Tamek, Japonlara Tv'den 1.5 Saatte 52 Bin 800 Domates Suyu Sattı - Son Dakika
Ekonomi

Tamek, Japonlara Tv'den 1.5 Saatte 52 Bin 800 Domates Suyu Sattı

Tamek, Japonlara Tv\'den 1.5 Saatte 52 Bin 800 Domates Suyu Sattı

Geçtiğimiz Yıl 54 Ülkeye 15 Milyon Dolarlık İhracat Gerçekleştiren Tamek Japonya Pazarında Yok Sattı.

09.05.2007 01:42

Geçtiğimiz yıl 54 ülkeye 15 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Tamek Japonya pazarında yok sattı.

2004 yılında ilk defa Japonya pazarına giren Tamek, 2006 yılında yeni ürünlerinin tanıtım için ilginç bir yol seçti. Shopping Tv’ye (Market Tv) benzer bir televizyon kanalının canlı yayınında tanıtıma çıkan Tamek, domates suyundan bir buçuk saat içerisinde tam 52 bin 800 adet satış gerçekleştirdi. Japonya’nın en gözde sunucularından Barbara Teraoke, sunduğu Tv programında 10 ton domates suyu satarak yeni ürünün bu pazara iddialı bir giriş yapmasını sağladı. Japonların domates suyuna olan ilgisi karşısında gelecek yıl ihracat hedefini 20 milyon dolar olarak belirleyen Tamek Genel Müdür Yardımcısı Haluk Öget, "Japonya’da 7 kat büyüdük en güçlü ihracat pazarımız ise 5 milyon dolar ile Rusya oldu" dedi.

CİRO HEDEFİ 170 MİLYON DOLAR: Özellikle Ortadoğu pazarı için 2006 yılının sonunda hizmete sokulan meyve suyu dolum hattının ihracata ivme kazandırdığını ifade eden Öget şöyle konuştu: "İhracatımız her geçen yıl artıyor. Yeni yatırımlara ihtiyaç duyduğumuz için de yaklaşık 2.5 milyon Euro maliyetli teneke kutu meyve suyu dolum hattı oluşturduk. Bugün 54 ülkeye 15 milyon dolar ihracat gerçekleştiriyoruz. Geçtiğimiz yıl 140 milyon dolar ciroya ulaştık. 2007 yılında ise büyümemizi sürdürüp 170 milyon dolarlık ciro elde etmeyi hedefliyoruz."

TURŞU BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR: Öget, meyve suyu ve salçanın Tamek’in önemli ihracat kalemlerini oluşturduğunu belirterek, "İç pazara ürettiğimiz tüm ürünlerin yanı sıra, ihracat odaklı ürettiğimiz turşu, dondurulmuş ürünler, çeşitli hazır yemekler yurt dışında çok tutuyor. Yeni yatırımlarımızda bu pazarlarda büyümemize yardımcı oluyor" dedi. 2006’da Japonya’da 7 kat büyüme sağladıklarını ifade eden Öget ihracat pazarları hakkında şu bilgileri verdi: "Tamek Gıda’nın en büyük ihracat pazarı 5 milyon dolar ile Rusya oldu. Almanya, İngiltere, Fransa, Rusya, ABD, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda ve Nijerya başta olmak üzere Japonya, Libya, Sudan, İsveç ve Irak faaliyette bulunduğumuz ülkeler arasında yer alıyor."

PAZAR 600 BİN TONA ULAŞTI: 2006 yılında meyve suyu pazarının 600 bin tona ulaştığını belirten Öget önceki yıla göre meyve suyu tüketiminin yüzde 28 arttığını kaydetti. Öget, "Kişi başı tüketim her geçen gün artıyor. Ancak hala gelişmiş ülkelerin tüketimine erişemedik. Bugün pazarda 41 çeşit meyve suyumuz bulunuyor. Salça pazarında da önemli konuma sahibiz" diye konuştu.

Ruslar için Akdeniz’e gidiyor

DOMATES ve nar suyunun meyve suyu pazarını canlandırdığını belirten Haluk öget, domates suyunun en çok Akdeniz bölgesinde tüketildiğini söyledi. Öget, "Ruslar domates suyunu çok seviyor. Akdeniz de turizm merkezi olduğu için işletmeciler burada büyük alım yapıyor. Türkiye’de en çok içilen vişne suyu, liderliğini şeftaliye kaptırdı" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Tamek, Japonlara Tv'den 1.5 Saatte 52 Bin 800 Domates Suyu Sattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement