Türkiye'nin yenilenebilir enerji hafızası İTÜ'de oluşuyor
Türkiye'nin tek tematik teknoparkına sahip İstanbul Teknik Üniversitesi yenilenebilir enerji hafızasını oluşturuyor. İTÜ ve Su Vakfı'nın ortaklaşa düzenlediği 10. Uluslararası Temiz Enerji Sempozyumu'nda konuşan İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca "Günümüzde enerjiyi kontrol eden dünyaya hükmediyor. Türkiye'nin de enerji alanında dışa bağımlılıktan kurtulması gerekiyor. İTÜ'de ürettiğimiz know-how ile Türkiye'nin önünü açıyoruz." dedi.
Açılışta konuşan İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, yenilenebilir enerji konusunda Türkiye'de tek tematik teknoparkın İTÜ'de olduğunu ve Türkiye'nin yenilenebilir enerji hafızasının İTÜ'de oluştuğunu söyledi. Bu alanda yatırımlara devam edeceklerini belirten Prof. Dr. Karaca "Günümüzde enerjiyi kontrol eden dünyaya hükmediyor" dedi.
Türkiye'nin Tek Tematik Teknoparkı
İTÜ Rektörü Prof. Dr Mehmet Karaca "Teknoparkımıza yoğun talep vardı, sadece 22 firmaya yer verebildik. Teknopark, nükleer teknoloji alanında çalışan firmalardan, güneş enerjisi alanında çalışan firmalara kadar geniş bir yelpazede faaliyet gösteriyor. Enerji enstitümüz ile bu firmalar tamamen AR-GE yapıyor. Örneğin enerji ile ilgili 3 bin dolarlık bir kumandayı 50 dolara imal etmeyi başardık. Devlet destekli bir projeydi, ciddi anlamda bir "know-how" oluştu" dedi
"Havacılık" ve "Yenilenebilir Enerji"de İTÜ lokomotif rol üstlendi
Prof Dr. Karaca İTÜ olarak 4 yıl önce dört tematik alanda ülkeye katkıda bulunma kararı aldıklarını ifade etti. "Enerji, malzeme, çevre - çevre teknolojileri ve havacılık" olarak belirlenen bu dört konuda havacılık alanında ciddi bir "know-how" oluştuğunu ve bu konudaki yatırımların geri dönüşünü ciddi biçimde aldıklarını ifade etti. Diğer iddialı oldukları konunun yenilenebilir enerji olduğunu kaydeden Prof. Dr. Karaca "Bu alanda ilk tematik teknoparkı kurarak önemli bir adım attık. Yakın zamanda bunun da karşılığını göreceğimize inanıyorum. İTÜ olarak Türkiye'de bilim üreten ilk 5 üniversite arasındayız. Bunu sürdürmek için var gücümüzle çalışıyoruz" dedi.
"Enerjiyi kontrol eden dünyaya hükmediyor"
Konuşmasında enerjiyi kontrol edenlerin dünyaya hükmettiğine vurgu yapan Prof. Dr. Karaca "Enerji ve su son dönemde en çok üzerinde durulan konular ve savaşların nedeni olarak karşımıza çıkıyor. Hatta bugün Ortadoğu'nun şekillenmesinde en etkin iki konu su ve enerji. Bugün dünyada problemli olan bölgelere bakın, sorunların arka planında enerji var. Enerjiyi kontrol eden dünyaya hükmediyor." dedi.
"Türkiye enerji konusunda her türlü teknolojiye sahip olmalı"
İTÜ Rektörü Prof. Dr. Karaca "Teknoparkımızda 22 firma fosil yakıtlardan, yenilenebilir enerjiye kadar geniş bir yelpazede faaliyet gösteriyor. Ürettiğimiz 'know how'ı kullanarak ciddi yatırımlar yapan firmalarımız var. Elbette yenilenebilir enerjinin bir maliyeti var. Türkiye enerji konusunda her türlü teknolojiye sahip olmalı. Rekabet ettiğimiz ülkeler enerji yatırımları konusunda büyük ivme kazandı ve dünyaya teknoloji satıyorlar. Türkiye'nin de enerji alanında dışa bağımlılıktan kurtulması gerekiyor. Türkiye'de yüzde 5'in altında yenilenebilir enerji üretimi var. İTÜ'de ürettiğimiz know-how ile Türkiye'nin önünü açıyoruz. Bu alanda istihdamı artırmamız gerekiyor" diyerek sözlerini tamamladı.
"Yenilenebilir enerjinin mutfağı üniversitelerdir"
Uluslararası Temiz Enerji Sempozyumu, Sempozyum Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Duran Şahin, yenilenebilir enerji konusunun mutfağının akademik çalışmalar olduğunu vurguladığı konuşmasında, etkinlik için imkânlarını seferber eden İTÜ'ye teşekkür etti.
Prof. Dr. Şahin "Yenilenebilir enerji konusunda bugün 26 bin megavat (MW) kurulu güç var. 5200 megavat rüzgardan enerji üretiliyor. Dünya yenilenebilir enerji alanında çığır açtı. Darısı biokütle, güneş, dalga ve yer ısısı gibi alanlara. Henüz bu alanlarda yeterli yatırım yapılmadı" dedi.
"Konvansiyel enerji de yenilenebilir enerji de tek başına olmaz"
Konya Karapınar'da 1000 megavatlık yeni bir ihale gerçekleşeceği bilgisini paylaşan Şahin "Türkiye açısından bir çığır açacak. Gelişmeler heyecan verici. Yenilenebilir enerjinin Türkiye'nin enerji sorununa çare olacağını düşünmek de doğru yaklaşım olmaz. Fosil enerji kaynaklarını da sağlıklı kullanmak zorundayız. Konvansiyel enerjiyi destekleyenler, yenilenebilir enerjiyi yetersiz bulurken, yenilenebilir enerjiyi destekleyenler konvansiyeli kirli olarak nitelendiriyor. Biri olmadan diğeri olmaz. Enerji teknolojileri konusunda yüzde 100 dışa bağlıyız. Bu sorunun çözülmesi gerekiyor ve bunun çözüm yeri de işin mutfağı üniversitelerdir" dedi
Sempozyum 3 gün dolu dolu geçecek
İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Kampüsü'nde Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde 22-24 Ekim tarihleri arasında düzenlenen sempozyum 3 gün boyunca 3 farklı salonda gerçekleştirilecek. Sempozyum süresince 119 bildiri katılımcılarla paylaşılacak. Sempozyumun temel konuları arasında "Enerji ve Çevre, Rüzgar Enerjisi, Bioyakıtlar, Güneş Enerjisi, Jeotermal Enerji, İklim Değişikliği ve Enerji, Hidroelektrik, Güneş Enerjisi ve Enerji Verimliliği, Enerji Politikaları ve Ekonomisi gibi başlıklar var.
Son Dakika › Güncel › 10. Uluslararası Temiz Enerji Sempozyumu İTÜ'de başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?