Pierre Cardin: Avrupa, İslam'dan Korkuyor, Türkiye'yi Kıskanıyor - Son Dakika
Ekonomi

Pierre Cardin: Avrupa, İslam'dan Korkuyor, Türkiye'yi Kıskanıyor

Pierre Cardin: Avrupa, İslam\'dan Korkuyor, Türkiye\'yi Kıskanıyor

"Son Yenilikçi Tasarımcı" Olarak Anılan Pierre Cardin, Türkiye'yi Avrupa Birliği'nde Görmek İstemeyen Avrupa Ülkelerinin Bu Tutumunun Kıskançlıktan Kaynaklandığını Söyledi.

30.10.2007 02:23

"son yenilikçi tasarımcı" olarak anılan Pierre Cardin, Türkiye’yi Avrupa Birliği’nde görmek istemeyen Avrupa ülkelerinin bu tutumunun kıskançlıktan kaynaklandığını söyledi.

86 yaşındaki Cardin "Ben 10 yaşındayken Türkiye, Avrupalı olarak bilinirdi. Şimdi Türkiye Avrupalı denince şaşırılıyor. Bence Türklerden değil İslam’dan korkuyorlar" dedi.

TAYYÖR, tayt, yarasa kol gibi yenilikleri moda dünyasına getiren ve "son yenilikçi tasarımcı" olarak anılan Pierre Cardin Türkiye’yi Avrupa Birliği’nde (AB) görmek istemeyen Avrupa ülkelerinin Türkiye’yi kıskandığını söyledi. Bir grup Türk gazeteciye Paris, Cannes ve Nice’teki otel, şato ve saraylarını gezdiren, ilk kez bir gazeteci grubu evinde ağırlayan Pierre Cardin, Avrupalıların ticari endişelerle Türkiye’den çekindiğini belirtti. İtalyan asıllı Pierre Cardin, iki yaşındayken gittiği Fransa dahil Avrupa ülkelerinin ticari anlamda dünyanın her yerinde olan Türkler’den korktuğunu vurgulayarak, "Avrupalılar ticari anlamda tehlikeli insanlardan her zaman korkuyorlar. Belki Fransa da bu yüzden Türkiye’yi AB’ye istemiyor" dedi.

ÜLKENİZE GÜVENİN: Türklerin bir zamanlar Avrupa’dan Asya’ya dünyanın dört bir yanında hüküm sürdüğünü anımsatan Cardin, Türkler’e "ülkenize güvenin" mesajı verdi. "Bugün Avrupalılar Türkiye’den korkuyorlarsa bu kıskançlıktandır ve bu Türkiye için iyi bir şey" diyen Cardin, insanın ülkesine güvenmesi gerektiğini belirtti.

İSLAMDAN KORKUYORLAR: Avrupa’daki Türkiye algısına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulunan Cardin, şöyle konuştu: "Ben 10 yaşındayken Türkiye Avrupalı bilinirdi. Şimdi Türkiye Avrupalı denince şaşırılıyor. Bence Türklerden değil, İslam’dan korkuyorlar. Katolikler tarihleri boyunca kaç din savaşına girdi, kaç bin kişi öldü. St. Louis Lübnan’ı Hıristiyanlaştırmak için az mı uğraştı? Ben fikir olarak Türkiye’yi Avrupalı görüyorum."

HEPSİ TANRIYA DUA EDİYOR: Her zaman her toplumda dini çatışmaların olduğuna da dikkat çeken Pierre Cardin, "Benim şatomun bulunduğu La Coste’de Katolik ve Protestanlar bir kaç kilometre uzaklıkta yaşıyor. Çok savaştılar. Sonuçta hepsi de ’Tanrı büyüktür’ diye dua ediyordu" diye konuştu. Türkiye’de İslámi yönü güçlü bir hükümetin olmasının kendisi açısından problem taşımadığını kaydeden Cardin, UNESCO’nun barış elçisi olduğunu, dünyanın dört bir yanında dostluğu sağlamak ve yaymak için uğraştığını kaydetti.

KALİTENİZ TARTIŞILMAZ: Aydınlı Group’la yaptıkları işbirliğine de değinen Pierre Cardin, memnuniyet duyduğunu ve Türkiye’nin kalitesinin tartışılmaz olduğunu belirtti. Cardin, şunları söyledi: "Türkiye’ye karşı sempatim var. Türkiye, dünyada lider bir ülke. Çok büyük bir güç. Zaten Türkiye her zaman önemli bir ülke oldu. Türkler’in kalitesi tartışılmaz. Çok ciddi, çok seri ve çok kaliteli üretim yapılıyor. Atölyemde çalışan 27 kişinin 4’ü Türk ve ekibimin en iyileri onlar. Türkler çok çalışkan bir millet. Sadece İtalyanlar kadar yaratıcılıkta hızlı değil."

24 YIL ÖNCE KEŞFETTİM: Bir çok dünya devi Türkiye pazarına şimdilerde ilgi gösterirken, Türkiye’nin önemini 23-24 yıl önce keşfettiğini anlatan Cardin "Türkiye gelişmiş bir ülke ve eskiden beri burada varım. Aydınlı Group gibi harika bir ortak bulduk. Başarılı işlere imza attık ve daha bir çok büyük projeyi birlikte hayata geçireceğiz" dedi.

Gayrimenkullerimin sayısını ve değerini bilmiyorum

PIERRE Cardin’in yaşamına ilişkin bazı sözleri şöyle:

Birçok gayrimenkulüm var. Sayısını bilmiyorum. Ama sahip olduğum yerlerin hepsi Pierre Cardin’in emeğinin sonucudur. Kumarda kazanılmadı, piyangodan çıkmadı.

