Doğu Karadeniz'de, bu yıl ocak-mayıs döneminde gerçekleştirilen ihracatta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,5 düşüş yaşandığı bildirildi.
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, sorumluluk alanlarındaki Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane'den 2017 yılının ocak ve mayıs aylarında 586 milyon 455 bin 494 dolarlık ihracat gerçekleştiğini belirtti.
Bölgede geçen yıl aynı dönemde 608 milyon 455 bin 494 dolarlık ihracat yapıldığını anımsatan Gürdoğan, ocak ve mayıs aylarında yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,5 azaldığını vurguladı.
Gürdoğan, ihracatın iller bazında dağılımında da Trabzon'da yüzde 6,1, Rize'de yüzde 0,1 ve Artvin'de de yüzde 13,8 oranında düşüşler yaşadığını belirterek, Gümüşhane'nin ihracatında ise yüzde 187 oranında bir artış olduğunu bildirdi.
İl ihracatlarında yaşanan düşüşün en önemli nedeninin, tarımsal ürün grubundaki ürünlerin başta fındık olmak üzere birim fiyatlarında bir önceki döneme oranla yaşanan düşüşten kaynaklandığına dikkati çeken Gürdoğan, Gümüşhane ihracatındaki artışın nedeninin de ilden bu yıl önemli miktarda artış gösteren madencilik ürünlerinin ihracatında görülen artışın yanında, uluslararası piyasalardaki metal fiyatlarındaki yükseliş trendinin ihracatta da önemli artışa neden olduğunu işaret etti.
Gürdoğan, ocak ve mayıs aylarında ihracatta ürün sıralamasında bir önceki yıla oranla yüzde 10,41 düşüşle 366 milyon 766 bin 992 dolarlık fındık ve mamullerinin birinci, yüzde 22,6 artışla 86 milyon 40 bin 55 dolar tutarındaki ihracatla yaş meyve ve sebze ürünlerini ikinci ve yüzde 28,8 artışla da 60 milyon 844 bin 866 dolar tutarındaki ihracatla da madencilik ürünleri üçüncü sırada yar aldığını belirtti.
Doğu Karadeniz'den 2017 yılının ilk beş ayında 101 ülkeye ihracat yapıldığına değinen Gürdoğan, şunları kaydetti:
"En fazla ihracat sırasıyla İtalya, Fransa, Almanya, Gürcistan ve Rusya Federasyonu'na yapıldı.En çok ihracatımızın yapıldığı bu ülkelerden, ülkelerimiz arası normalleşen ilişkiler sonrasında Rusya Federasyonu'na ihracatımızda yüzde 87 gibi yüksek oranlı bir artış yaşanırken, diğer ülkelere olan ihracatımızda çok fazla bir değişim yaşanmamakta ve bir kısmında ise kısmi düşüşler görülmektedir. Mevsimsel fiyat hareketlerinden kaynaklı görülen bu düşüşün önümüzdeki aylarda tekrar artış trendine döneceğini ummaktayız."
Son Dakika › Ekonomi › Doğu Karadeniz İhracatında Mevsimsel Durgunluk - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?