Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Komşu Ülkeler Ticaret Müşavirleri Değerlendirme Toplantısı - Son Dakika
Ekonomi

Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Komşu Ülkeler Ticaret Müşavirleri Değerlendirme Toplantısı

Ekonomi Bakanı Çağlayan: "Yunanistan'ın kriz öncesi döneme dönmesi 2023'ten önce gözükmemektedir" "(İhracat) Bölge genelinde durumumuz iyiye gidiyor"

03.10.2013 14:08

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, " Yunanistan'ın kriz öncesi döneme dönmesi 2023'ten önce gözükmemektedir" dedi.

Çağlayan, Bakanlıkta düzenlenen Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Komşu Ülkeler Ticaret Müşavirleri Değerlendirme Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin dünyanın her yerine ihracat yapma kapasitesine sahip bir ülke olduğunu belirterek, bu yüzden dış ticaret müşaviri sayısını 115'ten 250'ye çıkardıklarını ifade etti.

Bakan olmasından bu yana geçen 52 ayda toplantıya konu olan bölgelere 57 kez ziyarette bulunduğunu dile getiren Çağlayan, "Bu, ticaretimizin artırılması, pazarımızın büyütülmesi amacını taşıyor" diye konuştu.

Türkiye'nin artık ihracatla büyüyen bir ülke olduğunu belirten kaydeden Çağlayan, bu anlamda Kuzey Afrika, Orta Doğu ve komşu ülkelerle ticaret hacminin artırılmasının önemine işaret etti.

Türkiye'nin yakın komşularıyla aynı mahallenin sakinleri olduğunu anlatan Çağlayan, yakın zamanda Mersin'de gerçekleştirilen 1. Arap Ligi Ekonomi Bakanları Toplantısı'nda Arap ülkeleri ile ilişkilerin geliştirilmesi noktasında çok önemli kararlar alındığını söyledi.

Toplantıda birçok ülkenin bakanının Türkiye'yi kendilerine örnek aldıklarını ifade ettiklerini aktaran Çağlayan, "Biz artık rol belirleyen, teknik direktör konumunda olan bir ülkeyiz" dedi.

"Bölge genelinde durumumuz iyiye gidiyor"

Suriye de dahil edildiğinde bölgedeki 25 ülkenin toplam 6,5 trilyon dolarlık bir milli gelire sahip olduğunu belirten Çağlayan, dünyadaki mal ve hizmet ticaretinin yüzde 9,5'ine karşılık gelen 2,1 trilyon dolarlık ticaretin bölgede gerçekleştirildiğini dile getirdi.

Dünyada en fazla büyüyecek olan ülke olan Libya ve Irak'ın bölge ülkeleri olduğunu hatırlatan Çağlayan, Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 42'sinin bölge ülkelerine yapıldığına işaret etti.

Geçen yıl bölgedeki 25 ülkenin 18'ine yapılan ihracatta artış, diğerlerinde ise düşüş yaşandığını anlatan Çağlayan, "Bu yılın 8 ayında ihracatımız 38,5 milyar dolar oldu. Geçen yıla göre düşüş var ama bölge genelinde durumumuz iyiye gidiyor" dedi.

Bölge ülkelerden yapılan toplam ithalatın 2002-2012 arası dönemde 12 milyar dolardan 65 milyar dolara yükseldiğini dile getiren Çağlayan, bu yılın 8 ayında bölge ülkelerinden 44 milyar dolarlık ithalat yapıldığını söyledi.

Yılın ilk 8 ayında bölge ülkelerle dış ticaret hacminin gerilediğini kaydeden Çağlayan, altın ihracatındaki azalma ve bölgede yaşanan olumsuzlukların azalışa neden olduğunu ifade etti.

Sorunlu ülkelerle ticari ilişkiler

Bölge ülkelerinden Mısır, Libya, Suriye ve Yunanistan ile dış ticarette yaşanan gelişmeleri de paylaşan Çağlayan, Mısır'da demokratik sürece müdahalenin siyasi etkileri kadar ekonomik etkileri de olduğunu belirtti.

Yılın 8 ayı itibarıyla Mısır ile Türkiye arasındaki dış ticaret hacminin 3,4 milyar dolar düzeyinde olduğunu anlatan Çağlayan, ihracatta da yüzde 7'lik bir daralma yaşandığını söyledi.

Mısırdaki süreci çok yakından takip ettiklerini dile getiren Çağlayan, "Mısır hedef ülkeler arasında. Mısır ile  olan ticaretimizi sürekli canlı tutmak için çaba sarf ederken ülkede demokrasinin bir an önce hakim olmasını temenni ediyorum" ifadesini kullandı.

Libya ile ticari ilişkilere de değinen Çağlayan, Türkiye'nin devrim sonrası dönemde ülkenin yeniden yapılandırmasında çok aktif rol oynadığını belirtti.

Libya'nın özellikle müteahhitlik sektörü açısından önemli bir ülke konumunda bulunduğunu hatırlatan Çağlayan, bu yılın 8 ayında ihracatın yüzde 41 artış göstererek 1,9 milyar dolara ulaştığını dile getirdi.

Çağlayan, Suriye'de şu an insanlık suçu işlendiğine dikkati çekerek, Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılar için yaptığı harcamanın 2 milyar doları geçtiğini ifade etti. Çağlayan, " Birleşmiş Milletler'in ise uyku hapı almışcasına uyumaya devam ettiğini" söyledi.

İki ülke arasındaki dış ticaret hacminde çok büyük düşüşler yaşandığını anımsatan Çağlayan, bu yılın 8 ayında ise ihracatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 65'lik artış görüldüğünü kaydetti. Çağlayan, ülkede tansiyonun düşmesi ve demokratik bir döneme geçilmesi temennisinde bulundu.

Yunanistan'a ilişkin değerlendirmesinde de Çağlayan, ülkenin Avrupa'nın kaynayan kazanı olduğunu belirterek, "Yunanistan'ın kriz öncesi döneme dönmesi 2023'ten önce gözükmemektedir" dedi.

"Rakip ülke müşavirlerini yakından takip edin"

Türk firmaların bölge ülkelerdeki yatırımlarına da değinen Çağlayan, firmaların bölgede yaklaşık 16,5 milyar dolar yatırımı bulunduğunu dile getirdi. Birkaç yıl öncesine kadar yurt dışına yatırım yapmanın ayıp sayıldığını anlatan Çağlayan, bu anlamda firmaların bölge ülkelerine yaptıkları yatırımın geldiği seviyenin önemli olduğunu belirtti.

Türkiye'nin artık alan el yerine veren el konumunda bulunduğunu kaydeden Çağlayan, Tunus'a 450 milyon dolar finansman desteği sağladıklarını bildirdi.

Ticaret müşavirlerine de tavsiyelerde bulunan Çağlayan, özellikle teşvik sistemini iyi anlatmalarını istedi. Bakan olarak kendisi başta olmak üzere Türk iş dünyasına rehberlik edeceklerini dile getiren Çağlayan, ticaret müşavirlerinden, rakip ülkelerin müşavirlerini çok yakın takip etmelerini istedi.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Komşu Ülkeler Ticaret Müşavirleri Değerlendirme Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement