Türkiye'den 1 Milyar 40 Milyon Yardım - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye'den 1 Milyar 40 Milyon Yardım

Türkiye\'den 1 Milyar 40 Milyon Yardım

2014 yılı Programı'na göre, Türkiye 96 ülkeye resmi kalkınma yardımında bulundu. En fazla yardım yüzde 46,6 ile Ortadoğu'ya yapılırken, yardımlardan en çok faydalanan ilk ülke 979 milyon ile Sur...

11.11.2013 11:45

İLKAY GÜDER - 2014 yılı Programı'na göre, Türkiye 96 ülkeye resmi kalkınma yardımında bulundu. En fazla yardım yüzde 46,6 ile Ortadoğu'ya yapılırken, yardımlardan en çok faydalanan ülke 979 milyon ile Suriye oldu.

2014 yılı programında, Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında resmi kalkınma yardımlarında en yüksek artış kaydeden ülke konumunda olduğu ifade edildi.

Bu yıl Türkiye tarafından 96 ülkeye resmi kalkınma yardımında bulunulduğu belirtilen programda, en fazla yardımın yüzde 46,6 ile Ortadoğu'ya yapıldığı ortaya çıktı. Programdaki diğer ülkelere yapılan yardımlar ise sırasıyla yüzde 31'i Afrika, yüzde 18'i Orta ve Güney Asya, yüzde 3,6'sı Balkan, yüzde 0,4'ü Uzak Doğu ve yüzde 0,1'i de Amerika ülkelerine yönelik yapıldığı belirtildi.

-Suriyelilere 979 milyon yardım

Türkiye'nin resmi kalkınma yardımlarından en çok faydalanan ilk 10 ülke ise sırasıyla Suriye, Mısır, Afganistan, Kırgızistan, Somali, Sudan, Tunus, Filistin, Kazakistan ve Bosna Hersek şeklinde gerçekleşti.

Programda, bu yıl Türkiye tarafından 1 milyar 40 milyon dolar acil ve insani yardım yapıldığı, Türkiye'ye gelen Suriyeli misafirlere yönelik gerçekleştirilen yardımın ise 979 milyon olduğu tespit edildi. Suriye'den sonra en çok yardımın 504 milyon dolarla Mısır'a yapıldığı belirtildi.

Buna göre, Türkiye'nin az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere yaptığı resmi kalkınma yardımlarının 2014 yılındaki orta ve uzun vadeli stratejileri şöyle olacak:

-Kalkınma işbirliğinin ulusal düzeydeki idari ve beşeri alt yapısı güçlendirilecek.

-Uluslararası işbirliği kapsamında yürütülen faaliyetler, Türkiye'nin kalkınmasına katkı sağlayacak bir biçimde kurumsallaşması sağlanacak.

-Türkiye'nin yurt dışındaki ekonomik ve ticari misyonları beşeri ve kurumsal kapasitelerinin güçlendirilmesine yönelik çalışmalar yapılacak.

-Uluslararası işbirliğinin eğitim ve araştırma altyapısını güçlendirmeye yönelik faaliyetler desteklenecek

-Özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının kalkınma işbirliğine aktif bir biçimde katılımları sağlanacak ve kamu-özel işbirliği güçlendirilecek.

-Orta Asya, Balkanlar, Afrika ve Orta Doğu'da yer alan ülkeler başta olmak üzere az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere katkı sağlanmaya devam edilecek.

-10. Kalkınma Planı kapsamında "Kalkınma için Uluslararası İşbirliği Altyapısının Geliştirilmesi Programı" kapsamında yürütülecek faaliyetlere öncelik verilecek. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türkiye'den 1 Milyar 40 Milyon Yardım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement