Ankara Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı yapıldı
Bakan Kurum açıkladı
"Yılda 300 bin konut dönüştürülecek"
"Gecekondu yerine 30 katlı bina istemiyoruz buna da müsaade etmeyeceğiz"
ANKARA - Ankara Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı Ankara Ticaret Odası Meclis salonunda gerçekleştirildi. Programa Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum katıldı. Kurum, "Hedefimiz, bakanlık olarak yılda 300 bin konutu dönüştürmek" sözlerini kullandı.
Kurultayda başta Ankara olmak üzere Türkiye'deki kentsel dönüşüme ve bu konuda atılacak adımlara dikkat çekildi. Kurultayda ise panelist olarak, Halk Bank Genel Müdür Yardımcısı, Mustafa Çödek, SUR Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, Polar İnşaat Genel Müdürü Kaan Yücel, DAP İnşaat Yönetim Kurlu Başkanı Ziya Yılmaz katıldı. Öte yandan Sabah Gazetesi Yazarı Şeref Oğuz, politikacılar, davetliler de programda yer aldı.
"İnşaat durursa Türkiye durur"
Programın açılış konuşmasını Sabah Gazetesi Yazarı Şeref Oğuz yaptı. Oğuz, "Sabah Gazetesi olarak uzun yıllardır inşaat sektörünün tartışma platformu halien geldik. Kentsel dönüşümde mütekabiliyet, diğer pek çok konuları gündeme getirmek, hükumet ve sektör arasında bir köprü olmak gibi işlev gördük. İnşaat sektörünü dışarıda bırakan bir sistem yürütülemez. İnşaat sektörünün sıkıntılı anlarda enteresan bir çözüm üretme kabiliyeti var. İnşaat durursa Türkiye durur bunu biliyoruz. Sektörünün durmaması için açıkçası bunun çözümlerini de bulacağız. Gönül ister ki çözümlerin kalıcı olsun. Bu tür kurultaylarla birlikte bunu kurumsallaştıran bir hale getirdik" dedi.
Kendi öz kimliğini yansıtan şehirler
ATO Ticaret Odası Başkanı Baran da, kentsel dönüşümün önemine dikkat çekecek, "Küreselleşme konusu kentleri doğrudan etkiliyor. Teknolojik gelişmelerin nimetleri, akıllı şehirler kavramıyla kent hayatına yansıyor. Şehri oluşturan unsurlardan bir kültür diğeri insanın mutluluğudur. Burada dikkate alınması gereken kültürel dokuyu koruyan kendi öz kimliğini yansıtan şehirler inşa etmektir. Şehirler akıllanırken tarihe de, kültüre de sıkı sıkıya sahip çıkılması gerektiğine inanıyoruz. ATO olarak bu güzel organizasyona ev sahipliği yapmaktan büyük bir mutluluk duyduğumu ifade etmek isterim" diye konuştu.
İnşaat sektörü lokomotif olmaya devam edecek
Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, bakanlık olarak kurultaydan alınacak verilerle, kentsel dönüşüme örnek projeler katmak arzusunda olduklarını ifade ederek, "İstatistik vermek istiyorum. 2017 yılında BM raporunda dünya nüfus 1 milyar artarak 7,6 milyar seviyesine gelmiş. 2050 yılında dünya genelinde 10 milyar nüfus bekliyoruz. Türkiye'de yıllık yüzde 1,5 artış var. Bu nüfusun yaklaşık yüzde 88'i şehirlerimiz yaşıyor. Konut adeti 19.5 Milyon. Dolaysıyla inşaat sektörümüz ülkemizde ve diğer ülkelerde lokomotif olmaya devam edecek. Sanayi mi inşaat mı tartışmasını yapmıyoruz. İki olguyu da birbirinden ayırmaya gerek olmadığını düşüyorum. Gelişen ülkelerde her ikisine önemli. Daha bu sabah Yalova Çınarcık'ta 4,5 şiddetinde bir deprem yaşadık. Yerin 7 km altında Allah'a şükür can ve mal kaybı yok ancak bu depremlerde geçmişte kaybettiğimiz 80 bin canımız var onu hatırlatıyor" diye konuştu.
Dönüşüm kaçınılmaz
"Bu dönüşümün bir kaçınılmaz olduğunu hepimiz biliyoruz" diyen Bakan Kurum şöyle devam etti:
" Bu kentsel dönüşüm hamlesi ile bu güne kadar 662 bin bağımsız bölüm dönüşüm kapsamına alındı. Bu güne kadar bakanlık olarak kentsel dönüşüm projelerinde, kredi desteği olmak üzere 8,5 Milyar TL kaynak aktarıldı. Gelecek 20 yılda 6 Milyon 700 bağımsız bölümün dönüşmesi gerekiyor. Bizim hedefimiz bakanlık olarak; yılda 300 bin konutu dönüştürmek. Bu dönüşümlerde önceliğimiz şudur; dönüşümü yapmadan önce belediye başkanımız, bakanımız oturacak halkla konuşacak. 'Başlasın temel atalım da geri ne olursa olsun' değil. Resmi gazetede yayımlanan kanun ile birlikte artık yüklenicilerimiz bakanlığımızın belirlediği teknik ve mali kriterlere uymak zorundalar. Bu kriterleri yayınlayacağız."
"Gecekondu yerine 30 katlı bina istemiyoruz buna da müsaade etmeyeceğiz" Bakan Kurum şunları dedi:
"Şehrin kültürüne mimarisine uygun yerel malzemeler çıkacak. Gecekondu yerine 30 katlı bina istemiyoruz buna da müsaade etmeyeceğiz.Vatandaşın içerisinde olduğu değer esaslı projeler. Asıl olan depremden vatandaşımızın en az zararı görmesidir. Çökük, metruk ve afet riski görülen alanların dönüşümü çok önemli. En son Erzurum'a gittik. Çok kadim bir şehir, şehir meydan düzenlemesi yapacağız hem de tarihimizi gün yüzüne çıkarıp gelecek nesillerimize aktarma fırsatımız olacak. Bizim tarihimiz bin yıla dayanıyor. Ecdadın bize bıraktığı eserleri ortaya çıkarıyoruz ve buna devam edeceğiz. Tarihi kentlerimiz ortaya çıkaracak projeler ortaya koyacağız."
İstanbul'da kentsel dönüşüme hız vereceğiz
İstanbul'da dönüşümde çok büyük yol kat ettiklerine dikkat çeken Bakan Kurum, "Gaziosmanpaşa'da dönüşüm projelerimiz var. Bakanlık olarak bin 500, 2 bin konutun dönüşümüne gireceğiz. Üsküdar da yine bir projemiz var. Rezerv olarak 3. havalimanının yanında 7 bin bağımsız bölüm üreteceğiz. Enerjiyi ve zamanı verimli kullanmak adına hava limanı yanında projelerimiz olacak. Böylece İstanbul'da bu tip projelerle kentsel dönüşüme hız vereceğiz. Akıllı şehirleri unutmamamız gerekiyor. Biz gelişmekte olan bir ülkeyiz. 2. yüz günlük eylem planlarımızı uyguluyoruz. Ekonomik savaş ile ilgili yapmamız gerekenler süratli bir şekilde yapıyoruz. Her türlü alt yapının ve ihtiyaçların karşılandığı projeleri ülke sathında 81 ilimizde uygulayacağız. Her ilimizde bunu görüyor olacağız" ifadelerini kullandı.
Son Dakika › Genel › Ankara Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı Yapıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?