Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, konfederasyon olarak Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğini desteklediklerini ifade etti.
TESK'ten yapılan yazılı açıklamada, Palandöken'in 32. Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi Toplantısında bir konuşma yaptığı bildirildi.
Burada yaptığı konuşmada, Palandöken, hükümetin reformlarda kararlı olduğuna dikkati çekerek, "AB süreci bizler için devamlı teşvik edici olmuştur. Gümrük Birliği nedeniyle yaşanan sorunlar ele alınarak çözümlenmeli. En önemlisi küçük ve orta boy işletmeler mutlaka korunmalıdır. Diğer bir önemli konu ise vize konusu halen bir kanayan yara olarak devam etmektedir" ifadelerini kullandı.
Palandöken, bugüne kadar yapılan çalışmaların ve elde edilen başarıların kendilerine gelecek için sorumluluk yüklediğinin bilincinde olduklarını belirterek, TESK olarak, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğini desteklediklerini ve Türkiye'nin AB üyeliğinin herkes için olumlu sonuçlar doğuracağına inandıklarını kaydetti.
Türkiye-AB Karma İstişare Komite üye sayısının azaltılmasına da değinen Palandöken, üye sayısının eski haline dönmesinin, ilişkilere daha fazla katkı sağlayacağını ifade etti. Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu faslının müzakerelere açılmasının olumlu bir adım olduğunu vurgulayan Palandöken, "Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinin ilerletilmesi gereğine inananları cesaretlendirmiştir. Bilindiği üzere; Türkiye'nin demokratikleşmesi ve Kopenhag kriterlerini sağlamasında, AB katılım süreci son derece belirleyici ve teşvik edici olmuştur. Demokrasimizi daha ileri taşımak, ekonomik dönüşüm sürecimizi tamamlayacak adımlar atabilmek için AB katılım sürecinin önemini hepimizin çok dikkatli bir biçimde anlaması ve yorumlaması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.
"Türkiye'ye giren doğrudan yabancı sermayenin yüzde 71,3'ü AB kaynaklı"
Katılım sürecinin yanı sıra, Türkiye ile AB arasında ortaklık ilişkisi kurulduğunu ve bu ilişkinin en önemli ürününün Gümrük Birliği olduğunu belirten Palandöken, "Gümrük Birliğinin sağlıklı işleyişi, Türkiye-AB ekonomik bütünleşmesine önemli katkı sağlamıştır. Her iki taraf da zaman içinde bu ilişkiden kazanımlar elde etmiştir. Ancak, hepimizin bildiği gibi, Gümrük Birliği'nin işleyişinde önemli sorunlarımız mevcuttur. Hiç kuşkusuz Türkiye'nin Gümrük Birliği alanında yaşadığı en temel sorun, AB'nin üçüncü ülkeler ile imzaladığı serbest ticaret anlaşmalarından kaynaklanmaktadır. Bu anlaşmalar sebebiyle, 3. ülkeler yönünden Türkiye aleyhine rekabet sorunları oluştuğu göz ardı edilmemelidir" ifadelerini kullandı.
Palandöken, taşıma kotaları, geçiş belgeleri ve serbest ticaret anlaşmalarının müzakere edilme şekli gibi hususlara da değinerek, şunları kaydetti:
"Trans-Atlantik Ticaret ve Yatırım Anlaşması müzakereleri de Türkiye ekonomisinin geleceği için hayati önemdedir. Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi olarak, bu konuyu da çalışma alanımıza dahil etmeliyiz. En önemlisi Avrupa, Türkiye işbirliğinin genişletilmesi, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin sürece katılımlarının iyileştirilmesidir. Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler ticaretin ve ekonominin en temel unsurlarıdır." - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › TESK Genel Başkanı Palandöken Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?