Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, yeni yaptırımlar getiren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 1 Ocak 2013 tarihi itibari ile yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, işverenlerin bu konuda herhangi bir cezai işleme maruz kalmaması için eksikliklerin bir an önce gidermesi konusunda uyardı.
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, 30 Haziran 2012 tarih ve 28339 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak 1 Ocak 2013 tarihi itibariyle yürürlüğe giren 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hakkında açıklamada bulundu. Yapılan düzenleme ile iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerinin yeniden düzenlendiğini ifade eden Başkan Murzioğlu, "Bu kanun, işçi sayısına bakılmaksızın kamu ve özel sektöre ait tüm işlere ve iş yerlerine, faaliyet konularına bakılmaksızın, bu iş yerlerinin işveren, işveren vekili, çırak ve stajyerler de dahil olmak üzere tüm çalışanlarına uygulanacaktır" dedi.
UYUMSUZ DAVRANIŞLARA PARA CEZASI
Açıklamasında kanunun getirdiklerine de değinen Başkan Murzioğlu, "Öncelikli olarak İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile herkese sağlıklı ve güvenle çalışma ortamı sağlanacak. Her iş yerinde iş sağlığı ve güvenliği uzmanları istihdam edilerek, görevlendirilecek. Çalışanlar sağlık gözetiminden geçmeden işe başlamayacak. Tüm iş yerleri acil durumlara karşı eylem planı hazırlayacak. İş sağlığı ve güvenliği, işyeri çalışanlarının katkı ve katılımıyla sağlanacak. Çalışanlara, iş sağlığı ve güvenliği için bilgi ve eğitim ile verilecek. Çalışanlar, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin alınmaması halinde çalışmaktan kaçınma hakkını kullanabilecek. Risk değerlendirmesinin yapılmaması işi durdurma sebebi sayılacak. İş sağlığı ve güvenliği için çalışan temsilcisi seçilecek. İş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği kurulu oluşturulacak. Kanunla uyumsuz davranışlara idari para cezası uygulanacak. Hayati tehlike tespitinde iş yerlerinde işin durdurulması sağlanacak. Büyük endüstriyel kaza oluşabilecek işyerleri için işletme kurulmadan gerekli önlem ve tedbir alınmış olacak" diye konuştu.
YÜKÜMLÜLÜKLER BİRAN ÖNCE YERİNE GETİRİLMELİ
Yasanın işyerlerinde istihdam edilen işçi sayısı dikkate alınarak uygulamaya gireceğini ifade eden Murzioğlu, "Yasa, kamu kurumları ile 50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri için yayımı tarihinden itibaren iki yıl sonra, 50'den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri için yayımı tarihinden itibaren bir yıl sonra, diğer işyerleri için yayımı tarihinden itibaren altı ay sonra geçerli olacak. Öncelikli olarak iş yerlerinin;
az tehlikeli iş yeri, tehlikeli iş yeri, çok tehlikeli iş yeri olup olmadığı konusunda sınıflandırılması bu sınıflandırma yapıldıktan sonra, risk değerlendirme raporunun, acil eylem planını hazırlaması, çalışanların eğitimlerinin tamamlanması, ölçüm ve muayene işlemlerinin, iş yeri çalışanları temsilci atamalarının yapılması, iş sağlığı ve iş güvenliği kurulu kurulması gibi hükümlülükleri yerine getirmelidir. İşverenlerimizin yukarıda yer alan eksikliklerin giderilmesi ile ilgili çalışmalar 01 Ocak 2013 tarihi itibari ile başlatılmıştır. İşverenlerimizin herhangi bir cezai işleme maruz kalmamaları için en kısa zamanda eksikliklerini tamamlaması gerekmektedir" şeklinde konuştu.
TEREDDÜTLER VAR
Başkan Murzioğlu, yayınlanan 6331 sayılı Kanun ve ilgili yönetmelikler ile işverenlere İş Sağlığı ve Güvenliği önlemlerinin alınması konusunda önemli sorumluluklar yüklediğini, aksi durumda yükümlülüğünü yerine getirmeyen iş yerlerine her bir işlem için bin TL ile 80 bin TL arasında para cezası yaptırımı öngördüğünü söyledi. Türkiye'nin böylesi önemli bir kanuna kavuşmuş olmasının büyük bir kazanım olmasına rağmen bazı tereddütlerinin de olduklarını belirten Başkan Murzioğlu şöyle devam etti: "Yeni kanun, işverenlerimize önemli yükümlülükler getiriyor. Ciddi bir konuyla karşı karşıyayız. İşverenlerimizin de bu anlamda hem istihdam anlamındaki yükümlülükleri var, hem de iş değerlendirmesi, eğitimlerin yerine getirilmesi, iş güvenliği ekipmanlarının sağlanması açısından ciddi yükümlülükleri var. Bazı maddeler problem olarak karşımıza çıkıyor. Kanun tam anlamıyla anlaşılmış değil. Bu konuda konu ile ilgili kurum ve kuruluşların kapsamlı olarak bilgilendirme toplantıları düzenleyerek, işverenlerimizin de kafalarında oluşan soru işaretleri giderilmeli. Öte yandan iş yerlerinin kanuna hazır hale getirilmesi hususunda zamana ihtiyaçları bulunmaktadır. Kanunun net bir şekilde anlaşılmadan iş yerleri gerekli hususları yerine getirmede yetersiz kalacak. Yaptırımlar karşısında yine zor duruma düşecek olan işletmeciler olacaktır. Daha önce bakanlıkla bu konuda bir bilgilendirme semineri yaptık. Yine üyelerimizi bu konuda bilgilendirmek amacıyla bir seminer organize etmek üzere bakanlıkla temas halindeyiz." - SAMSUN
Son Dakika › Ekonomi › Murzioğlu'ndan 'İş Sağlığı ve Kanunu' Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?