Türkiye'nin Değişimi 1. Bölge Şehirleri Sayesinde Olacak" - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye'nin Değişimi 1. Bölge Şehirleri Sayesinde Olacak"

Türkiye\'nin Değişimi 1. Bölge Şehirleri Sayesinde Olacak"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova ve Bursa şehirlerini kapsayan 1. bölgenin Türkiye’de değişimin adresi ve dinamosu olduğunu belirterek, “Ülke olarak güçlenmek istiyorsak, 1. bölgeyi dünya çapında rekabet gücü olan bir alana dönüştürmeliyiz” dedi.

08.08.2014 11:41

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova ve Bursa şehirlerini kapsayan 1. bölgenin Türkiye'de değişimin adresi ve dinamosu olduğunu belirterek, "Ülke olarak güçlenmek istiyorsak, 1. bölgeyi dünya çapında rekabet gücü olan bir alana dönüştürmeliyiz" dedi.

Ankara'da 7. TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Şurasında konuşan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, 2023 yılına yönelik yeni sanayi modeli ile ilgili sanayicilere açıklamalarda bulundu. İbrahim Burkay, sanayicinin önünde artık büyük hedefleri olan bir Türkiye olduğunu kaydetti. Türkiye'nin gücünün herkes için büyük bir motivasyon kaynağı olduğunu dile getiren İbrahim Burkay, "Bursa olarak ciddi bir şekilde kalkındık, geliştik; ama artık farklı bir ligi hedeflemeliyiz. Eğer 2023'te 500 milyar dolarlık bir ihracata ulaşmak istiyorsak, farklı bir ligde yarışmalıyız. Yani hem ezberimizi hem de kurgumuzu değiştirmeliyiz" dedi.

İBRAHİM BURKAY: "KÜRESEL REKABET GÜCÜNÜ SAĞLAYACAK YENİ OSB'LERE İHTİYAÇ VAR"

60-70'li yılların sanayileşme metoduyla değil, yeni küresel şartlara uygun modern alt yapı problemleri çözülmüş, lojistik altyapısı hazırlanmış, içinde Ar-Ge merkezleri olan yeni sanayi bölgeleri kurulması gerektiğini dile getiren Başkan Burkay, "Bu tarz kümelenmeyi barındıran, içinde teknoloji merkezlerinin olduğu bölgeler kurmamız, yatırımcıya yeni bölgeler kurmalıyız. Kümelenmeyle mükemmeliyet merkezleri olan, Ar-Ge merkezleri olan ekosistemi oluşturmamız gerekli, yatırımcıya buna uygun alanlar sağlayabilmemiz lazım" diye konuştu.

TÜRKİYE YENİ SIÇRAMAYI 1. BÖLGE İLE YAPACAK

Dünyada belli başlı şehirlerin küresel inovasyona da yön verdiğini dile getiren Başkan Burkay, "Bir zamanlar 'dünya düzdür' yaklaşımını benimsedik. Dünyada fark oluşturan şehirler var. Bu şehirler en inovatif şehirler. San Francisco, New York, Paris, Londra, Stutgart, Tayvan ve Tokyo bu konuda başı çekiyor. Bu şehirlerarasında ülkemizden bir örnek göremiyoruz. Bunlar arasında Türk şehirlerini gökdelen gibi yükseltebilirsek, topyekün katma değerimiz artacak. Böyle bir şehir mevcut sanayi dinamiklerimize baktığımızda ancak 1. bölgeden çıkar. Yeni bir sıçrama yapacaksak bunu 1. bölge vasıtasıyla yapacağız" dedi.

Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova ve Bursa gibi şehirlerin 1. bölgede yer aldığını dile getiren Burkay, rekabet gücü yüksek bütün ülkelerde lokomotif sektörler ve bölgelerin olduğunu kaydetti. Burkay, "Bizim lokomotif bölgemiz 1. bölgedir. Bugün ülkemizin ileri teknoloji ihracatının yüzde 60'ı, orta-ileri teknolojilerde yüzde 80'i, düşük orta teknolojilerdeki ihracatın yüzde 80'i birinci bölgeden yapılıyor. 1. bölge ihracat gücünü yitirirse, Türkiye ekonomisi çıkmaza girer. Bir başka yönden ifade edecek olursak da ülkemizde değişimi 1. bölge yapar. Hedeflerimize 1. bölgeyi daha da geliştirerek ulaşırız" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE'NİN DİNAMOSU OLAN 1. BÖLGE, KÜRESEL REKABET GÜCÜ VE SÜREKLİLİĞİ OLAN BİR ALANA DÖNÜŞMELİ"

