Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Erdal Çalıkoğlu, nihai tüketim sektörleri arasında konut ve hizmetler sektörünün enerji tüketiminde ilk sırada olduğunu belirterek, "Konut ve hizmetler sektöründe israf, yalıtımsızlık, verimsiz cihaz ve ekipman kullanımı ile yalıtımsızlık kara deliklerimiz" dedi.
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile Temiz Teknoloji Fonu (CTF) tarafından hayata geçirilen ve Türkiye'deki konutlarda enerji verimliliği iyileştirmeleri yatırımını artırarak konutların enerji faturalarını düşürmesini sağlamayı hedefleyen 350 milyon dolarlık Türkiye Konutlarda Enerji Verimliliği Finansman Programı'nın (Turkish Residential Energy Efficiency Financing Facility - TuREEFF) tanıtımı İstanbul'da gerçekleştirildi.
Burada konuşan Çalıkoğlu, binaların küresel ısınmanın başlıca sebeplerinden olan sera gazının yüzde 40'ndan, su kullanımının yüzde 12'sinden, elektrik tüketiminin ise yüzde 71'nden sorumlu olduğunu dile getirerek, "Mimarlar, mühendisler, şehir plancıları ve karar vericilerle birlikte finans sektörüne de büyük sorumluluklar düşmektedir" diye konuştu.
Çalıkoğlu, 2023 yılına kadar enerji verimliliğinde yüzde 20 iyileşme hedefine ulaşmada en yüksek katkıyı konut ve hizmetler sektöründen beklediklerini vurgulayarak, "Konut ve hizmetler sektöründe israf, yalıtımsızlık, verimsiz cihaz ve ekipman kullanımı ile yalıtımsızlık kara deliklerimiz" dedi.
EBRD Finansal Kurumlar Direktörü Nick Tesseyman ise enerji verimliliği projelerinde özel sektör, bankalar ve hükümetlerin ciddi adımlar atması gerektiğini belirterek, "Türk hükümetiyle bu alanlarda başarılı bir iş birliği içerisindeyiz" dedi.
Küresel anlamda gelecek 35 yıl boyunca her yıl 1 milyar avro yatırım yapılması gerektiğini ifade eden Tesseyman, bankaların kaynaklarını seferber etmeleri gerektiğini vurguladı.
- "Türkiye model bir ülke"
Temiz Teknoloji Fonu (CTF) Kıdemli İletişim Yetkilisi Steven Shalita da Türkiye'de birçok başarıya imza attıklarını dile getirerek, "Türkiye model bir ülke, özellikle yerel finans kurumlarıyla çalışırken bu işi Türkiye'den daha iyi yapan yok diyebiliriz" ifadelerini kullandı.
Türkiye'de destekledikleri projelerle enerji tasarrufunun yanında para tasarrufu da sağlayacaklarını aktaran Shalita, bunun Türkiye'nin sosyoekonomik gelişimine de katkı sağlayacağını söyledi.
Shalita, 19 ülkede destekledikleri projelerle 300 milyon motorlu aracı trafikten çıkarmaya eşdeğer karbon emisyonu salınımını azaltmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Avrupa Birliği Delegasyonu Ticaret, Ekonomi ve Tarım Bölüm Başkanı Balazs Gargya ise Türkiye'nin hem yasal hem de kurumsal anlamda çok iyi düzenlemelere gittiğini ifade ederek, "Türkiye'nin enerji pazarı AB enerji pazarıyla tamamen uyumlu hale getirildi. AB ile Türkiye arasında çok ciddi iş birliği var" dedi.
Gargya, sürdürülebilir enerjinin bu yüzyılın en önemli konularından biri olduğunu vurgulayarak, "Fosil yakıtların kısıtlı olduğunu biliyoruz. Başka yöntemlere geçmemiz gerekiyor. Sürdürülebilir enerji AB için mutlaka ulaşılması gereken bir hedef" diye konuştu.
Son Dakika › Ekonomi › Türkiye Konutlarda Enerji Verimliliği Finansman Programı - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?