Sayıştay Başkanı Recai Akyel, 6353 sayılı Kanunun yürürlük tarihi ve getirdiği düzenlemeler nedeniyle 2011 yılı mali denetim raporlarının hazırlanma sürecinin tamamlanmasının hukuki gerekçeler ile teknik olarak imkansız hale geldiğini, Sayıştay raporu tamamlanamadığı için, Rapor Değerlendirme Kurulu'nun kararı gereğince TBMM'ye gönderilemediğini belirterek, "Bu haliyle 2011 yılı Kesin Hesap Kanunu ve 2013 yılı Bütçe Kanunu kabul edilmiştir. Yaşanan süreçte Sayıştayın herhangi bir ihmali ve kusuru bulunmamaktadır" dedi. Sayıştay'ın 151. kuruluş yıldönümü Sayıştay Konferans Salonu'nda tören düzenlendi. Törene, TBMM Başkan Vekili Sadık Yakut, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukcu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İçişleri Bakanı Muammer Güler, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, bazı milletvekilleri ve bürokratlar katıldı.
Sayıştay Başkanı Akyel, törende yaptığı konuşmada, Türk Sayıştayı'nın, bundan 151 yıl önce bugün, Sultan Abdulaziz'in onayı ile 29 Mayıs 1862'de kurulduğunu, 30 Mayıs 1862'de de Ahmet Vefik Paşa'nın başkanlığında göreve başladığını anlattı.
Sayıştayın, 1876, 1924, 1961 ve 1982 anayasalarında da yer aldığını belirten Akyel, devletin olduğu, vatandaştan verginin toplandığı, kamu harcamasının yapıldığı, bütçe uygulamasının bulunduğu her toplumda sayıştayın bulunduğunu, bütün toplumlarda kamu kaynağı kullanan her kişinin, kamu kaynağını nasıl kullandığının hesabını verdiğini kaydetti.
Akyel, Sayıştayın; kamuda hesap verme sorumluluğu ve mali saydamlık esasları çerçevesinde, kamu idarelerinin etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak çalışması ve kamu kaynaklarının öngörülen amaç, hedef, kanunlar ve diğer hukuki düzenlemelere uygun olarak elde edilmesi, muhafaza edilmesi ve kullanılması için TBMM denetimler yaptığını, sorumluların hesap ve işlemlerini yargılama yoluyla kesin hükme bağladığını söyledi.
2011 yılı denetim raporları
Geçen yıl, 2011 yılı hesapları ve mali işlemlerinin denetlendiğini, 2011 yılı denetimleri sonucunda; anayasanın 160. maddesine göre; hesapların kesin hükme bağlanması çerçevesinde yargılamaya esas raporların Sayıştay hesap mahkemelerine sunulduğunu ifade eden Akyel, şöyle konuştu:
"Anayasanın 164. maddesine göre; genel uygunluk bildirimi TBMM'ye sunulmuştur. Anayasanın 165. maddesine göre; Kamu İktisadi Teşebbüsleri denetimi raporları TBMM'ye sunulmuştur. Ancak Sayıştay, bunların dışındaki bazı raporları TBMM'ye sunamamıştır. Öncelikle belirtmek gerekir ki TBMM'ye sunulamayan raporlar 6085 sayılı Sayıştay Kanununun öngörmüş olduğu ve TBMM'ye ilk defa sunulacak raporlardır. Yani raporların sunulamaması durumu önceden beri sunulan raporların hazırlanmasında oluşmuş bir aksama değildir.
Sayıştay, Cumhuriyet tarihi boyunca ilk defa 2011 yılı hesap ve işlemlerinin mali denetimini yapmış, mali denetimi sonucu mali raporları hazırlama sürecini yürütürken, 6353 sayılı Kanun yürürlüğe girmiştir. 6353 sayılı Kanunun yürürlük tarihi ve getirdiği düzenlemeler nedeniyle 2011 yılı mali denetim raporlarının hazırlanma sürecinin tamamlanması hukuki gerekçeler ile teknik olarak imkansız hale gelmiştir. Hukuki anlamda Sayıştay raporu tamamlanamadığı için, Rapor Değerlendirme Kurulu'nun kararı gereğince TBMM'ye gönderilememiştir. Bu haliyle 2011 yılı Kesin Hesap Kanunu ve 2013 yılı Bütçe Kanunu kabul edilmiştir. Yaşanan süreçte Sayıştayın herhangi bir ihmali ve kusuru bulunmamaktadır. Devam eden süreçte, Sayıştay 2012 yılı hesaplarının ve mali işlemlerinin denetimi için insan gücü ve denetim planlaması yapmış ve halen 2012 yılı hesaplarının denetim ve raporlama süreci devam etmektedir."
- Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Sayıştay'ın 151. Kuruluş Yıldönümü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?