Çanakkale'de 8 muhtardan madene destek açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Çanakkale'de 8 muhtardan madene destek açıklaması

- Çanakkale'de 8 muhtardan madene destek açıklaması Muhtarlar, köylülerin umut kapısı olan Kirazlı bölgesindeki maden şirketinin yeniden açılmasını bekliyor Çanakkale'nin merkeze bağlı Kirazlı köyü yakınlarında Doğu Biga Madencilik tarafından işletilmesi planlanan Kirazlı Altın ve Gümüş...

13.03.2021 13:39  Güncelleme: 15:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

- Çanakkale'de 8 muhtardan madene destek açıklaması

Muhtarlar, köylülerin umut kapısı olan Kirazlı bölgesindeki maden şirketinin yeniden açılmasını bekliyor

ÇANAKKALE - Çanakkale'nin merkeze bağlı Kirazlı köyü yakınlarında Doğu Biga Madencilik tarafından işletilmesi planlanan Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Projesi ile ilgili yaşanan gelişmelere, yöre muhtarları tepki gösterdi. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığının, "Ruhsat hukuku devam ediyor. Temdit değerlendirme aşamasında" açıklamasını yaptığı gün Tarım ve Orman Bakanlığının düzenlediği programda, Bakan Pakdemirli'nin Haluk Levent'e alanın rehabilite edileceği sözünü vermesi, muhtarları harekete geçirdi.

Bugüne kadar maden şirketinin birçok konuda köylere destek olduğunu belirten 8 köy muhtarı, madenin bir an önce açılmasını istediklerini söylediler. Madende işe başlayan ancak çalışmalar durunca işsiz kalan binlerce kişi olduğunu söyleyen köy muhtarları, şirketin bir an önce yeniden çalışmaya başlamasını bekliyor.

Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni projesine yakın 8 köy, madenin bir an önce faaliyete geçmesini bekliyor. Madene en yakın köy olan Kirazlı köyü muhtarı Erkan Can, "Şirketin köyümüze çok faydaları olduğunu bizzat görmüşüzdür. Gelen kişilere de gösterebiliriz. Her işte, köyde yapılan işlerde yardımcı oldu. Maden çalışsın mı çalışmasın mı? Biz çalışsın istiyoruz. Köylü olarak da hiçbir zaman madene karşı olmadık. Olmayacağız da. Köyde 20'den fazla insan çalışıyordu. Bunlar işsiz kaldı. Arabalar vardı. Kirazlı köyünde, köy yerinde 6 tane servis arabası vardı. Diğer katma değerleri de düşününce, madene karşı olmak hakikaten bilemiyorum yani" dedi.

"Maden olmasa yolumuz olmayacaktı"

Yukarışapçı köyü muhtarı Halil Yılmaz; "Bayağı bir yüksek işçi kapasitem var. Bana gelip gelip maden ne zaman açılıyor diye soran komşularım, arkadaşlarım, iş arkadaşlarım, köylüm, hepsi bunlar bana soruyorlar. Bende açılacağını ve bize hiçbir zararı olmayacağını dile getiriyorum. O zaman komşularım ve köylülerim sevinerek gidiyorlar yanımdan açılacak diye. Bize kepçe olsun, diğer işler olsun her şeyde yardımcı oluyorlar. Köyümüzde her işimizde yardım ediyorlar. Biz bu sebeple madenin açılmasını ve çalışmasını istiyoruz. Ben 56 yaşındayım. Maden olmasaydı, bizim Kirazlı Köyü bağlantımız, Çanakkale bağlantımız asfalt olma şansı yoktu. Maden sebebiyle asfaltımız oldu. Ulaşım rahatladı, gelip gitmemiz rahatladı. Daha hızlı ve öncelikli olarak sağlık kuruluşlarına ulaşmamız mümkünleşti. Bu sebepten ben açılmasını istiyorum. Şu anda Çevremiz ve doğamıza herhangi bir zararı olacağını tahmin etmiyoruz. Olduktan sonra da ilk etapta karşı çıkacak kişiler bizleriz" diye konuştu.

"Bu bölgede yaşayan bizleriz, madenin açılmasına ihtiyacımız var"

Kirazlı Altın ve Gümüş Madenine yakın köylerden Aşağışapçı Köyü Muhtarı Şenol Arslan, "Doğu Biga Madencilik 10 yıldan beri bölgemizde çalışıyor. İlişkilerimiz bugüne kadar çok iyi. Köyümüzden 9 Kilometre yolumuz vardı Çanakkale'ye giden. O yolumuz yapıldı. Köyümüzün Camisi'nin içerisine, kahvemize, hayır yerine bir şeyler yapıldı. Çok desteğini görüyoruz madenin. Bu bölgede yaşayan bizleriz. Madende işe ihtiyacımız var. Madenden de iş bekliyorum, çalışmasını istiyorum" dedi.

"İnşallah maden açılır da insanlar bir lokma ekmek yer"

Karaibrahimler Köyü Muhtarı Mehmet Sezgin ise maden şirketinden herhangi bir şikayetleri olmadığını belirterek, "Köylülerim de madenin çalışmasından yana. Biz o madenden de çok çok fazla yararlanıyoruz, köylülerimiz de yararlanıyor. Ama şu anda kapalı olduğundan dolayı yaklaşık 1 senedir falan kimse yararlanamıyor. Açılmasını da bekliyoruz ama işte nedense bir şekilde açılamıyor. En kısa zamanda inşallah açılar da köylülerimiz de bir lokma ekmek yer. Bu maden sahası çalışırsa bize ne zarar verir? 'Siyanür zehirler' diyorlar. Ne zehirlenmesi? Uşak'taki insanlarda zehirlendi mi maden çalışıyor da? Bu tip şeylerle insanların beynini çelmeye çalışıyorlar. Biz bunlara inanmıyoruz. Biz bu madenin çalışmasından yanayız. İnsanlar şimdi sabırsızlıkla bu madenin çalışmasını bekliyor. İnşallah kısa günde açılır da vatandaş da buradan bir lokma ekmek yer. Yerin altında duran madenin kime faydası var? Vatandaşa faydası olsun. O maden çıksa, insanlar da yararlanacak, devlet de yararlanacak, bizler de bu madenden faydalanacağız. Zaten madeni hiç çıkarmadan biz yararlanmaya başladık. İnşallah çıkardığında daha çok yararlanırız. Asfaltımız yapılır, köylerimizin yolları, taşları eksiklerimizi.. Devlet hepsine yetişemiyor. Ama maden burada çalışsa biz bunların hepsini de yetişeceğiz. Bu madenden genel olarak hepimiz yararlanacağız. Madende çalışan arkadaşlar şu anda 20-25 kişi kendi köyünden çalışan insanlar vardı. İşten çıkarıldı. Şu anda insanların hepsi işe muhtaç. Şu anda çok zorlanıyorlar. Ben onlara sosyal dayanışmadan yardım çıkartıyorum. Adamın ekmek alacak parası yok. Burası kırsal bölge. Öyle çok burada iş fırsatı yok. Hayvanı olanlar 3 - 5 bir şeyler yapıyorlar ama hayvanı olmayan hiçbir şey olamayan insan var. Kiminin 2-3 tane çocuğu var. Bir tek geliri yok. Bu adamlar ne yapacak? Buradan 3 - 5 kuruş madenden gelir elde edecek. Çoluğuna çocuğuna bakacak. Biz madenin hemen açılmasını acil bekliyoruz da inşallah çok kısa zamanda açılır diye umut ediyoruz" diye konuştu.

"Maden şirketinden köylü de memnun, biz de memnunuz"

Alan köy Muhtarı Şevket Özkan, "Maden çevreye çok zarar vermedikten sonra biz madene karşı değiliz. Çalışırsa bizim çevre köylerimiz, bizim köylülerimiz, gençler için bir iş sahası açılacak. Bunun için bize faydası olur. Burslar, köy kahvelerimizden bazı yaptığımız binalara tuğla yardımı, İmam evi yaptık ona yardımları oldu. İstediğimiz zaman her türlü yardımı yapıyorlar. Bu yardımlardan da köylü de memnun, biz de memnunuz. Bunu inkar edecek halimiz yok" dedi.

"Hem biz, hem ülke kazanacak"

Madenin hem yöreye hem ülkeye faydası olacağına inandığını söyleyen Karacalar köyü muhtarı Abdullah Budakoğlu, "Maden açılırsa, köyümüz yararlanacak, Çanakkale yararlanacak, kazanacak, ülkemiz kazanacak, herkes kazanacak. Biz açılmasını istiyoruz. Bir an önce açılırsa bizim için iyi olur. Köyden çalışacak insanlar var, bekliyorlar" dedi.

"Maddi manevi katkı sunuyorlar"

Maden şirketi tarafından 3.7 milyon metreküp su tutma kapasiteli bir gölet yapılan Kumarlar köyü muhtarı Müjdat Başaran, "Köyümüzün üzerinde Altınzeybek-2 göleti yapıldı. Buradan çay akıp geçiyordu, bizde susuzluk çekiyorduk. Bu gölet buraya oldu. Şimdilik çok memnunuz. Bu çay buradan bize su veriyor. Nisan - Mayıs ayında burada kapalı sistem çalışmaları da olacak. Köyümüze içme suyu olarak da verildi. Köyümüz mağduriyet yaşıyordu. Ömrümüz dağlarda çapa - kürek angarya ile su arama ile geçmişti. Ama şimdi bol soyumuz oluştu. Biz de bundan çok memnunuz. Burası çorak, taşlık bir araziydi. Buradan göletin taşı alındı. Ondan sonra ıslah çalışması oldu. Buraya çam fıstığı, ceviz aşılandı. İnşallah kapalı sistem gelince de hattı çekilip bunlar da köye bir gelir kaynağı olacağına inanıyoruz. Bu virüs belasından öğrenciler mağduriyet yaşıyordu. Öğrencilere internet, tablet dağıttılar. Çocuklarımız bundan faydalandı. Burs paraları ödendi. Maddi manevi bizlere çok büyük katkı sunuyorlar" diye konuştu.

"Madenin açılmasını canı gönülden istiyoruz"

Cazgirler köyü muhtarı Ali Alaca, "Şu anda insanlar soruyorlar. Çalışmak için, iş için vesaire için soruyorlar. Gerçekten yöre halkı mağdur oldu. İş duruncaya kadar en azından 20-30 kişi köyümüzden çalışan insanlar vardı. Şu anda iş arıyorlar. İş de yok bu salgın sebebiylee. Gerçekten bu yörede bu madenin çalışmasını canı gönülden istiyorum. Köyümüze de birtakım destekler sağlanıyordu. Ama madenin durması sebebiyle tabii bu tür yardımlarda durdu. Çalışması lazım. İnsanlar iş diyorlar, hizmet diyorlar" dedi.

Çanakkale\'de 8 muhtardan madene destek açıklaması
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Çanakkale'de 8 muhtardan madene destek açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Getir, küçülüyor mu? FreshDirect ve BiTaksi'yi satacak mı?
    23:09 Getir, küçülüyor mu? FreshDirect ve BiTaksi'yi satacak mı?

    Getir, son yıllarda büyük bir büyüme göstererek Türkiye sınırlarını aşmış ve Avrupa ülkelerinde de hizmet vermeye başlamıştır. Ancak son gelişmelere göre şirketin küçülmeye hazırlandığı iddia edilmektedir. Getir'in Aralık 2023'te satın aldığı FreshDirect ve Türkiye'de hizmet veren BiTaksi'yi satmayı planladığı söylenmektedir. Şirketten henüz resmi bir açıklama gelmemiştir, bu nedenle küçülme şimdilik bir söylentiden ibarettir. Getir, şu anda Türkiye, İngiltere, Almanya, Hollanda ve ABD'de faaliyet göstermektedir.