Ben sahip olduklarımı parasal değerleriyle değil benim için ifade ettiği şeylerle değerlendiriyorum.

Restore ettiğim harabeler var, konumu güzel diye aldığım yerler var. Önemli olan ne kadar malınızın olduğu değil. Ben parayı sevseydim bankaya yatırırdım veya borsada oynardım. Ev de olsa 2-3 kişiye istihdam yaratıyorum.

Çalışmayı çok seviyorum. Her işimi sevdim ve sonuna kadar ciddiyetle yaptım. Başladığım her işi sonuna kadar yaptım. Hiç yarım bırakmadım. Ben yaşlanınca dinlenmek için değil daha çok çalışmak için çalıştım.

Hiçbir zaman ortada, göz önünde olmayı sevmedim. Ben birçok insan gibi dünyanın en zenginleri arasında yer almaktan hoşlanmıyorum. Çalışıyor ve para kazanıyorum. Parayı da belli amaçlarım için kullanıyorum.

Benim şatomda 40 kişi çalışıyor. Marko Polo oyunu için 3 milyon Euro harcadım. Bu parayı bankaya yatırsaydım her gün ne kadar arttığını sayardım. Paris’teki tiyatroma gömdüğüm parayla 40 tane şato alırdım.

Paris’ten Cannes’a trenle gelirken bir Romen dilenci "açım" dedi ve para istedi. Para vermedim. Gittim iki sandviç aldım. "Madem açsın ye" dedim. Herkese ihtiyacı olanı vermek lazım.

Aydınlı mobilya halı ve ev tekstilinde de lisans aldı

15 yıldır Pierre Cardin’in lisansörü olan Aydınlı Group, markanın halı, mobilya ve ev tekstili ürünlerinin de lisansörlüğünü aldı. Cardin’in Cannes’daki evi Palais Bulles’da (Balon Saray) düzenlenen imza töreninin ardından Aydınlı Group, halıda Çin, Hindistan, Japonya, Arjantin ve Uruguay hariç tüm dünya ülkelerinin lisansörü oldu. Ev tekstilinde Rusya, Ukrayna, Kazakistan ve Güney Afrika bölgelerinin lisansı; mobilyada ise Türkiye, Rusya, Ukrayna, Kazakistan, İran, Irak, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Yemen, Bahreyn ve Kuveyt’in lisansörlüğü alındı. Kazakistan ve Azerbaycan’ın erkek ve kadın giyim lisans hakları da Aydınlı’ya verildi. Anlaşmayla ilgili bilgi veren Aydınlı Group Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Sait Kavurmacı, hedeflerinin ilk etapta halıda 5 milyon Euro ciro olduğunu söyledi. Alt lisansörlere bu kategorilerde üretim yaptıracaklarını anlatan Kavurmacı, "Biz ana lisansörüz. Halıda Royal markasının sahibi Naksan bizim için üretim yapacak. Ev tekstilinde Zorlu lisansörümüz. Mobilyada ise bir kaç firmayla görüşmelerimiz sürüyor. 2008’in ilk 6 ayında belirlemiş olacağız" diye konuştu.

50 milyon Euro ciro hedefi var

AHMET Sait Kavurmacı, Pierre Cardin markasıyla alt lisansörleri hariç 50 milyon Euro ciro yapacaklarını açıkladı. Pierre Cardin’in Türkiye’de 40, yurtdışında ise 20 mağazası Aydınlı Group tarafından açıldı. Aydınlı Group İnci Ayakkabı’dan Kütahya Seramik’e kadar 16 firmaya Pierre Cardin marka ayakkabı, aksesuvar, seramik gibi ürünler yaptırıyor. Aydınlı Ailesi ile daha birçok başarılı işe imza atacaklarını kaydeden Pierre Cardin ise "Ben 45 yıldır mobilya yapıyorum. Bu konuda Türkiye ile ilgili planlarımız var. Daha pratik, kullanılabilir ve fiyat olarak daha ulaşılabilir mobilyalar üretilecek. Türkiye halıda dünyada bir numara" dedi.

Türkiye’deki haydutlar başımızın belası

PIERRE Cardin’in 30 yılı aşkın süredir sağ kolu olan Malatya doğumlu Ermeni asıllı Murat Armand Öcalan, Türkiye’deki sahte üretimden yakındı. Öcalan, "Markamızla sahte ürün üretiyorlar. Konteynerler dolusu sahte mal yakalatıyoruz yine de baş edemiyoruz. Aydınlı bunlara kaç dava açtı, artık biz bile bilmiyoruz. 2 yıldır hukuki savaş devam ediyor. Başımıza bela oldular. Üretim ve satış yapmalarını engelleyemiyoruz. Dünyanın hiçbir yerinde onlar kadar haydut kimse yok" diye konuştu. Sahte üretimin Aydınlı’ya verdiği zararın 3 milyon Euro’yu aştığı bildirildi.

900 lisansörden 80 milyon Euro gelir elde ediyor

PIERRE Cardin’in 160 ülkede faaliyetleri var ve 900 lisansörü bulunuyor. Markanın sadece lisansörlerden elde ettiği gelir 80 milyon Euro’yu aşıyor. Pierre Cardin, en büyük iki lisansörü Türk Aydınlı Grup ile Alman Ahlers’i 8 Kasım’da İstanbul’da bir araya getiriyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Pierre Cardin: Avrupa, İslam'dan Korkuyor, Türkiye'yi Kıskanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement