Deprem Bölgesindeki Çiftçiler Buğday Fiyatının Açıklanmasını Bekliyor - Son Dakika
Ekonomi

Deprem Bölgesindeki Çiftçiler Buğday Fiyatının Açıklanmasını Bekliyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Osmaniye'nin Bahçe ilçesindeki çiftçiler, buğday fiyatının açıklanmasını bekliyor. Bahçe Ziraat Odası Başkanı Fatma Şahin, deprem bölgesindeki çiftçilerin yaşadıkları sorunlara dikkat çekti.

05.06.2023 11:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DİLAN KUTLU

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Osmaniye'nin Bahçe ilçesinde üreticiler, buğday fiyatının açıklanmasını bekliyor. Bahçe Ziraat Odası Başkanı Fatma Şahin, "Hububatta hasat yapılmadan önce fiyatın açıklanması çiftçinin yararına. Biz de çiftçilerimiz de aynı beklenti içerisinde. Burada diğer fırsatçılar ortaya çıkıyor. Her çiftçinin deposu yok. Deprem bölgelerinde birçok insanın evi yıkılmış; buğdayı, arpayı koyacak yeri yok. Deprem bölgesi için fiyatın bir an önce açıklanması daha ciddi önem arz etmekte. Çiftçinin girdi maliyetleri ve deprem bölgesi olunca diğer maliyetleri de düşününce kilosu 13 lira düşünüyoruz" dedi.

Fatma Şahin, ANKA Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, deprem bölgesindeki çiftçilerin yaşadıkları sorunlara dikkat çekti. Şahin, şöyle konuştu:

"BÜYÜKBAŞ HAYVAN KAYIPLARIMIZ OLDU. NEREDEYSE TÜM AHIRLAR YIKILDI: Nurdağı'na sınır köylerimizde büyükbaş hayvan kayıplarımız oldu. Neredeyse tüm ahırlar yıkıldı ve zarar gördü diyebilirim. Diğer taraflara bakarak yine iyiyiz ama o süreçten bu yana doğal afetler, dolu gibi yağışların da zararını gördü çiftçi. Yaralar hızla sarılmaya çalışılsa da çiftçinin durumu biraz daha zor. Çünkü raporların hazırlanmasında ve ilgili makamlara gönderilmesinde gecikme var. Bu süreçte doğrudan çiftçiye yarar halinde ya da sorununu çözme noktasında yetişilemiyor. Allahtan bahar ayı. Şu an çayırda, merada otlanıyor hayvanlar. Açıkta kalabiliyor.

BUĞDAYCIK GÖLETİ'NDE AĞIR HASAR OLDUĞU İÇİN ÇİFTÇİLER SULAMA YAPAMIYOR: Biz istiyoruz ki buralarda, kırsal yerlerde çiftçilerimize öncelik verilsin. Osmaniye'de sebze üreten çiftçilerimiz, Buğdaycık Göleti'nde ağır hasar olduğu için şu anda sulama yapamıyor. Çiftçiler, sondaj vurmak zorunda kaldılar. Sondaj maliyetleri var, fide maliyetleri var. Doludan dolayı çilekler zarar gördü.

EKİM ALANLARINDA GERİLEME VAR: Ekim alanlarında gerileme var, mısırdan tutun da sebzeye kadar. Oysa Bahçe ilçesinde gerçekten sebze yetiştiriciliği yapılmakta. Ne yazık ki sebzeciliğin yapıldığı alandaki göletin zarara görmesi sulamada sorun yarattı. Bu üretimimiz geriledi. Bahçe ilçesi hem Nurdağı'ndan hem Islahiye'den göç alan ilçe. Yayla konumunda olması, diğer deprem bölgelerine göre biraz daha az hasarlı olması göçe sebebiyet veriyor.

DEPREM BÖLGELERİNDE ÇİFTÇİNİN BUĞDAYI, ARPAYI KOYACAK YERİ YOK: Hububatta hasat yapılmadan önce fiyatın açıklanması çiftçinin yararına. Biz de çiftçilerimiz de aynı beklenti içerisinde. Burada diğer fırsatçılar ortaya çıkıyor. Her çiftçinin deposu yok. Deprem bölgelerinde birçok insanın evi yıkılmış; buğdayı, arpayı koyacak yeri yok.

FİYAT 13 TL OLMALI: Deprem bölgesi için fiyatın bir an önce açıklanması daha ciddi önem arz etmekte. Çiftçinin girdi maliyetleri ve deprem bölgesi olunca diğer maliyetleri de düşününce kilosu 13 lira düşünüyoruz."

Deprem Bölgesindeki Çiftçiler Buğday Fiyatının Açıklanmasını Bekliyor
Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Deprem Bölgesindeki Çiftçiler Buğday Fiyatının Açıklanmasını Bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz
    04:48 Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, harcamaları kontrol etmek ve kesintiye gitmek için çaba göstereceklerini belirtti. Şimşek, enflasyonu düşürmek, mali disiplini sağlamak ve yapısal reformları hayata geçirmek gibi hedeflerinin olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden kazandığını ve ekonomide ilerleme kaydedildiğini söyledi.

  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.


Advertisement