Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli - Buğday ve Arpa Fiyatında Çiftçiye Müjde - Son Dakika
Ekonomi

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli - Buğday ve Arpa Fiyatında Çiftçiye Müjde

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Toprak Mahsulleri Ofisi, buğday ve arpada geçen yıla göre en az yüzde 25-30 daha yüksek alım fiyatı açıklayacak.

14.03.2019 15:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, " Toprak Mahsulleri Ofisi, buğday ve arpada geçen yıla göre en az yüzde 25-30 daha yüksek alım fiyatı açıklayacak." dedi.

Torbalı ilçesinde bir otelde çiftçilerle bir araya gelen Pakdemirli, AK Parti'nin, Türkiye ve İzmir'e birçok hizmeti bulunduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 24 Haziran'da yapılan seçimle 5 yıl süreyle göreve geldiğini hatırlatan Pakdemirli, "Şimdi hep şunu bekliyorlar, şunu istiyorlar, oy oranlarında bir miktar düşüş olsun ki, tekrar seçimle ilgili gündem ortaya konulsun, muhalefet bunu istiyor. Bu bir haktır ama Türkiye'de çok fazla seçime gidilmiştir. Son 16 yılda sizler destek oldunuz, bu iktidar ne istediyse yaptınız." diye konuştu.

Sorunların hepsini bildiklerini dile getiren Pakdemirli, Türkiye'nin son dönemde, bu kadar desteğe rağmen çok ciddi "istikrarsızlaştırma hareketi" yaşadığına işaret etti.

Bakan olduğu dönemde, ortada hiçbir sebep yokken dövizin 4 liradan 7,5 liraya kadar tırmandırıldığını vurgulayan Pakdemirli, "Bunu tırmandıran iç piyasalar değil, yurt dışından başlamış bir operasyon. Allah'a şükür kontrolü ele aldık, ama diğer taraftan girdi maliyetlerimiz de arttı." değerlendirmesinde bulundu.

Pakdemirli, normal seviyelere çekmelerine rağmen gübrenin geçen seneye göre yüzde 50-55, yemin ise yüzde 40 arttığına dikkati çekerek, "Toprak Mahsulleri Ofisi, buğday ve arpada geçen yıla göre en az yüzde 25-30 daha yüksek fiyatla alım fiyatı açıklayacak." dedi.

Geçen yıla ait kalan destek ödemelerinin çoğunu mart sonunda tamamlamayı hedeflediklerini ifade eden Pakdemirli, "Mümkün mertebe daha fazlasını vermek istiyoruz. Ocak ayında 2 katrilyon, şubat ayında 3 katrilyonun yanı sıra, mart ayında da 3,7 katrilyon lira toplam destek ödemesi yapacağız. Bugün Türkiye'nin destekleri biz geldiğimizde 1,9 milyar lira iken şu anda 16,1 milyar liraya geldi." bilgisini paylaştı.

"Patates üretiminde karantina alanları genişlemedi"

Pakdemirli, tarımın siyasete konu edildiğini ve siyasetçilerin sektör üzerinden rant elde etmeye çalıştığını belirterek, şöyle devam etti:

"Genel Başkan hanımefendi çıkıyor, 'patates üretimini Türkiye'de yasakladınız' diyor. Türkiye'de ortalama 4,5 milyon ton patates üretiliyor. Ekim alanları biraz daralmış ama verimlilik artmış. Bana dahi gelmeyecek bir karar var, karantina alanları. 'Hastalık alanlara 20 yıl patates dikemezsin' diyoruz. Bu karar bana dahi gelmeyecek kadar önemsiz. Bununla ilgili genişleme yok. Son 4 yıl öncesinde neyse aşağı yukarı aynı. Bu karantina alanlarını bahane ederek 'Türkiye'de patates ekimini yasakladınız' diyorlar. Böyle bir cahillik yapılabilir mi, anlamıyorum."

Türkiye'nin yağışlı bir sezon geçirdiğini hatırlatan Pakdemirli, bundan dolayı patates ekiminin biraz geciktiğini de vurguladı. Pakdemirli, şunları kaydetti:

"Erken hasat patates biraz gecikecek gibi görünüyor. O yüzden 15-20 günlük ihtiyacı karşılayacak seviyede 20 Nisan'da bitecek bir kota getirdik. Diyorlar ki 'bakan bir dondurulmuş patates firmasının danışmanıydı, onun firması bu patatesleri getirecek.' Üç tane kuyruklu yalan, birbirinin peşine takılıyor. Hepsi bunun bedelini yargıda ödeyecek. Her kim ne yazdıysa, bir tane de zavallı bir köşe yazarı var, o da yazmış, bunların hepsi bedelini yargıda ödeyecek. Dondurulmuş patates firmasının sofralık patatesle ne işi var?"

"iktidarla yerel yönetimin birlikte yürümesi şart"

Muhalefetin hiçbir projesi olmadığını ve vatandaşın gönlüne giremediğini belirten Pakdemirli, bundan dolayı kendilerine çamur attıklarını ifade etti.

Torbalı'da 750 kişinin istihdam edileceği tarıma dayalı ihtisas büyükbaş besi organize sanayi bölgesi kuracaklarını, bin 300 dekar alanı sulayacak Çakırbeyli Göleti'ni yatırım programına alacaklarını aktaran Pakdemirli, burada aynı zamanda 1 milyon fidanı toprakla buluşturacaklarını söyledi.

Torbalı'da hizmetin devam etmesi gerektiğini belirten Pakdemirli, "Bu hizmetlerin devamının sağlanması için iktidarla yerel yönetimin birlikte yürümesi şart. Bu sebeple AK Parti'ye vizenin devamı için oyunuzu istiyoruz. Hem de AK Parti belediyeciliğinin devamı anlamında oyunuza talibiz. Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, Torbalı'nın evladı." diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli - Buğday ve Arpa Fiyatında Çiftçiye Müjde
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli - Buğday ve Arpa Fiyatında Çiftçiye Müjde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • ASO Teknopark A.Ş. Genel Kurulunda Seyit Ardıç Yeniden Başkan Seçildi
    09:44 ASO Teknopark A.Ş. Genel Kurulunda Seyit Ardıç Yeniden Başkan Seçildi

    Ankara Sanayi Odası (ASO) Teknopark A.Ş. olağan genel kurul toplantısında, ASO Başkanı Seyit Ardıç yeniden yönetim kurulu başkanı olarak seçildi. Toplantıda, şirketin yeni yönetim kurulu üyeleri de belirlendi. ASO Teknopark'ın, üretime yönelik bir tasarımla sanayi ile bütünleşen, yüzü sanayiye dönük bir teknopark olacağı vurgulandı.

  • TZOB Başkanı Bayraktar:
    09:43 TZOB Başkanı Bayraktar: "Üreticide 3 lira 50 kuruş olan limon markette 16 lira 73 kuruşa satıldı"

    Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici ile market arasındaki makasa işaret ederek, arasındaki "Üreticide 3 lira 50 kuruş olan limon markette 16 lira 73 kuruşa satıldı" dedi.

  • Dolar ve Euro Güne Yükselişle Başladı
    09:41 Dolar ve Euro Güne Yükselişle Başladı

    Dolar 32,3750 liradan, euro ise 34,9800 liradan güne başladı. İstanbul Kapalıçarşı'da dolar 32,3750 liradan, euro ise 34,9800 liradan alınıp satılıyor. Önceki kapanışta dolar 32,31 liradan, euro ise 34,91 liradan satılmıştı.

  • Ankara-Tatvan turistik tren seferi için istişare toplantısı düzenlendi
    09:39 Ankara-Tatvan turistik tren seferi için istişare toplantısı düzenlendi

    17 Nisan 2024 tarihinde gerçekleştirilecek olan Ankara-Tatvan turistik tren seferi ile ilgili Bitlis'in Tatvan ilçesinde istişare toplantısı düzenlendi. Toplantıda, turistik seferlerin bölgenin tanıtımına katkıları ele alındı ve hazırlıklar masaya yatırıldı. İl Kültür ve Turizm Müdürü ve TATSO Başkanı da seferlerin son durumu ve hazırlıklar hakkında bilgi verdi. Toplantıda yapılan istişarelerle birlikte organizasyon sona erdi.

  • VİOP'ta BIST 30 endeksine dayalı kontrat yükselişle başladı
    09:31 VİOP'ta BIST 30 endeksine dayalı kontrat yükselişle başladı

    Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) nisan vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat, güne yüzde 0,1 artışla 10.114,75 puandan başladı. Analistler, ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları ve kişisel tüketim harcamaları verilerinin yatırımcıların odağına yerleştiğini belirtti.

  • EPDK, deprem etkisiyle ilgili avans ödemelerinin ertelenmesini uzattı
    09:13 EPDK, deprem etkisiyle ilgili avans ödemelerinin ertelenmesini uzattı

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin devam etmesi nedeniyle, olağanüstü hal kararı alınan veya afet bölgesi ilan edilen şehirlerde faaliyet gösteren dağıtım lisansı sahibi tüzel kişilerin avans ödemelerinin ertelenmesi kararını uzattı. Karara göre, avans ödemeleri 30 Eylül'e kadar ertelenecek ve bu süre boyunca temerrüt faizi uygulanmayacak.

  • Küresel Piyasalar Yılın İlk Çeyreğini Pozitif Seyirle Tamamladı
    09:07 Küresel Piyasalar Yılın İlk Çeyreğini Pozitif Seyirle Tamamladı

    Küresel piyasalar yılın ilk çeyreğini pozitif seyirle tamamlarken, bugün ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları ve Banka'nın enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı kişisel tüketim harcamaları verileri yatırımcıların odağına yerleşti.

  • İstanbul serbest piyasada dolar 32,3750 liradan, avro 34,9800 liradan güne başladı
    09:03 İstanbul serbest piyasada dolar 32,3750 liradan, avro 34,9800 liradan güne başladı

    İstanbul serbest piyasada dolar 32,3750 liradan, avro 34,9800 liradan güne başladı. Doların alış fiyatı 32,3730 lira, satış fiyatı ise 32,3750 lira olarak belirlendi. Avronun alış fiyatı 34,9780 lira, satış fiyatı ise 34,9800 lira olarak belirlendi. Önceki gün doların satış fiyatı 32,3170 lira, avronun satış fiyatı ise 34,9140 lira idi.

  • Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi
    07:38 Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi

    Akaryakıt fiyatlarının seçim sonrası daha da artarak üç haneli rakamlara çıkacağı gerekçesiyle tabelalara değişim talimatı verildiği iddiası kamuoyunda infial yarattı. İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada "Yapılan araştırmalar sonucunda, akaryakıt dağıtım şirketlerinin iddia edildiği gibi bir talepte bulunmadığı tespit edilmiştir. Akaryakıt dağıtım şirketlerinin, 'bu sene sonunda akaryakıt fiyatlarının üç hanelere geleceğine dair' bir tahmininin bulunmadığı belirlenmiştir" denildi.


Advertisement