  • TOFAŞ, Türkiye'de Jeep Üretimine Başlayabilir
    23:09 TOFAŞ, Türkiye'de Jeep Üretimine Başlayabilir

    TOFAŞ firmasının Türkiye'de Jeep üretimine başlayabileceği ortaya çıktı. Yeni Jeep CEO'su Antonio Filosa'nın maliyetleri düşürmek adına üretimi başka ülkelere kaydırmayı planladığı ve Türkiye'nin seçenekler arasında olduğu biliniyor. Markanın 2030 hedefi ise global satışlarını 2 katına çıkarmak. TOFAŞ ile uzun süreli bir iş birliği ihtimali konuşuluyor.

  • TİKA, Zimbabve'de tarım sektörüne destek sağlıyor
    23:08 TİKA, Zimbabve'de tarım sektörüne destek sağlıyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Zimbabve'de tarım sektöründe mesleki ve teknik eğitime destek amacıyla çeşitli tarım ekipmanları temin ediyor. TİKA'nın sağladığı yer fıstığı ayıklama ve mısır taneleme makineleri, Zimbabveli gençlerin mesleki eğitimlerine katkı sağlamak için kullanılacak. Proje, Zimbabve'nin tarıma elverişli topraklarında gençlerin geleceğine katkı sağlamayı hedefliyor.

  • Alanya Belediyesi'nin 1 milyar TL'den fazla borcu olduğu ortaya çıktı
    22:15 Alanya Belediyesi'nin 1 milyar TL'den fazla borcu olduğu ortaya çıktı

    31 Mart'taki yerel seçimlerde CHP'den Alanya Belediye Başkanı seçilen Osman Tarık Özçelik seçimden önce Alanya halkına verdiği sözü tuttu ve Alanya Belediyesi'nin mevcut alacak ve borç listesini kamuoyuyla paylaştı. Belediye binasına da asılan listeye göre belediyenin 1 milyar 122 milyon 258 bin 556 TL borcu dikkat çekti.

  • Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam yok, suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alınıyor
    21:39 Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam yok, suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alınıyor

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yayınladığı tebliğ tasarısının ardından KDV oranlarında artış olmadığını belirtti. Lokanta ve kafelerdeki yiyecek ve içeceklerdeki KDV oranı ise yüzde 8'den yüzde 10'a, yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkartılacak.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı
    21:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ekonomi, güvenlik, deprem, hak ve özgürlükler ile terörle mücadele başta olmak üzere acil sorunlarımıza odaklanmış bulunuyoruz" dedi.

  • IMF Raises Global Economic Growth Forecast for 2024
    20:52 IMF Raises Global Economic Growth Forecast for 2024

    Uluslararası Para Fonu (IMF), 2024 için küresel ekonomik büyüme tahminini Ocak ayındaki tahminine göre 0.1 puan artırarak %3.2 olarak revize etti. IMF'nin Nisan ayı Dünya Ekonomik Görünüm raporuna göre, gelişmiş ekonomilerin bu yıl %1.7 büyümesi bekleniyor. Raporda, COVID-19 pandemisinin ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin yanı sıra düşük üretkenlik, artan jeoekonomik parçalanma gibi faktörlerin büyümeyi olumsuz etkilediği belirtildi. IMF, 2024 yılı için küresel ekonomik büyüme tahminini ise son yılların en düşük seviyesi olan %3.1 olarak açıkladı. IMF, enflasyonun düşmesine rağmen faiz oranlarının arttığını ve yüksek borçlu gelişmekte olan ülkeler için borç dinamiklerinin daha az olumlu hale geldiğini belirterek ülkelerin mali tamponlarını yeniden oluşturmalarını önerdi.

  • Lokanta ve kafelerde KDV zammı iddialarına Bakan Şimşek'ten yalanlama
    20:40 Lokanta ve kafelerde KDV zammı iddialarına Bakan Şimşek'ten yalanlama

    Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın, gıdadaki KDV istismarını önlemek için başlattığı çalışma, sosyal medyada ''Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam geldi'' şeklinde yorumlandı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı açıklamada ''KDV oranlarında artış yapmadık! Suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alıyoruz.'' ifadelerini kullandı.


Advertisement