"Hizmet İhracatına Önem Vereceğiz" - Son Dakika
Ekonomi

"Hizmet İhracatına Önem Vereceğiz"

"Hizmet İhracatına Önem Vereceğiz"

DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, "2013 yılında hizmet ihracatına daha fazla önem vereceğiz" dedi.

22.12.2012 15:47  Güncelleme: 16:15

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, "2013 yılında hizmet ihracatına daha fazla önem vereceğiz. Sağlık turizmi ve eğitim ekonomisi iş konseylerinin çalışmalarına devam etmesi yanında enerji, lojistik yurt dışı yatırımlar konseylerinin de çalışmalarını hızlandıracağız" dedi.

Yırcalı, DEİK Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın uygulamaya koyduğu Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (URGE) ve pazara giriş ile KOBİ kümelenmesi konusundaki çalışmaların ülke için çok önemli olduğunu söyledi.

İtalya, Yunanistan ve Danimarka'ya 2013'te önemli ziyaretler yapmayı planladıklarını anlatan Yırcalı, özellikle Yunanistan'dan şirket almaları yönünde çok fazla talep olduğunu ifade etti.

DEİK olarak bu yıl içinde 107'si yurt dışı olmak üzere 642 etkinlik gerçekleştirdiklerini belirten Yırcalı, 2013'te ekonomik ilişki içinde bulunulan birçok önemli ülke için sorunlu bir yıl beklentisi hakim iken Türkiye'nin küresel pazarlardaki etkinliğinin artması için DEİK'e ve iş konseylerine önemli görevler düştüğünü söyledi.

Yırcalı, küresel rekabetin kızıştığı ve belirsizliklerin devam ettiği bir dönemde DEİK'in 2013 yılındaki faaliyetlerini şu 6 ana eksende şekillendireceğini dile getirerek, bunları şöyle sıraladı:

"Üyelerinin networking imkanlarını artırma, ana bilgi ve referans merkezi olma, Türkiye ile küresel pazarlar arasında iş geliştirme faaliyetlerine hız verme, sorunlara değil fırsatlara odaklanma, Türk yatırımlarını yönlendirme ve onlara rehberlik etme, yurt dışında yerleşik Türk girişimci ve şirketleri takip edip bu şirket ve girişimcileri DEİK ve Dünya Türk İş Konseyi ile ilişkilendirme..."

-"AB halen en büyük ekonomik ortağımızdır"-

2050 yılında küresel hasılanın yüzde 50'sini üreteceği öngörülen Asya-Pasifik bölgesinin her türlü mal ve hizmeti satın alabilecek tüketici kitlesinin büyüklüğünün tüm AB pazarı kadar olacağına işaret eden Yırcalı, Türk şirketlerinin bu bölgeye odaklanması için 3 ayrı program yaptıklarını söyledi.

Ayrıca, 2013 yılının Çin'de Türkiye yılı olacağını aktaran Yırcalı, Türk özel sektörünün ülkedeki görünürlüğünü artırmaya yönelik çalışmalara ağırlık vereceklerini kaydetti.

Avrasya bölgesine yönelik çalışmalarında ise bir yandan petrol gelirleri ile cari fazlası veren ülkelerden Türkiye'ye sermaye çekmeye çalışacaklarını, diğer taraftan Avrasya'nın petrol geliri olmayan ekonomilerinde Türk şirketlerini yatırım yapmaya teşvik edeceklerini kaydeden Yırcalı, şöyle devam etti:

"Bu bölge ile en büyük meselemiz yüksek lojistik maliyeti sorunudur. Bu konuyu çözmeye yönelik projelerin takipçisi ve öncüsü olacağız. İpek Yolu'nu yeniden canlandırma projesinin zorluklarını biliyoruz ama bu bölge için son derece önemlidir. Bu konuyu kamunun desteği ile aşmaya çalışacağız. Yaşanan tüm krizlere rağmen dünyanın halen en büyük pazarı olan Avrupa'ya yapılan ihracatımızın payı azalsa da AB halen en büyük ekonomik ortağımızdır. Ülkeye gelen küresel sermayenin yüzde 70'i AB kaynaklıdır. Bankaların sendikasyon kredilerinin ağırlığı gene bu bölgeden kaynaklanmaktadır.

