GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
İTO şubat ayı meclis toplantısından görüntüler
Bakan Tüfenkci'nin salona gelişi
Bakan Tüfenkci'nin konuşması İTO şubat ayı meclis toplantısı
Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: (1)
"64. Hükümet olarak ana görevlerimizden ve eylem planlarımızdan biri bürokrasiyi azaltabilmek. Gümrüklerde gerekli belgelerin ne kadarını azaltabilirsek... Onun çalışmalarını yapıyoruz"
"Biz gümrükler olarak hızlanacağız, bunun sözünü veriyoruz. Özellikle iş ve işlem sürelerini kısaltmak istiyoruz"
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "64. Hükümet olarak ana görevlerimizden ve eylem planlarımızdan biri bürokrasiyi azaltabilmek. Gümrüklerde gerekli belgelerin ne kadarını azaltabilirsek... Onun çalışmalarını yapıyoruz. Biz gümrükler olarak hızlanacağız, bunun sözünü veriyoruz. Özellikle iş ve işlem sürelerini kısaltmak istiyoruz" dedi.
İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) şubat ayı meclis toplantısına katılan Tüfenkci, İTO'nun sadece Türkiye'nin değil, dünyanın sayılı odalarından biri olduğunu söyledi. Bakanlık olarak her zaman İTO meclis üyelerinin yanında olacaklarını ifade eden Tüfenkci, bu destek sözü ile meclis üyelerinden büyük alkış aldı.
"Biz sizler gibi istikrarın önemli bir unsur olduğunu düşünüyoruz, istikrarın mali disiplini beraberinde getireceğine inanıyoruz. Kamu borç stokunun azalması ve enflasyonun tek hanelerde tutulmasının önemli olduğuna inanıyoruz" diyen Tüfenkci, şöyle devam etti:
"Bütçe açıklarının ve kamu borç stokunun sorun olmaktan çıkması gerektiğini düşünüyor ve buna yönelik adımlarımızı da atıyoruz. Üretmek çok önemli. Üretirken hiçbir sanayicimizin ve tüccarımızın bürokratik engellerle karşılaşmaması gerek. Sizlerin üretimle ilgili sorunları çözmek için çabalarken, bunu nasıl pazarlayacağını düşünmesi lazım. Ama maalesef bizler, geçmişten bugüne bir takım bürokratik engellerle boğuşuyoruz. Bizim 64. Hükümet olarak ana görevlerimizden ve eylem planlarımızdan biri bürokrasiyi azaltabilmek. Bununla ilgili biz görevden geldikten sonra, gümrüklerde gerekli belgeler için arkadaşlarımıza talimatları verdik. O belgelerin ne kadarını azaltabilirsek... Onun çalışmalarını yapıyoruz. Biz gümrükler olarak hızlanacağız, bunun sözünü veriyoruz. Özellikle iş ve işlem sürelerini kısaltmak istiyoruz."
Tüfenkci, ihracattaki maliyetlerin yüzde 10 düşürülmesi halinde dış ticaretin yüzde 4,7 büyüdüğünün, gümrüklerde bekleme süresinin artması durumunda bunun ekstra maliyet anlamına geldiğinin altını çizerek, verdikleri talimatlar yerine geldiğinde, kısa zaman içinde bekleme sürelerinin en aza indirileceğini, bu kapsamda en azından gelişmiş ülkelerdeki gümrükleme maliyetine yakın bir seviyeye gelineceğini aktardı.
Reel sektörü ilgilendiren, üretim teknolojilerinde dönüşümü esas alan hedef sektörlerde etkinliği artıracak mikro reformlara özel önem verdiklerini vurgulayan, bu reformların uygulanmasını da yakından takip ettiklerini aktaran Tüfenkci, şunları anlattı:
"Başarıya ulaşmada en önemli konu bu reformların sahiplenilmesidir. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hep birlikte çalışarak hedeflerimize ulaşacağız. Türkiye ekonomisi artık günü kurtarma çabasında, koşullara göre yön değiştiren, belirsizliklerle dolu bir ekonomi değil. Artık ekonomide uzun vadeli programlar yapabilen ve sonuç alabilen bir Türkiye var. Türkiye ekonomisi artık içine kapanık bir ekonomi değil, rekabete açık bir ekonomidir. Çabamız Türkiye'yi dünyaya entegre hale getirmek. En önemli değerimiz dinamik ve girişimci siz değerli iş adamlarıdır. 14 yıldır onların arkasında durduk, bundan sonra da biz hükümet olarak sizin önünüzü açmak için her noktada sizinle birlikte yol alacağız."
Ticaretin önündeki en önemli engel olarak tabir ettiği vizeler konusunda da çalışmaların devam edeceğini belirten Tüfenkci, yıl sonunda da AB ile vizeleri tamamen kaldırmak istediklerini, çalışma ve taahhütlerin bu yönde olduğunu dile getirdi.
İhracata ivme kazandıracak adımların atıldığını ve atılmaya da devam edileceğini bildiren Tüfenkci, "Geçtiğimiz yıl öngörülmesi zor jeopolitik gelişmeler ve küresel ekonomideki sorunlar nedeniyle ihracatımızda bir miktar gerileme yaşadık. Ancak katma değeri yüksek ürünlerin ihracatımızdaki payının artırılmasındaki önemi daha da iyi anlaşıldı. Bundan sonraki çabalarımızı bu yönde yoğunlaştıracağız. Bölgedeki krizleri fırsata çevireceğiz" diye konuştu.
Son Dakika › Ekonomi › İTO Şubat Ayı Meclis Toplantısı (1) - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?