1. bölgedeki şehirlerin 'Silikon Vadisi'ni de barındıran San Francisco ile eşdeğer olduğunu vurgulayan Başkan Burkay, Türkiye'nin en çok katma değer üreten, en çok ihracat yapan firmalarının 1. bölgede yer aldığını anlattı. "1. bölge Türk ekonomisinin dinamosu demektir" şeklinde sözlerini sürdüren Burkay, şöyle konuştu:

"Biz ülke olarak güçlenmek istiyorsak, 1. bölgeyi dünya çapında rekabet gücü olan bir alana dönüştürmeliyiz. San Francisco gibi yapmalıyız. Peki San Francisco ne yaptı? San Francisco denince California eyaletinde Berkeley'den San Jose yani Silikon Vadisi'ne kadar uzanan alanı kastediyoruz. Bu alan bir zamanlar Meksikalılarındı, pek de bir değer üretmiyordu. Ama bugün California eyaletinde 1970'lerden, bilhassa 90'lardan sonra uygulanan politikalar sayesinde adeta dünyanın en değerli toprak parçası. Stanford ve Berkley'in de olduğu 32 üniversite, aralarında Google, Facebook, Apple, Intel'in de yer aldığı 100'lerce milyar dolarlık şirketleri barındırıyor."

Almanya'nın Baden Württemberg şehrini örnek gösteren Burkay, Baden Württemberg'in izlediği politikalar ile gelişimini sürdürdüğünü kaydederek, "Bu bölge, Ar-Ge'ye ayırdığı yüzde 4,8 pay ile Avrupa'da ilk sırada yer almaktadır. Birçok sektörün gelişme gösterdiği bölgede, sanayiyi KOBİ'ler sırtlamaktadır. İzlenen doğru politikalar ve inovasyona verilen önem neticesinde 2012 yılı verilerine göre işsizlik oranı yüzde 3,9'lara kadar geriledi."

"TEŞVİK POLİTİKALARI İLE 1. BÖLGENİN GÜCÜNÜ ARTIRALIM"

Gayrisafi yurtiçi hasılatın artmasının sağlanması için orta-yüksek ve ileri teknolojilere geçiş yapılması gerektiğini belirten Burkay, "Önce sanayide ve endüstride bunu başaracağız, sonra bunlar ihracatımıza yansıyacak. Bunu yapacaksak Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova ve Bursa'yı kuşakla başaracağız. Haritada da göreceğiniz gibi bu bölge San Francisco ile de benzerlik gösteriyor. Teşvik politikalarımızla 5. ve 6. bölgelerindeki bölgesel kalkınmışlıktaki adaletsizliği ortadan kaldırmak için adımlar atmak tabii ki çok önemli. Bunlar gerekli, ama klasik sektörleri buralara yönlendirmeliyiz. Bunu yaparken 1. bölgenin gücünü artırmalıyız. Orta yüksek ileri teknoloji yatırımlar yetişmiş insan gücü, bilgi birikimi, sermaye yapısının güçlü olmasından dolayı 1. Bölgede olmalı. Bunu sağlayacak bir sanayileşme modelimiz olmalı" dedi.

Artık küresel ekonomiye katma değerli üretim gücü yüksek olan şehirlerin yön verdiğini belirten Burkay, şöyle konuştu:

"Bunu şehrin ortak aklını harekete geçirenler, farklı sektörler ve kesimler arasında sinerji ve bütünleşmeyi başaranlar sağlıyor. Bu şehirler hem dünyanın en değerli yatırımlarını çekiyor, hem de en değerli beyinlerini ağırlıyor. Hükümetler bu şehirlerin yeteneklerini daha da güçlendirmek için canla başla çalışıyor ve bir dizi politika araçları geliştiriyor. Doğru politikaları geliştiremeyen şehirler ise küresel rekabete yok olmaya mahküm oluyor". - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Türkiye'nin Değişimi 1. Bölge Şehirleri Sayesinde Olacak' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement