Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürü Nahit Bingöl, " Türkiye'nin uluslararası değer zinciri hiyerarşisinde üst basamaklara çıkmış, yüksek gelir grubu ülkeler arasına girmiş ve mutlak yoksulluk sorununu çözmüş bir ülke olmasını hedefliyoruz" dedi.
Bingöl, Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) Kalkınma Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, 10. Kalkınma Planı'nın tamamlandığını, 6 Temmuz'da Meclisin onayından geçtiğini söyledi.
2014-2018 dönemini kapsayacak planın, kendilerini 2023'e götürecek noktada bir ara kademe, kalkınma yolunda önemli bir rehber ve yol haritası teşkil edeceğini belirten Bingöl, şöyle konuştu:
"10. Kalkınma Planımızın hedefleri itibariyle, Türkiyenin uluslararası değer zinciri hiyerarşisinde üst basamaklara çıkmış, yüksek gelir grubu ülkeler arasına girmiş ve mutlak yoksulluk sorununu çözmüş bir ülke olmasını hedefliyoruz. Bu doğrultuda gayrisafi yurt içi hasılamızın 1,3 trilyon dolara, kişi başı milli gelirimizin 16 bin dolara, 2023 hedefleri saklı kalmak kaydıyla ihracatın 277 milyar dolara çıkarılması ve işsizlik oranının da yüzde 7 nisbetinde olmasını öngörüyoruz. Bunlar planın rakamsal ana çerçevesini ifade ediyor."
Bu doğrultuda planın dört ana ayağa oturduğunu vurgulayan Bingöl, bunların nitelikli insan ve güçlü toplum, yenilikçi üretim ve istikrarlı yüksek büyüme, yaşanabilir mekanlar ve sürdürülebilir çevre ile kalkınma için uluslararası iş birliği olduğunu belirtti.
-8 bin 500 proje desteklendi
Nahit Bingöl, kalkınma ajanslarının hibe desteği, güdümlü proje, teknik destek, doğrudan faaliyet desteği, inceleme, araştırma ve analiz çalışmaları gibi çok değerli çalışmalar yaptıklarını bildirdi.
Bunların parasal karşılığını da düşündüklerinde sadece hibe programları uygulaması, teknik destek ve doğrudan faaliyet desteği uygulamalarına ajanslar vasıtasıyla 1,6 milyar lira kaynak kullandırdıklarını ifade eden Bingöl, şunları söyledi:
"Şimdiye kadar tüm yurtta yaklaşık 8 bin 500 proje desteklendi. Bu, 2008 yılından itibaren ulaştığımız ama 2010 yılından itibaren ağırlık kazanan bir yapıyı ortaya koyuyor. Bu şekilde hızlanarak devam edecektir. Şimdiye kadar yaklaşık 60 bin yatırımcıya çeşitli konularda bilgilendirme yapıldı, 17 bin yatırımcıya izin ve ruhsat işlemleriyle ilgili bilgilendirmede bulunuldu ve yardım hizmeti sağlandı. Yaklaşık 5 bin kişiye de girişimcilik ve dış ticaret konularında eğitim verildi."
Bingöl, 2014-2023 yani kalkınma planının da ötesindeki bir dönemi kapsayacak şekilde tüm Türkiye'de 26 bölge planının ajanslar tarafından hazırlandığını sözlerine ekledi.
Konuşmanın ardından Kalkınma Kurulu Başkanlığı seçimi yapıldı.
Mevcut Başkan Prof. Dr. İbrahim Gezer ve Tarım Kredi Kooparatifleri Malatya Bölge Müdürü Abbas Altunışık'ın yarıştığı seçimde 69 oy kullanıldı. Oyların 37'sini alan Gezer, yeniden başkan seçilirken, Altunışık 32 oyda kaldı. - Malatya
Son Dakika › Ekonomi › Fka Kalkınma Kurulu Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?