Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden İstanbul'a gelen kuyumcular, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), kredi kartıyla kuyumculardan taksitli alışveriş yapılmasını yasaklamasına tepki gösterdi.
BDDK'nın 1 Şubat 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe giren yeni kredi kartı mevzuatıyla kuyumculuk sektörünün büyük yara aldığını belirten İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler, "Üreten, istihdam sağlayan ve ihracatla ekonomiye katkı sağlayan kuyumcuların cari açıkla hiçbir ilgisi olamaz" dedi.
Kuyumculuk sektörü, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), kredi kartıyla kuyumculardan taksitli alışveriş yapılmasını yasaklamasına tepki gösterdi. İstanbul Cağaloğlu Nuruosmaniye Caddesi'nde Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden kuyumcular odası başkanlarının katıldığı ve desteklediği basın açıklamasında konuşan İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler önemli konuları dikkat çekerek, kuyumculuk sektörünün sıkıntılarını dile getirdi.
Yıllık 2.5 milyar dolarlık doğrudan ihracatı, 30 bini aşan firma sayısı ve yurt içinde dolaylı olarak 1.5 milyon kişiye ekmek kapısı olan kuyumculuk sektörünün, BDDK'nın kuyumcularda kredi kartıyla taksitli alışverişi yasaklamasının ardından ciddi sıkıntılar yaşadığını vurgulayan İşler, dünyanın hiçbir ülkesinde olmayan ÖTV yükünün kaldırılması için yıllarca mücadele eden sektör oyuncularının, BDDK'nın yeni kararlarıyla ciddi bir sarsıntıya uğradığını kaydetti.
İşler'in yaptığı açıklamaya göre yıllık 12 milyar TL hacmi olan kredi kartıyla altın satışlarının yüzde 23.5'i taksitli olarak gerçekleşiyordu. Bu bağlamda sektör ciddi bir satış kaybı yaşarken, vatandaş altın alabilmek için alternatif yöntemlere başvurmaya başladı.
-"KUYUMCULARIN CARİ AÇIKLA HİÇBİR İLGİSİ OLAMAZ"-
İşler, BDDK yetkililerinin taksit miktarını cari açığı önlemek amacıyla yasakladıklarına yönelik açıklamalarına yönelik olarak şu açıklamalarda bulundu:
"Üreten, istihdam sağlayan ve ihracatla ekonomiye katkı sağlayan kuyumcuların cari açıkla hiçbir ilgisi olamaz. Cari açığı düşürmek için ekonomimizi büyüten alışverişi kesintiye uğratacak yasaklamalar yerine, bitmiş mücevher ithalatını azaltacak vergi düzenlemelerine gidilmesi, daha doğru olur. BDDK'nın kredi kartıyla taksiti yasaklamasıyla kuyumculuk sektöründe tüketicilere yapılan satışların yaklaşık yüzde 30 oranında azaldığının altını çizmek istiyoruz" dedi.
-UZLAŞMA MESAJI-
İstanbul Kuyumcular Odası, Mücevher İhracatçıları Birliği, İTO Kuyumculuk Komitesi, Kapalıçarşı Esnaflar Derneği ve Türkiye'nin çeşitli bölgelerindeki kuyumcu odaları ortak hareket ederek BDDK'ya uzlaşma mesajı verdi. Mevcut sorunun diyalog yoluyla çözülmesini arzu ettiklerini ifade eden kuyumculuk sektörü önderleri, yetkililerin konuya duyarsız kalması durumunda hukuksal yöntemlere başvuracaklarını aktardı.
Son Dakika › Ekonomi › Kuyumculuk Sektöründen BDDK'ya Tepki - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?