DEİK, Avrupa Birliği İş Konseyleri bölge ile ekonomik entegrasyonumuzun derinleşmesi ve çeşitlenmesi için çalışmaya devam edecektir. Avrupa kuruluşları ile şirketlerimizi rekabet üstünlüğümüz olan Ortadoğu, Orta Asya ve Afrika coğrafyasında proje ve yatırımlar için işbirlikleri meydana getirecek platformlar yaratacağız. Avrupa'da devam eden mali kriz ve düşük büyüme beklentisinin Türk şirketleri için yarattığı fırsatlar üzerine yoğunlaşacağız. AB ile vize, taşıma kotaları, tek taraflı imzalanmış serbest ticaret anlaşmaları gibi yapısal sorunlar gündemimizde yer almaya devam edecek."

-"Ortadoğu yeniden şekilleniyor"-

Hükümetin isabetli politika tercihleri, stratejik açılımlarıyla Afrika kıtasının dış ticaretteki payının hızla arttığını belirten Yırcalı, bu kıtadaki iş konseylerini artırdıklarını, 2013 yılında kuracakları 15 yeni iş konseyi ile bu kıtada toplam 27 iş konseyinin olacağını bildirdi.

İlki 2008 yılında İstanbul'da gerçekleştirilen Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi'nin 2013 yılında düzenlenecek ikincisine paralel olarak Türk-Afrika İş Forumu düzenlemek için hazırlıklarını tamamladıklarını anlatan Yırcalı, yeniden şekillenmekte olan Ortadoğu bölgesine Türk şirketlerinin önemli açılımlar gerçekleştireceklerini söyledi.

Türkiye, Suriye, Lübnan ve Ürdün arasında serbest ticaret ve dolaşım alanı oluşturmayı hedefleyen ancak Suriye'de yaşanan gelişmelerle askıya alınan

"Levant Quartet" projesinin 2013 yılında canlı tutmaya devam edeceklerini kaydeden Yırcalı, Türkiye'nin Körfez sermayesinden yeterince faydalanamadığını ve bölge yatırımcılarını Türkiye'ye kanalize etmek için yeni projeleri hayata geçireceklerini dile getirdi.

Hükümetin uygulamaya aldığı mütekabiliyet ve yeni teşvik konularını bu bölgelerde daha iyi tanıtmak için çalışacaklarını söyleyen Yırcalı, şunları kaydetti:

"Son olarak Amerika bölgesi DEİK için eskiden beri çok önemlidir. Ancak, bu bölgeden ülkemize yeterince yatırım çekmeyi başaramadık. Türk-Amerikan İş Konseyimiz, Arap Baharı sonrasındaki Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki iş fırsatları açısından Türk ve Amerikan şirketleri arasında işbirlikleri tesis etmek için yeni mekanizmalar geliştirmeye çalışıyor. Ekonomistler, Latin Amerika'yı yarım milyarı geçen nüfusu, 3 trilyon dolara yaklaşan ekonomik büyüklüğü ve 1,5 trilyon dolara yaklaşan ticaret hacmiyle yıldız bölge olarak niteliyor. Türk şirketlerinin buraya yönelmesi Türkiye ekonomisi için çok önemli. Yeni iş konseylerimiz ile bu eksikliği gidererek Güney Amerika kökenli Multilatinas denilen dev şirketlerin ülkemize yatırım yapması için çalışmalar yapacağız."

Ortak akıl ile katılımcı bir yöntem ile dünyanın en etkin diasporalardan birisi olmak için yol haritalarını belirlediklerini kaydeden Yırcalı, "Bu bilinç ve gayretle çalışarak Cumhuriyetimizin 100. yılında dünyanın en etkin üç diasporasından biri olmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki yıl ağırlık verilecek ihracat kalemlerinde değişimler olacak. 2013 yılında hizmet ihracatına daha fazla önem vereceğiz. Sağlık turizmi ve eğitim ekonomisi iş konseylerinin çalışmalarına devam etmesi yanında enerji, lojistik yurt dışı yatırımlar konseylerinin de çalışmalarını hızlandıracağız."

Muhabir: Mücahid Eker

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 'Hizmet İhracatına Önem Vereceğiz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement