Sicili Temiz Olanlara IMF'den 100 Milyar Dolarlık Yeni Paket - Son Dakika
Ekonomi

Sicili Temiz Olanlara IMF'den 100 Milyar Dolarlık Yeni Paket

Sicili Temiz Olanlara IMF\'den 100 Milyar Dolarlık Yeni Paket

Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Direktörleri Kurulu, İyi Ekonomik Sicile Sahip Olan Gelişmekte Olan Ülkelere, İstemeleri Halinde Hızla Kullanabilecekleri Kısa Vadeli Finansman İmkanı Sağlayan 100 Milyar Dolarlık Bir Planı Onayladı.

31.10.2008 01:34  Güncelleme: 09:57

Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Direktörleri Kurulu, iyi ekonomik sicile sahip olan gelişmekte olan ülkelere, istemeleri halinde hızla kullanabilecekleri kısa vadeli finansman imkanı sağlayan 100 milyar dolarlık bir planı onayladı.

’Kısa Vadeli Finansman Olanağı’ (SLF) krediden yararlanma olanağına sahip ülkeler, IMF’deki kotalarının 5 katına kadar kısa vadeli kredi çekebilecek.

Olağandışı tepkiler

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Fon’un krize gerekli bütün finansmanları sağlayarak karşılık vereceğini belerterek, "Olağandışı zamanlar, olağandışı tepkileri gerektirir" dedi. Kahn, ülkelerin ekonomilerinde güven ve istikrar için ihtiyaç duyacakları paraya erişebilmeleri yolunda IMF’nin kaynaklarını tahsise hazır olduklarını vurgulayarak, ayrıca ek kaynaklar üretilmesi için diğer ülkelerle çalışma yapacaklarını söyledi.

Türkiye ne olacak

Arjantin ile ilgili bir soruyu yanıtlayan Kahn, "Koşullar, çok iyi bir sicile sahip olmasını ve geçmişte politikalar uygulamış olmasını gerektiriyor. Korkarım ki belirttiğiniz bu ülke, bu kolaylıktan yararlanma niteliklerine sahip değil" dedi. Türkiye’nin ise kısa vadeli yeni kredi imkanından yararlanabilecek ülkeler arasında bulunduğu belirtildi. Financial Times gazetesi ise bağımsız iktisatçılara dayanarak yararlanma kriterlerine uyan ülkeler arasında Brezilya, G. Kore ve Meksika’yı saydı. G. Afrika ve Türkiye gibi büyük cari açıkları olan ülkelerin kriterleri karşılamayabileceğini kaydetti.

5 prensibe dayalı

Kahn ayrıca, 15 Kasım tarihinde düzenlenecek G-20 zirvesine, dünya ekonomisinin yönetimine ilişkin yeni bir plan sunacağını da belirterek, ’5 temel’ prensibe dayalı olacak bu planın IMF’nin ekonomiyi düzenleyici koordinatör rolünün teyit etmesi gerektiği söyledi. G-20 zirvesinin şu anda yaşanan tarihi krizden ders alarak, soruna çare bulmak için etkili tedbirler bulmasını beklediğini kaydeden Kahn, krizle, reel ekonomiye darbe vuran spekülatif yatırım ve hedeflerden ders alınması ve ekonomi yönetimini buna göre düzenlenmesi zorunluluğuna dikkat çekti.

Le Monde: Türkiye gururu bıraksın, IMF ile anlaşsın

TÜRKİYE’nin Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yeni bir anlaşma yapmaya ihtiyacı olup olmadığı konusu yurt dışında da tartışılıyor. Fransa’nın büyük gazetelerinden Le Monde, Türkiye’nin ’gururunu ayaklarının altına alarak’ IMF’ye başvurması gerektiğini öne sürerek, "Türkiye’nin 2001 krizi gibi bir senaryoyu yaşama lüksü yok. Türkiye, felakete doğru koşuyor" yorumunu yaptı. Gazeteye göre Türk şirketlerin döviz borçları 70 milyar dolar tahmin ediliyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Sicili Temiz Olanlara IMF'den 100 Milyar Dolarlık Yeni Paket - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement