Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı Birol Aydemir Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı Birol Aydemir Açıklaması

Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı Birol Aydemir Açıklaması

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Birol Aydemir, dünyada yaşanan küreselleşmenin etkisiyle, resmi istatistiklerin kullanımının öneminin giderek arttığını ve resmi istatistiklerin dünya ülkeleri arasında ortak bir dil haline geldiğini...

09.07.2012 14:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Birol Aydemir, dünyada yaşanan küreselleşmenin etkisiyle, resmi istatistiklerin kullanımının öneminin giderek arttığını ve resmi istatistiklerin dünya ülkeleri arasında ortak bir dil haline geldiğini söyledi.

8. Dünya Olasılık ve İstatistik Kongresi'nde konuşan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)Başkanı Birol Aydemir, kongrenin olasılık ve istatistik açısından uzun vadeli başarısıyla akademisyenleri, istatistikçileri, araştırmacıları, karar alıcıları ve istatistiki veri kullanıcılarını kucaklayan büyük bir küresel etkinlik olduğunu kanıtladığını belirtti.

İçinde bulunulan bilgi çağında istatistiğin iş yaşamı, ekonomi, matematik, bankacılık, muhasebe, doğal ve sosyal bilimlerden haberler, hava durumu, spor ve seçimlere kadar hayatın her alanına hakim bir durumda olduğunu ifade eden Aydemir, istatistiğin bugünkü yaşam ve yarın hakkındaki düşünceleri etkilediğini ve değiştirdiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Bu bağlamda, sizlere ünlü İngiliz yazar H. George Wells'in sözünü anımsatmak istiyorum: 'İstatistiki düşünme bir gün etkin vatandaşlık için okuma yazma kadar gerekli olacaktır.' TÜİK olarak, şimdi hükümetlerin ekonomi değerlendirmelerinin belkemiğini ve planlama ile karar alma hususunda gerekli kılavuzları oluşturan resmi istatistiklerin önemini vurgulamak istiyorum. Dünyada yaşanan küreselleşmenin etkisiyle, resmi istatistiklerin kullanımının önemi giderek artmaktadır ve resmi istatistikler dünya ülkeleri arasında ortak bir dil haline gelmektedir. Diğer taraftan küreselleşme aynı zamanda ulusal istatistik ofisleri açısından bazı zorlukları da beraberinde getirmektedir.

Küreselleşme, öncelikle ulusal hesaplar ve ödemeler dengesi dahil olmak üzere, makroekonomik göstergelerin güçlendirilmesini gerektirmektedir. Bu gereksinimler geleneksel ölçüm yöntemleriyle karşılanamamaktadır ve bu nedenle ulusal istatistik ofisleri yenilikçi yaklaşımlarla daha detaylı ekonomik ve finansal veri setleri üretmeye çalışmaktadır. Bunun yanı sıra küreselleşmenin ve bunun ulusal ekonomiler, istihdam, yerel şirketler, ekonomik büyüme ve refah üzerindeki etkisinin de ölçülmesi gerekmektedir. Ekonomik küreselleşmenin derecesi ve kapsamı göz önüne alındığında, istatistiki ölçümler ve göstergelerin kullanımı da oldukça karmaşıktır, bu nedenle küreselleşmenin ölçümü çok fazla sayıda değişkeni gerektirmektedir."

Küreselleşmenin yanı sıra dünyada yaşanan son finansal krizlerin, kapsamlı ve uluslararası karşılaştırılabilir istatistiklerin önemini vurgulayan, bunun entegre istatistik sistemlerini zorunlu kıldığına dikkati çeken Aydemir, "Tüm bu nedenlerle, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği, mesleki bağımsızlık, zamanlılık, kalite, karşılaştırılabilirlik, uygunluk, gizlilik, sağlam metodoloji, güvenilirlik, cevaplayıcı yükünün azaltılması ve erişilebilirlik gibi temel prensiplere dayalı istatistiki süreçlere daha da fazla önem vermektedir. Ulusal istatistik ofislerinin üstlendiği bu önemli görevlerin bu gibi platformlarda desteklenmesi ve küresel ölçekte gündeme getirilmesi gerektiğine kesinlikle inanıyorum. Kurumsal sloganımızla veda etmek istiyorum: 'İstatistik geçmişi anlamanın, bugünü yönetmenin ve geleceği planlamanın temel anahtarıdır" şeklinde konuştu.

-Kongre hakkında-

Farklı ülkelerde dört yılda bir gerçekleştirilen Dünya Olasılık ve İstatistik Kongresi bu yıl ilk kez Türkiye'de, Koç Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Elvan Ceyhan, Doç. Dr. Mine Çağlar ve Prof. Dr. Süleyman Özekici'nin yer aldığı yerel organizasyon komitesi tarafından 9-14 Temmuz 2012 tarihlerinde düzenlenecek kongre hakkında şu bilgiler verildi:

"Olasılık ve istatistik konularında uluslararası alanda en önemli kuruluşlardan olan Matematiksel İstatistik Enstitüsü ve Bernoulli Society'nin ortaklaşa düzenlediği kongre bu alanda çalışmalar yürüten lider akademisyenleri çeşitli sektörlerden üst düzey temsilcilerle bir araya getiriyor. Kongreye 70'den fazla ülkenin akademi ve iş dünyasından bine yakın kişi katılacak. Kongreyi TÜBİTAK ve Merkez Bankası da desteklemektedir. 8. Dünya Olasılık ve İstatistik Kongresi ile ilgili detaylar ve program www.worldcong2012.org adresinde yer almaktadır."

Kongre düzenleme kurulunda bulunan Koç Üniversitesi Matematik bölümünden Doç. Dr. Ceyhan, kongre programı ile ilgili olarak, "Programın amacı, artan rekabet koşullarında gelişen ve değişen dünyamızın gereksinimlerine cevap verecek bilimsel bilgiyi üretmek ve yaygınlaştırmaktır. Bu perspektif doğrultusunda kongremizde diğer geleneksel konuların yanında bilgi teknolojileri, finans mühendisliği, genetik ve tıp, kalite kontrol ve risk yönetimi gibi uygulama alanları ele alınacak, bu konulardaki uzman isimlerin katılacağı oturum dizileri düzenlenecektir" dedi.

Muhabir: Murat Birinci/Ümit Çevik

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı Birol Aydemir Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement