FERDİ UZUN - Aydın'ın Nazilli ilçesinde yaşayan 83 yaşındaki helva ustası Ali Kama, çırak olarak başladığı günden bu yana sürdürdüğü meslek tutkusuyla dikkati çekiyor.
Konya'dan 1957 yılında iş bulmak amacıyla Nazilli'ye gelen Kama'nın hayatı, tahin ve helva üretimi yapan bir imalatçının yanında çırak olarak işe başlamasıyla değişti.
İş bulduktan sonra ailesiyle birlikte ilçeye yerleşen ve hayatını tahin, helva yaparak devam ettiren Ali Kama, meslekteki 60'ıncı yılına girdi.
Çırak olarak başladığı iş yerinde çalışkan ve yetenekli olduğu için kısa sürede usta olduğunu, tahin ve helva işini iyice kavradıktan sonra 1961 yılında 100 metrekarelik bir iş yeri açtığını anlatan Kama, yaklaşık 40 yıl önce bugünkü iş yerine taşındığını dile getirdi.
Başarısını mesleğine olan sevgisi ve helal kazanca verdiği öneme bağladığını dile getiren Ali Kama, "İşimi her zaman dürüstlükle yaptım. 'Az kazanayım ama helal kazancım olsun' dedim. Dürüstlüğünü işinde de göstereceksin. Örneğin 30 kilo pancar şekere, 35 kilo tahin vermen gerekiyor. Ama 25 kilo tahin verirsen, o helva olmaktan çıkar. Hakkını vermen gerekiyor." diye konuştu.
"Helvanın yapılışına bayılıyorum"
83 yaşında olmasına rağmen işini aşkla yaptığı için zamanın nasıl geçtiğini anlamadığını vurgulayan Kama, ürünlerinin beğenilmesinin de kendisini çok mutlu ettiğini vurgulayarak, "Farklı helva çeşitleri yapıyoruz. Mesela cevizin, tahinin en iyisini alıyoruz. Antep fıstığını Gaziantep'ten getiriyorum. İthal susamlar var ama ben asla onlardan kullanmıyorum, her zaman yerli susam kullanırım." dedi.
İlerleyen yaşına rağmen çalışmaktan bıkmadığını, her gün dükkanını açarken ilk günkü gibi heyecan duyduğunu anlatan Ali Kama, iyi helva yapmaktan gurur duyduğunu ifade etti.
Kama, şöyle devam etti:
"Biraz evde dinlenecek olsam hemen sıkılıyorum ve iş yerine gelip tahinleri, helvaları görmek istiyorum. Helvanın yapılışına bayılıyorum. İnsanlar helvayı yedikten sonra 'Allah razı olsun Ali amca' dediğinde nasıl seviniyorum anlatamam. Bir şeyin iyisini yapıp da yedirmek herkese nasip olmaz. Öbür dünyada 'iyi şeyler mi kötü şeyler mi yedirdin' diye bize soracaklar. Müşterim helvadan memnun olduğu zaman adeta havaya uçuyorum, daha çok çalışmak istiyorum. Bir insan başarılı olduğunda nasıl seviniyorsa, ben de müşterilerime iyi bir helva yedirdiğimde seviniyorum."
Az ama bereketli iş
Hayatında hiçbir zaman zengin olmak istemediğini, çocuklarına da sürekli olarak az ama bereketli iş yapmalarını öğütlediğini dile getiren Ali Kama, Türkiye'nin bir çok yerinden sipariş aldıklarını, üretimlerinin yaklaşık yüzde 60'ını ise sipariş üzerine yaptıklarını kaydetti.
Babasının mesleğini devam ettiren Kürşat Kama ise babası gibi çalışkan bir insan tanımadığını belirterek, "Herkes para kazanmak için helva yapar. Babam sevdiği için yapıyor. Adeta işine aşık biri. Onun izinde, dürüst bir şekilde işimize devam ediyoruz." şeklinde konuştu.
Son Dakika › Ekonomi › Helva Yapımına Adanan Bir Ömür - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?