Orhan Aysezen - Dünya Ekonomik Forumu "Küresel Ticaretin Etkinleştirilmesi Endeksi"ni geçtiğimiz günlerde açıkladı. Türkiye 138 ülke arasında 46'ncı oldu. DEF bu dereceyi, "Büyük yükselen piyasalar arasında iyi
bir sonuç" diye değerlendirdi. DEF iş ortamında "güvenlik" sorununa dikkat çekerken "Türkiye özellikle mobil telefon ve internet alanında bilgi ve
iletişim teknolojilerini daha fazla kullanmaktan fayda sağlayabilir.
Hükümet, daha fazla kamusal hizmeti online hale getirerek bilgi ve
iletişim teknolojilerinin desteklenmesinde öncü bir rol oynayabilir
(76'ncı). Aynı derecede önemli olarak fiziki güvenlik kırılgan olmaya devam ediyor ve ticari şirketler için bir maliyet faktörü arz ediyor" tavsiyesinde de bulundu.
Dünya Ekonomik Forumu'nun "Küresel Ticaretin Etkinleştirilmesi Raporu
2014" (The Global Enabling Trade Report 2014) yayınlandı. Rapor ekonomilerin kurum, politika ve altyapılarının mal ve hizmetlerin ülke içinde ve destinasyonlarına doğru serbest dolaşımlarını hangi ölçüde kolaylaştırdıklarını değerlendiren bir ana endeks üzerine oluşturuldu. 138 ülkenin değerlendirildiği Ticaretin Etkinleştirilmesi Endeksi'nde ilk 10 sırayı, Singapur, Hong Kong, Hollanda, Yeni Zelanda, Finlandiya, İngiltere, İsviçre, Şili, İsveç ve Almanya aldı.
Türkiye'nin 46'ncı sırada bulunduğu endeksin son beş sırasını iyiden kötüye, Zimbabwe, Gine, Angola, Venezuela, Çad oluşturdu.
-TÜRKİYE YÜKSELENLERİ SOLLADI-
Türkiye birçok yükselen piyasa ve AB ülkesinden iyi bir konumda yer aldı. Endekste İtalya 47, Suudi Arabistan 48, Macaristan 50, Çin 54, Slovak Cumhuriyeti 55, Endonezya 58, Güney Afrika 59, Meksika 61, Yunanistan 67, Bulgaristan 70, Romanya 75, Ukrayna 83, Brezilya 86, Arjantin 95, Hindistan 96, Mısır 97, Rusya 105, Libya 106'ncı oldu. İran sondan 8'inci sırada yer aldı.
-DEF GÜVENLİK SORUNUNA DİKKAT ÇEKTİ-
Raporda Türkiye'nin farklı alanlardaki alt endekslerde aldığı sıralara
da vurgu yapılarak şu değerlendirme yer aldı:
"Türkiye 46'ncı sırada bulunuyor, büyük yükselen piyasalar arasında iyi bir sonuç. Türkiye'de ihracatçılar ve ithalatçılar için ortamı, iyi bir ulaşım altyapısı (26'ncı), özellikle hava ulaşımı ve iyi bir şekilde gelişen lojistik hizmetleri (36'ncı) ve iç piyasalara rahat erişim (34'üncü) karakterize ediyor. Ülkenin bu unsurlardaki güçlü performansı büyük piyasalara yakınlığından fayda sağlamasına imkân veriyor. Türkiye'de ticaretin daha da gelişmesi, ülkenin, diğer çoğu ekonomiden daha kısıtlı halde bulunan hedef piyasalara erişimi söz
konusu olduğunda (80'inci) karşılaştığı zorlukların bazılarına hitap etmek için gerekli olacak. Ülke özellikle mobil telefon ve internet alanında bilgi ve
iletişim teknolojilerini daha fazla kullanmaktan fayda sağlayabilir. Hükümet, daha fazla kamusal hizmeti online hale getirerek bilgi ve iletişim teknolojilerinin desteklenmesinde öncü bir rol oynayabilir (76'ncı). Aynı derecede önemli olarak fiziki güvenlik kırılgan olmaya devam ediyor ve ticari şirketler için bir maliyet faktörü arz ediyor."
-TEE NE?-
Ticaretin Etkinleştirilmesi Endeksi (TEE)'nin ilan edildiği rapor Dünya Ekonomik Forumu tarafından 2008'den bu yana yayınlanıyor. 2010'da iki yılda bir yayınlanmaya başlayan raporun hazırlanmasına A.P. Möller Maersk, AB Volvo, Agility, Brightstar Corp., Deutsche Post DHL, DNB ASA, Emirates Group, International Container Terminal Services Inc., Royal Vopak, Stena AB, Swiss International Airlines Ltd, Transnet SOC Ltd, UPS ve Volkswagen AG, gibi şirket ve kurumlar katkıda bulunuyor.
Ülkelerde ticaretin ne ölçüde etkinleştirildiğini ölçen ana endeks, "piyasaya erişim", "sınır yönetimi", "altyapı" ve "işletme ortamı" gibi dört ana alt endeksten oluşuyor.
-"TİCARETİ KOLAYLAŞTIRIRSA TÜRKİYE 6 YILDA EK YÜZDE 3.5 BÜYÜR"-
Raporda ticaretin kolaylaştırılmasına ilişkin GATT çerçevesinde alınan
kararların uygulanması halinde dünya ticaretinin kaydedeceği gelişmelere ilişkin simülasyonlar da yansıtıldı. Ticarette büyük iyileştirmeler olması halinde 2020 itibarıyla dünya GSYH'sının yüzde 1.8 artabileceği tahmin edildi. Artış 1.2 trilyon dolara karşılık gelecek. Ticaretin kolaylaştırılması "Diğer Avrupa ve Türkiye" olarak ifade edilen doğu Avrupa ülkelerinin GSYH'sında yüzde 3.75'lik, 36 milyar dolarlık bir artış anlamına gelecek. "Diğer Avrupa ve Türkiye"
sadece GATT ticaretin kolaylaştırılması önlemlerinden kaynaklanan 49
milyar dolara karşılık gelen yüzde 15 ihracat artışına kavuşacak.
Son Dakika › Ekonomi › Dünya Ekonomik Forumu Ticaret Endeksi Açıklandı: 46'ncılığınız İyi Sonuç, Ama Güvenlik Sorununuz Var - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?