Türkiye Cumhuriyeti ile Irak Cumhuriyeti arasında kapsamlı ekonomik ortaklık anlaşmasının kabulü, Resmi Gazete'nin bugünkü mükerrer sayısında yayımlandı.
Anlaşma, iki ülke arasındaki ekonomik, ticari, bilimsel ve teknik ilişkilerin geliştirilmesini amaçlıyor.
Taraflar, işbirliğini yeni boyutlara taşımak amacıyla ticaret, ekonomi, sağlık, su, bilim ve teknik alanındaki ilişkilerini geliştirmeye yönelik bir mekanizma geliştirecek ve oluşturacak.
Anlaşmaya göre iki ülke de birbirlerine ihracat ve ithalatta ya da bunlarla bağlantılı olarak uygulanan her türlü gümrük vergisi, resim ve harçlarla ilgili olarak en çok kayrılan ülke prensibini uygulayacak. Buna karşın, söz konusu hüküm, Gümrük Birliği veya serbest ticaret alanı gibi anlaşmalara taraf olan veya olacak ülkelere tanınan avantajlara ve gelişme yolundaki ülkeler ile ticari ve ekonomik ilişkiler alanında uygulanan özel düzenlemelerle tanınan avantajlara uygulanmayacak.
Taraflar, transit geçiş serbestisi ilkesinin, bu anlaşmanın amaçlarına ulaşması açısından temel bir koşul olduğu hususunda da mutabık kaldı.
İki ülke de Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) anlaşmalarını dikkate alarak, ikili ticaretlerinde tarife dışı engelleri kaldıracak.
Anlaşmaya göre ayrıca sınai, yatırımlar, madencilik, bilim ve teknoloji, enerji, ulaştırma, müteahhitlik ve teknik müşavirlik, mali hizmetler, turizm, KOBİ'ler ve gümrükler alanlarında da işbirliği yapılacak.
Anlaşma, anlaşmanın iç prosedürlere göre onaylandığını doğrulayan diplomatik not teatisinden 30 gün sonra yürürlüğe girecek. Söz konusu anlaşma, 5 yıl süreyle yürürlükte kalacak ve her bir sürenin bitiminden 6 ay önce taraflardan biri, diğer tarafa anlaşmayı sona erdirmek istediği yönünde bildirimde bulunmadıkça, aynı süreler için tekrar yenilenecek. -
Son Dakika › Ekonomi › Türkiye ile Irak Arasında Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?