Alman Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü Araştırma Görevlisi Konstantin Kholodilin ve Berlin Özgür Üniversitesi'nden Akademisyen Aleksey Netsunaeva tarafından hazırlanan "Kırım ve Ceza: Yaptırımların Rus Ekonomisine Etkisi" adlı rapora göre, Batılı ülkelerin Ukrayna'daki faaliyetlerinden ötürü Mart 2014'ten bu yana uyguladığı yaptırımlar nedeniyle Rusya ekonomisi her çeyrekte ortalama yüzde 1,97 GSYH kaybı yaşıyor.
Rapora göre, yaptırımların uygulanmaya başladığı 2014 yılının ikinci çeyreğinden 2015'in üçüncü çeyreğine kadar ise yüzde 4,1'lik ekonomik küçülme yaşayan Rusya, yaptırımlar uygulanmasaydı aynı dönemde yüzde 6,9'luk büyüme kaydedecekti.
Yaptırımların Avrupa bölgesine etkisinin ise "göz ardı edilebilir" düzeyde olduğu belirtilen raporda, yapılan hesaplamalara göre Rusya'nın yaptırımların uygulamaya konmasından bu yana toplamda yüzde 11'lik ekonomik büyüme kaybına uğradığı belirtildi.
Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde 2013 sonunda ortaya çıkan protestolar ve Rusya'nın Kırım'ı ilhakı sonrası AB ülkeleri ve ABD, Mart
2014'te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın siyasetçi ve iş adamlarına bazı yaptırımlar uygulamaya başladı. AB ve ABD, daha sonra Rusya'nın Ukrayna'daki askeri faaliyetlerini durdurması amacıyla doğrudan Rus ekonomisini hedef alan yaptırım paketini devreye soktu.
Rus bankacılık, enerji ve savunma sektörlerine yönelik bu yaptırımlar neticesinde, Rus şirketlerin Batılı kurumlardan kredi alması yasaklanırken, Rus şirketlerle birçok alanda yürütülen ticari ilişkiler de donduruldu veya ertelendi.
Son Dakika › Ekonomi › İşte Yaptırımların Rusya'ya Etkisi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?