Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY'nin "Yükselen Piyasalarda Bankacılık: Başarı İçin Yatırım" başlıklı raporuna göre, Türkiye'nin de dahil olduğu 11 hızlı büyüyen piyasa gelecek on yılda küresel büyümenin itici gücü olacak. Rapordaki tahminlere göre gelecek 5 sene içerisinde bu ülkelerde özel sektöre yönelik banka kredilerinin miktarı 3.5 trilyon dolardan 5.1 trilyon dolara ulaşacak.
"Yükselen Piyasalarda Bankacılık: Başarı İçin Yatırım" başlıklı rapora göre, Türkiye'deki yıllık geliri 35 bin dolardan fazla olan 8 milyon hane sayısının, 2022 yılı itibarıyla 12 milyona yükseleceği tespitlerine de yer verilirken, yeni oyuncular açısından bu durumun büyük bir potansiyel taşıdığına vurgu yapılıyor.
EY'nin 9 bin bireysel bankacılık müşterisi ve finansal hizmetler alanında önde gelen 50 kurumla bankacılık üzerine yaptığı araştırma, hızlı gelişen piyasalarda faaliyet gösteren bankalara fırsatlar ve zorluklar karşısında hangi stratejileri izlemeleri gerektiği konusunda önemli öngörüler ortaya koyuyor. Rapor, hızlı gelişen pazarları bankacılık açısından üç aşamada inceliyor. Kenya, Nijerya ve Vietnam "yerleşmemiş"; Kolombiya, Mısır ve Endonezya "geçiş dönemindeki"; Şili, Malezya, Meksika, Güney Afrika ve Türkiye ise "yerleşmiş" pazarlar olarak tanımlanıyor.
-"TÜRKİYE'DE ORTA SINIFIN BÜYÜMESİ TÜM SEKTÖRLERDEKİ TALEBİ ARTIRACAK"-
Rapora ilişkin değerlendirmelerde bulunan EY Türkiye Finansal Hizmetler Sektör Lideri Selim Elhadef, tahminlere göre, gelecek 5 sene içerisinde 11 hızlı gelişen piyasa ülkesindeki özel sektöre yönelik banka kredilerinin miktarının 3.5 trilyon dolardan 5.1 trilyon dolara ulaşması beklendiğini belirterek, "Bu fırsat karşısında yeni oyuncuların da belirtilen piyasalara dahil olacağı öngörülüyor" dedi.
Rapora göre, 2022 itibarıyla Türkiye'de yıllık geliri 35 bin dolardan fazla olan 8 milyon hane sayısının 12 milyona yükseleceğine dikkat çeken Selim Elhadef, "Orta sınıfın büyümesinin de bankacılık dahil tüm sektörlerde mal ve hizmet talebini de sürüklemesi bekleniyor" diye konuştu.
-BÜYÜK ALTYAPI PROJELERİNİN FİNANSMANI ZORLAŞABİLİR-
2013 yılında her ne kadar sosyal ve politik endişeler düşük seviyelerde aşılmış olsa da rapora göre, hızlı büyüyen piyasalar 2014 yılında parasal sıkılaştırmanın gölgesi altında kalacak. Bu durumun da, parasal genişlemenin zayıflamasının ekonomik büyümeye sekte vurduğu bir dönemde yatırım akışlarını şekillendireceği ve hızlı büyüyen pazarların büyüme oranlarını etkileyeceği tahmin ediliyor. Raporda 2013 yılının tamamında 29.2 milyar dolar, 2014 yılının ilk altı haftasında ise 29.7 milyar dolarlık çıkış yaşandığına vurgu yapılıyor. Raporda ayrıca son dönemde Türkiye gibi ülkelerde görülen para çıkışı ve piyasa dalgalanmalarının da büyük altyapı projelerinin uzun vadeli finansmanını zorlaştırabileceği yorumlarına yer veriliyor.
ABD'nin tahvil alımlarında azaltmaya gitme kararının, tahmin edilen ekonomik durgunluğun ve yüksek faiz oranlarının borçlular üzerinde baskı yarattığı bir dönemde özellikle hızlı kredi artışlarının yaşandığı piyasalarda faaliyet gösteren bankalar için zorlayıcı olacağına değiniliyor.
Son Dakika › Ekonomi › Türkiye'de Yükselen Orta Sınıf, Bankacılık Talebini Sürükleyecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?