemi Haber Akış Sistemine (HAS) sahip olduğunu belirterek, HAS'a günde 2 bin-2 bin 200 haberin, fotoğraf ve videosu ile düştüğünü, uydu ve FTP üzerinden gönderilenlerin bunların dışında olduğunu söyledi.
İnternetin iki ucunun keskin bir kılıç olduğunu vurgulayan Kaya, "İnternet her şeyi değiştirdi, hiçbir şeyi değiştirmedi. Bilgiyi toplama, işleme, dağıtma, tüketme yöntemlerini değiştirdi ama iyi gazeteciliğin etiğini değiştirmedi. Sosyal medyanın getirdiği bazı sıkıntılar da var, herkes haberci. Bir olayın oluş anından kalitesiz fotoğrafı mı, tercih edersiniz yoksa 5 saat sonra AA'nın geçtiği en güzel fotoğrafı mı istersiniz? Kalitesizi mi, hızlıyı mı seçeceğiz? Ayrıca (internetteki) ortam manipülasyon yapmaya çok müsait" diye konuştu.
Kaya, basılı gazetenin okunma oranının azaldığını, ancak gazetelerin dijital takipçilerinin arttığını ifade ederek, geleceğin CDO'larının dijitali paraya çevirmesi gerektiğini aktardı.
"Koç Topluluğu'nun dönüşmesi için sürece ihtiyacı var"
Koç Topluluğuna bağlı Digital Panorama Satış ve Pazarlama Direktörü Sevilay Kop, yeni nesili anlamanın ve insan kaynakları üzerine dijital dönüşümü gerçekleştirmenin önemli olduğunu anlattı.
Kop, kendi kuşağının zorlu ve gerçekten farklı bir zaman tünelinden geçtiğini aktararak, "Ömrümün çoğu dönüşmek ve çalıştığım firmalardaki yöneticilere bunu anlatmak ile geçti. CDO'lar görevlerini yerine getiremezse Y kuşağı onları anlayan kurumlar ve şirketler bulmakta zorlanacak" ifadelerini kullandı.
Koç Topluluğu'nun KoçSistem ile belki 70 sene önce dönüşümün liderliğini yapmak üzere yatırım yapmış bir kurum olduğunu belirten Kop, "Koç Topluluğu dönüştü mü? Hayır. Dönüşmesi için sürece ihtiyacı var mı? Evet. Hem de çok sürece ihtiyacı var. Bence en büyük tehlike holdingler için geçerli. Şirket ne kadar büyük ise o kadar ticari tehlike ile karşı karşıya" dedi.
Diğer konuşmacılar
Dentsu Aegis Network Group CDO'su Zafer Özçelik de nereden nereye gelindiğine iletişim dünyasından bakılacak olursa birkaç mecradan sayısız mecraya gidildiğini belirterek, sadece gazete, televizyon, radyoda reklam vermenin yeterli olmadığını, sosyal medyayı bunun içine katma zorunluluğu bulunduğunu kaydetti.
İnsanların bir şeye olan ilgisinin çok fazla düşmüş durumda olduğunu ifade eden Özçelik, "İlgi ekonomisi dünyamıza girdi. İnsanın ilgisine doğru şekilde çıkabiliyor muyuz? Doğru mesaj ile doğru kişiye ulaşabiliyor muyuz? Yüzlerce mecrayı nasıl bir araya getireceğiz? Olay artık pazarlama mühendisliğine gitti" diye konuştu.
MEC Global Dijital ve İnovasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Eda Önsel, eskiden medya ajansları konusunun toplantı masasında son 5 dakikayı aldığını, ancak şu anda medya ajanslarının toplantıda gereken yerde olduğunu dile getirdi.
Önsel, medya ajansları olarak tüketiciye en yakın yerinde olmak zorunda olduklarını ifade ederek, "Artık dönüşen birçok şey var. Çok fazla data içerisinde tüketiciyi yakalamak bize düşüyor" dedi.
Madebycat Müşteri Direktörü Begüm Eser de veri ve içerik ile ilgili birçok mesaj geldiğini, tüketicilerin pazarlamacılardan alakalı içerik istediğini anlatarak, "Tüketiciler 'alakasız içerikler yerine beni iyi anlamış markanın içeriğine tepki vereceğim' diyor. Bu altyapının geliştirilmesi lazım. Web analiz eskiden gerekli görülmüyordu, şimdi bizim onlara gitmemiz yerine onlar bize ulaşıyor. Sektörde güzel şeyler yapılıyor" değerlendirmesinde bulundu.
Dataların kişiselleştirilerek tüketiciye sunulmasının önemini vurgulayan Eser, "CDO'lar olarak data en önemli gerçek, bunu nasıl iyi kullanacağımızın yollarını bulmamız gerekiyor" diye konuştu.
Ketchup Group Kurumsal İletişim Direktörü Altan Bulur ise ticaretin var olduğundan bu yana sadık müşteri diye bir kavramının olduğunu aktararak, ürünü üretim bandında iyi geliştirilmesi gerektiğini, sadakat programının sonra geldiğini kaydetti. Bulur, insanların kuaför ve berberler ile ilişkisinin sadakat programına örnek olarak gösterdi.
Bu arada, panelde AA Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Özkaya da katılımcılar arasında yer aldı. ?
Son Dakika › Ekonomi › Bugünün Cdo'ları Geleceğin Cdo'larıyla Buluşuyor' Semineri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?