Türkiye’nin en önemli turizm destinasyonlarından Milas – Bodrum Havalimanı’nın 20 yıl süreyle işletme hakkı için düzenlenen ihaleye TAV Havalimanları 717 milyon Euro + KDV ile en yüksek teklifi verdi. TAV Milas- Bodrum Havalimanı’nı 2035 sonuna kadar işletecek.
105 turluk bir mücadelenin ardından ihaleyi kazanan TAV Havalimanları, 2015 yılında havalimanını Astaldi'den devralıp 2035 yılı sonuna kadar işletecek. İhalede TAV, Fraport-İÇDAŞ, Astaldi ve YDA firmaları yarıştı.
3 KEZ MOLA VERİLDİ
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğünde yapılan ihalede, Komisyon Başkanı Zafer Topuz, önce firmaların iç zarflarını açtı. Buna göre, Fraport-IC İçdaş ortak girişim grubu 216 milyon Euro+KDV, Astaldi-Romairport-Göçay ortak girişim grubu 150 milyon Euro+KDV, TAV Havalimanları Holding 250 milyon Euro+KDV, YDA İnşaatın ise 280 milyon Euro+KDV teklif verdiği belirlendi.
105 TUR SÜRDÜ
Zarfların açılmasının ardından açık artırma safhasına geçildi. Tüm firmalar 1'er milyon Euroluk artırımlarla ihaleye katılırken üç kez mola verildi.
İhaleden önce Astaldi, arkasından da YDA çekildi. 105'inci turda da Fraport İçdaş çekilince ihaleyi TAV Havalimanları, 717 milyon Euro artı KDV'lik teklifle kazanmış oldu. İhale toplam 105 tur sürdü.
"BEKLEDİĞİMİZİN ÜZERİNDE"
TAV Havalimanları CEO'su Sani Şener, ihalenin hemen ardından yaptığı açıklamada fiyatın beklentilerinin biraz üzerine çıktığını kaydetti. Şener, herhangi bir kaynak sorunları olmayacağının da altını çizdi.
Şener, "Milas – Bodrum Havalimanı, 3,5 milyonu aşkın yolcu trafiği ile önemli bir turizm merkezini dünyaya bağlayan bir liman. Milas Bodrum Havalimanı bizim işlettiğimiz 14. havalimanımız oldu. Bodrum 2025’lerde Türkiye’nin 4. büyük şehri olmaya aday bir kent. Biz Bodrum’un bugünkü kapasitesine değil geleceğine inanıyoruz. Bırakmaya niyetli değildik. Şimdi yüzde 20 peşinat verilecek, bununla birlikte finansmanımız hazır.
"PARA SIKINTIMIZ YOK"
Projeyi, yüzde 30’u öz sermaye yüzde 70 i finansmanla sağlayacağız. Kur riskimiz bulunmuyor. Giderimiz TL, gelirimiz ise Euro ve Dolar cinsinden. Havalimanı dışında bir iş yapmadığımız için bütün kazancımızı sektörümüze yatırıyoruz. Ülkemize ve bölgemize havalimanı sektörü için insan kaynağı yetiştiren TAV Akademi gibi bir kurumumuz var. Projenin ne finansmanında ne de insan kaynağında sıkıntı yaşarız. Bundan sonra da bizim finansal modelimizin içinde olan her türlü havalimanı yatırımı işine gireceğiz” dedi.
DALAMAN 705 MİLYON EURO'YA GİTMİŞTİ
DHMİ Genel Müdür Orhan Birdal, ihalenin ardından yaptığı açıklamada, "Nefes kesen bir yarışın sonunda, 105'inci turda 717 milyon Euro artı KDV bedelle Tav Havalimanlar kazanan şirket oldu. İhaleye 4 firma teklif verdi, Astaldi 82'inci, YDA 85'inci, Fraport da 105'inci turda çekldi. İhalenin herkese hayırlı olmasını diliyorum. Diğer katılımcı üç firmaya da başarılar diliyorum" dedi.
Öte yandan iki hafta önce Dalaman Havalimanı'nın ihalesi yapılmış ve İhalede en yüksek teklif 705 milyon Euroya YDA İnşaat'tan gelmişti.
Son Dakika › Ekonomi › Milas- Bodrum Havalimanı'nı TAV İşletecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (1)