OECD birçok yükselen ekonomide iç etkinlikteki ivme kaybının, ABD para politikası kayma beklentileriyle ve küresel tahvil hadlerinde izleyen artışla birlikte önemli piyasa istikrarsızlığına, artan finansman maliyetlerine, sermaye çıkışlarına ve paralarda değer kayıplarına yolaçtığını bildirdi OECD birçok yükselen ekonomide iç etkinlikteki ivme kaybının, ABD para politikası kayma beklentileriyle ve küresel tahvil hadlerinde izleyen artışla birlikte önemli piyasa istikrarsızlığına, artan finansman maliyetlerine, sermaye çıkışlarına ve paralarda değer kayıplarına yolaçtığını bildirdi. OECD, "Ağırlıklı olarak büyük cari işlem açıklarını finanse etmek için portföy akışlarına dayanan ülkeler bundan en çok etkilendi" değerlendirmesi yaptı.
-RAPORDA YÜKSELENLER-
Raporda sıkılaşan küresel finansal koşulların bazı yükselen piyasa ekonomileri için zorluk ortaya koyduğu belirtilirken şöyle denildi:
"-Son aylarda küresel ekonominin büyük bölümünde finansal koşullarda bir sıkılaşma oldu. Güçlenen ABD ekonomisinde ek parasal genişleme önlemlerinden olası bir çekilme tartışmalarının tetiklemesiyle uzun vadeli faiz oranları Mayıs'tan bu yana yükseldi.
-Finansal varlık fiyat hareketlerinin boyutu, merkez bankalarının verdikleri karşılıklar kadar, ülkelerin büyüme beklentilerinde değişen piyasa değerlendirmelerini yansıttı. Özellikle de Avrupa Merkez Bankası'nın forwardları avro bölgesi bono piyasaları için tampon oldu. Genelde finansal koşullar birçok piyasada bir dereceye kadar sıkılaşsa da, gelişmiş ülkelerdeki toparlanmayı güçlü biçimde desteklemeye devam etti.
-Bununla birlikte birçok yükselen ekonomide iç etkinlikteki ivme kaybı, ABD para politikası kayma beklentileriyle ve küresel tahvil hadlerinde izleyen artışla birlikte önemli piyasa istikrarsızlığına, artan finansman maliyetlerine, sermaye çıkışlarına ve paralarda değer kayıplarına yolaçtı. Ağırlıklı olarak büyük cari işlem açıklarını finanse etmek için portföy akışlarına dayanan ülkeler bundan en çok etkilendi.
-Bu son gelişmeler, son birkaç yıldır hüküm süren, gelişmiş ülkelerdeki zayıf ekonomik etkinlik ve genişlemeci para politikasının, güçlü büyüme görülen yükselen ekonomilere güçlü sermaye akışına ve para birimi değerlemesine neden olduğu örneğin tersini temsil ediyor."
-BÜYÜK YÜKSELEN EKONOMİLERDE BÜYÜME YAVAŞLADI-
OECD bu yeni durumda büyüme beklentilerinin yükselen piyasalar arasında farklılıklar gösterdiğini, Çin'deki büyümenin "en olumsuz noktayı" geçtiği görüntüsü verdiğini, yılın ikinci yarısında daha da toparlanma beklentisi bulunduğunu bildirdi. Raporda "Ancak diğer bazı yükselen ekonomilerdeki son finansal piyasa gerginlikleri ve zayıf ivme, hem büyüme trendinde yeniden değerlendirilmesini hem de dönemsel koşullarda kötüleşmeyi akla getiriyor" denildi.
OECD, yükselen ekonomiler arasındaki ticaret bağı artışının buralardaki talep yavaşlamasının dünya ticaretini zayıflattığını bildirdi, "Yükselen ekonomiler son yıllarda toplam küresel ekonomik büyümeye katkıda bulunmuş ve küresel üretimdeki payları çok fazla artmışken bu büyük ivme kaybı, dünya ekonomisi için kısa vadede yavaş büyüme beklentisini kolaylaştırıyor" dedi. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Oecd Sıkılaşan Küresel Finansal Koşullar Bazı Yükselenler İçin Zorluk Oluşturuyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?