100. Yılında Balkan Savaşları Uluslararası Sempozyumu - Son Dakika
Güncel

100. Yılında Balkan Savaşları Uluslararası Sempozyumu

100. Yılında Balkan Savaşları Uluslararası Sempozyumu

Zeytinburnu Belediyesi tarafından Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde "100. Yılında Balkan Savaşları Uluslararası Sempozyumu" düzenlenecek.

18.10.2012 14:58  Güncelleme: 15:00

İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi

(IRCICA), Zeytinburnu Belediyesi ve Sabahattin Zaim Üniversitesi iş birliğiyle 20-21 Ekim tarihlerinde Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde "100. Yılında Balkan Savaşları Uluslararası Sempozyumu" düzenlenecek.

Zeytinburnu Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, sempozyum, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Makedonya Cumhuriyeti Devlet Bakanı Hadi Nezir, Karadağ Cumhuriyeti Devlet Bakanı Rafet Husoviç, Sırbistan Devlet Bakanı Sulejman Ugljanin ve Kosova Cumhuriyeti Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar'ın katılımıyla, Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde başlayacak.

IRCICA Genel Direktörü Halit Eren, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Esen'in konuşmalarının ardından sempozyumun açılış konferansını Balkan tarihçisi Prof. Dr. Kemal Karpat verecek.

Sempozyumun oturumları Halkalı'daki İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nde gerçekleştirilecek. İlk oturumda, Salim Aydın "Balkanların kaybedilmesinde siyasetin etkisi", Necmettin Alkan "İki ittihatçı yönetimin felaketteki rolü", Sema Uğurcan "Aydınların düştüğü hatalar" konulu bildirilerini sunacak.

Sempozyumda Türkiye'nin yanı sıra ABD, Hırvatistan, Yunanistan, İtalya, Pakistan, Macaristan, Makedonya, Fransa, Özbekistan ve Bulgaristan'dan tarihçiler de Balkan Savaşları dönemine ışık tutacak bildirilerini katılımcılarla paylaşacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen IRCICA Genel Direktörü Halit Eren, Bizans'ın son yıllarından beri çeşitli problemlerle boğuşan Balkanlar'ın, Osmanlı Barışı (Pax Ottomana) sayesinde beş asır huzur içinde yaşayabildiğini ancak 19. asırda, milliyetçilik akımlarının da etkisiyle bu barışın sona erdiğini belirtti.

1 ve 2'inci Dünya Savaşları'nın başlamasında Balkanlar'ın önemli rolü olduğunu ifade eden Eren, "100. Yılında Balkan Savaşları Uluslararası Sempozyumu"nun Balkan Savaşları'nın tarihinin yanı sıra günümüze kadar süren etkilerini de irdeleyecek olması bakımından önemli olduğunu vurguladı.

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın da Türk coğrafyasının dört bir köşesinden göç alan Zeytinburnu'nda, çok sayıda Balkan göçmeninin yaşadığına dikkati çekerek, geçmişte yaşanan acı tecrübelerden çıkartılacak derslerin, geleceği şekillendirmek adına büyük öneme sahip olduğunu ifade etti.

Belediye olarak, geçmişin bilinmesi ve unutulmaması, tarih şuurunun oluşturulması adına Çanakkale ve Söğüt'e geziler düzenlediklerini belirten Aydın, bunun yanında "Sürgün ve Ölüm" adlı bir belgesel hazırlayarak doğdukları topraklardan sürülen ve göç yollarında ölen milyonlarca Türk'ün akıbetini araştırdıklarını kaydetti.

Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Esen de Türkiye'deki akademik çevrenin ve tarihçilerin Balkan Savaşları konusuna eğilmesi gerektiğine vurgu yaparak, tarihte önemli bir yer tutan ve hala etkileri süren Balkan Savaşları'nın incelenmesi ve Balkan barışının tesisi bakımından sempozyumun çok faydalı olacağına inandıklarını kaydetti.

Muhabir: Çiğdem Pala

Yayıncı: Sabri Çelebioğlu - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 100. Yılında Balkan Savaşları Uluslararası Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement