Üreten Samsun'un Yıldızları Ödüllerini Aldı - Son Dakika
Ekonomi

Üreten Samsun'un Yıldızları Ödüllerini Aldı

Üreten Samsun\'un Yıldızları Ödüllerini Aldı

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası ile Samsun Ticaret Borsası tarafından vergilerini ödeyen ve yaptıkları ihracat ile Samsun ve ülke ekonomisine katkı sağlayanlara "Üreten Samsun'un Yıldızları" adı altında vergi ödül töreni düzenlendi.

05.04.2013 22:25

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası ile Samsun Ticaret Borsası tarafından vergilerini ödeyen ve yaptıkları ihracat ile Samsun ve ülke ekonomisine katkı sağlayanlara "Üreten Samsun'un Yıldızları" adı altında vergi ödül töreni düzenlendi.

Ödül törenine Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, AK Parti Samsun Milletvekilleri Mustafa Demir, Çağatay Kılıç, Cemal Yılmaz Demir ve Ahmet Yeni, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Göktan, Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Samsun Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır, kaymakamlar, belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile iş adamları katıldı.

HEDEF SAMSUN'UN İHRACATINI 1 MİLYAR DOLARA ÇIKARMAK

Samsun Ticaret Borsası Sinan Çakır'ın konuşmasından sonra kürsüye çıkan Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, "Samsun TSO olarak biz, kentimizin geleceği adına ortaya konan hedeflere liderlik edip ve gerçekleşmelerine katkıda bulunduğumuz için kıvanç duyuyoruz. Ancak bir hedefimiz daha var. Samsun'un ihracatını 1 milyar dolara çıkarmak. Türkiye-Rusya arasındaki karşılıklı ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkartmak hedefini gerçekleştirmede Samsun olmazsa olmaz bir unsurdur. Karadeniz'in karşı kıyıyla yakınlığı, 3 adet limanı, hava, deniz, demiryolu ve karayolu gibi ulaşım imkanlarının hepsinin bir arada olduğu ender şehirlerde bulunan lojistik imkanları ve Kavkaz Tren Feri Hattı'nın varlığı Samsun'un çok önemli avantajıdır. Ancak, takdir edersiniz ki hem Samsun hem de Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna ile olan bu avantajlarının kullanılabilmesi için yapısal anlamda bir takım girişimlerin artarak devam etmesi gerekmektedir" dedi.

"6 MİLYAR TL'LİK YÜK ÜZERİMİZDEN KALKTI"

Türkiye'nin 50 yıllık Ticaret Kanunu değişikliğinden sonra 1950 model arabadan 2013 model arabaya geçildiğini belirten TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Geçerken öyle sıkıntılarımız vardı ki… 1 Temmuz 2012 yılı itibariyle Türk Ticaret Kanunu yürürlüğe girecekti. Benim oda ve borsa başkanlarımızın meclislerinde yönetim kurullarıyla bir çalışma yaptılar. 'Bu yasa bu şekilde girerse biz bunun altında eziliriz' dediler. Bana çalışmalarını gönderdiler. Ben de bunu ekonomiden sorumlu bakanlarımız ile bir araya geldik. Tam 30 saat 110 madde üzerinde tartıştık. Bu 30 saatlik çalışmanın sonucunda, Meclis'e değişiklik önergesini gönderdiler. Meclis'te grubu bulunan 4 siyasi partimiz de desteklediler ve değişti. Bu değişiklikte tam 6 milyar TL'lik yük üzerimizden kalktı. Eğer o yasa 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girseydi 6 milyar TL'lik yük küçük orta boy işletmelerin omzuna binecekti. Burada devrim niteliğinde bir çalışma yaptık. Bakanlarımız daha cebimizden para çıkmadan önümüzdeki engeli aştılar. Bence daha hayırlısı tam 18 tane hapis cezası kalktı. Eğer o hapis cezası o yasada kalsaydı, inanın herhangi biriniz ticaret hayatınız boyunca bir kere hapse girip çıkmadan hayatınızı tamamlayamayacaktınız. Bunların en basiti bir iş yerinde tabelanın dübeli gevşedi ve düştü. Bunun cezası tam 73 bin TL'ydi. 73 bin TL'yi ödeyemeyenlerinde 730 gün hapis cezası vardı" diye konuştu.

"KARŞILIKSIZ ÇEKTEN DOLAYI HAPİS GİRECEK KİŞİ SAYISI 245 BİN KİŞİYDİ"

Çekte hapis cezasının gündeme geldiği gün itibariyle Yargıtay'da tam 245 bin dosyanın onay beklediğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:

"Karşılıksız çekten dolayı hapis girecek kişi sayısı 245 bin kişiydi. Türkiye'deki cezaevi kapasitemiz ise 144 bin kişilik. Biz şu andaki ticaretimizi yaparken adamın bindiği arabaya, oturduğu eve ve kıyafetine göre mal satıyoruz. Elimizde başka bir verimiz yok. Bankaların kredi kullanmaya gittiğimiz zaman 'benim hakkında ne görüyorlarsa, birisi benden vadeli mal satmak istediği zaman onu görmek istiyorum' dedim. Onlar para satıyorlar, ben kredi kullanmaya gittiğim zaman karşılıksız çekimi, protestolu senedimi her şeyimi görüyorlar. Ama ben mal satıyorum. Benimkinde alın teri ve risk var. Ama ben tamamen karanlıkta hedefi vurmaya çalışıyorum. O zaman bizde bunu görmek istiyoruz dedik. Şimdi bunun önü açıldı. Sizden birileri vadeli mal almak için geldiği zaman o kişinin şifresini aldığınızda iyi ve kötü olan her şeyini göreceksiniz. Bundan sonra karanlığa ateş etmek yok. Bunun içinde TSO ve Ticaret Borsası üzerinden sisteme üye olacaksınız. Bu sistem şu anda açıldı."

"TURGUT ÖZAL'IN KIYMETİNİ BİLEMEDİK"

Türkiye geleceğinin açık olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Bu ülkede sadece 5 tane tarım ürünü ihracatı yapıyorduk. İhracatımızın tamamı 3 milyar dolardı. Tarım ürünü ihracat eden bir ülkeden sanayi malı ihraç eden bir ülke konumuna geldik. 152 milyar dolar ihracat yapıyoruz. Şu anda ihracatımızın yüzde 92'si sanayi malıdır. Bunu 30 yılda yaptık. Bunda rahmetli eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal zamanında yaptık. Onun kıymetini bilemedik. 'Gidin yurt dışına mal satın' diyince 'neyimiz var ne satacağız' dedik. Ama önümüzü açında nerelere geldik. Allah bize petrol vermemiş, doğal gaz vermemiş. Ama müthiş bir müteşebbis ruhu vermiş. Biz de bunu 30 senedir keşfettik. Şimdi patlama noktasına geldik. Ülkemiz, devletimiz, hükümetimiz olarak bir hedef koyduk. Hedefimiz 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında olmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE'NİN DIŞ TİCARET HACMİ 2012 YILINDA 389 MİLYAR DOLAR"

Türkiye'nin her geçen gün büyüdüğünü ifade eden Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Türkiye büyüyor. Ekonomik olarak büyüyor. Dünyaya bakışı itibariyle büyüyor ve ufku gelişiyor. Türkiye'nin dış ticaret hacmi 2012 yılında 389 milyar dolar. Türkiye'de bu kadar değerde mal gümrük kapılarında girdi çıktı. Ama daha 11 yıl önce bizim ihracatımız 36 milyar dolardı. Enflasyon tek haneli rakamlara, faiz tek haneli rakamlara düştü. Bunlar kendiliğinden düşen çıkan şeyler değil. Onu biz yaptığımız uygulamalarla indirdik. Faizleri biz indirdik. Ekonomik hedefler önümüze koyduk. Her gün dünyada olup bitenleri takip ediyoruz. Hem Türkiye'de hem de dünyada olup bitenleri özel gündemlerle görüşüp, müzakere ederiz. Daha sonra kanuni düzenleme gerekiyorsa ya da bakanlar kurulu gerektiğiyse bakanlar kuruluna taşırız ve plana koyarız"

dedi.

"TERÖRÜ TÜRKİYE'DEN ÇIKARTALIM"

'Türkiye'nin küflenmiş, üzeri tozlanmış sorunlarına hep el attık" diyen Bakan Yazıcı şunları söyledi:

"Bunlara iş olsun diye el atılmaz. Sorumluluk mevkimiz milletten yetkiyi aldıktan sonra bunları çözmek ve çözüm üretmektir. Halının altına hep öteleyemezsin. Türkiye'nin en temel sorunlarından bir tanesi terörle mücadele noktasında sürdürdüğümüz kararlılığı görüyorsunuz. Terörü Türkiye'den çıkartalım. Terörü sonlandırmanın ne şekilde olacağına ilişkin açtığımız tartışmada nedir, ne yapalım diye sorduğumuz soruya aldığımız cevapları da görüyorsunuz. Hiç kimse cevap vermiyor, veremiyor diyip oturabilirdik. Ama elinizi vicdanınıza koyun bu doğru olur muydu? Bu sorunları Türkiye'nin üzerinde örtülü bir örtü olarak bırakmak haksızlık değil mi? bu sorunu gelecek nesillere bırakmak olmaz. Bütün riski aldık. Bu riski alırken de milletimizin hassasiyetlerini hiçbir zaman göz ardı etmedik. 'Ne yapacağız, ne verdiniz, ne vaat ettiniz, ne diyeceksiniz' demek bu süreci provoke eder. Bunlara kanmayın. Biz milletimizin hassasiyetinin idraki içersindeyiz. Dolayısıyla dedikodulara değil, Başbakanımızın söylediğine dikkat edin."

Konuşmaların ardından Samsun'da üreten, vergi ödeyen, yaptıkları ihracatı ile Samsun ve ülke ekonomisine katkıda bulunan iş adamlarına plaketleri verildi. Plaketleri Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, AK Parti Samsun Milletvekilleri Mustafa Demir, Çağatay Kılıç, Cemal Yılmaz Demir ve Ahmet Yeni tarafından verildi. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Üreten Samsun'un Yıldızları Ödüllerini Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement