UTKU UÇRAK - Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Fethiye Otelciler Birliği (FETOB) Başkanı Yavuz Torunoğulları, 17 Aralık'ta İstanbul merkezli operasyonlar ve sonrasında yaşanan sürecin, Türkiye'nin hitap ettiği pazarlardan gelen rezervasyonlarda kademeli düşüşlere neden olduğunu bildirdi.
Torunoğulları, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl kasım ayının ortalarında Londra'da düzenlenen "World Travel Market" uluslararası turizm fuarında 2014 turizm sezonuyla ilgili ilk verileri aldıklarını anlattı. Tur operatörleri ve kendilerine doğrudan ulaşan rezervasyonlarla bu yılki sezonun geçen sezondan daha iyi geçeceğiyle ilgili veriler elde ettiklerini ifade eden Torunoğulları, 2013'ün sonlarında, 2014 yılı için aldıkları verilerin çok umut verici olduğunu belirtti.
Torunoğulları, bu yılın başında Hollanda'da düzenlenen Utrecht Turizm Fuarı'na katıldıklarını, bu fuarda da Hollanda pazarının kendisini koruyacağını, hatta Türkiye uzmanı tur operatörlerinden de çok iyi sonuçlar aldıklarını dile getirdi.
İstanbul merkezli operasyonlar ve sonrasında yaşanan sürecin, 15 Ocak itibarıyla ülkenin hitap ettiği pazarlardan gelen rezervasyonlarda kademeli düşüşlere neden olduğuna değinen Torunoğulları, şöyle konuştu:
"Özellikle İngiltere ve Rusya pazarlarında beklenen yeni rezervasyonlarda düşüşler oldu. Biz bunu o zaman geçici bir süre olarak algılamıştık ama nisanın ilk haftasındayız hala bir toparlanma olmadı. Mart ayında Berlin ve Moskova'da düzenlenen fuarlara katıldık. O fuarlardaki görüşmelerde bu sürecin etkisinin olduğunu gördük. Ayrıca, Rusya'nın iç politikaları ve Kırım ile ilgili siyasetinin de etkisiyle rublenin avro ve dolar karşısında çok değer kaybetmesi, bu meselenin üzerine gelmiş oldu. 2014 yaz sezonu için istediğimiz gibi bir tablo olmadığını çok açık ifade edebilirim."
"Rezervasyonlarda kademeli düşüş var"
Torunoğulları, 15 Ocak'tan sonra rezervasyonlarda ilk etapta yüzde 5, sonrasında ise yüzde 10, 20, 30 ve 35'lere varan düşüşler yaşandığına işaret etti. Bu konuların hitap edilen pazarlarda imaj kaybını da gündeme getirdiğine değinen Torunoğulları, bu konunun hem sektör hem de Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde ele alınması ve üzerine gidilmesi gerektiğini vurguladı.
Yavuz Torunoğulları, yerel seçimlerin sorunsuz tamamlanmasının pozitif yansımaları olacağını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sezonun başlamasına bir aydan az bir süre kaldı. Bu sürede rezervasyonların biraz daha toparlanacağını umut ediyorum. Bu toparlanmanın mayıs ve haziran ayına olumlu etkisi olacaktır. Ama toparlama süreci sezonun tamamına olumlu etki etmeli. Çünkü sezon açıldıktan sonra da ilerleyen dönemler için rezervasyon alabiliyoruz. Bu nedenle pozitif olgunun iç pazara ve Avrupa'da yansıması bizim pazarımıza da etki edecektir."
"2013 sezonunun altında kalmayacağız"
İngiltere pazarının Muğla'nın yüzde 55'ine, Fethiye'nin ise yüzde 65'ine hitap ettiğine işaret eden Torunoğulları, İngiltere'den sonra bölgeyi en çok Rusya, Belçika, Hollanda ve Almanya'nın tercih ettiğini kaydetti.
Bu pazarlarda geçen yıl iyi artışlar sağladıklarının altını çizen Torunoğulları, "Bütün bu olumsuzluklara rağmen 2014 sezonunun 2013 sezonunda yakalamış olduğumu toplam sayının altında kalmayacağını bekliyorum. Her şeye rağmen toparlayacağımızı düşünüyorum" dedi.
Avrupa'da ekonominin toparlanmaya başladığını, Rusya'daki iç politikanın biraz daha düzelmesiyle insanların yaz döneminde tekrar tatil arayışına gireceklerini belirten Torunoğulları, Türkiye'nin en iyi alternatiflerden olduğunun altını çizdi.
Bölge olarak yeni ve ideal pazarlar yaratamadıklarından da yakınan Torunoğulları, "Biz önce güçlü olduğumuz başta İngiltere olmak üzere bu pazarları daha iyi kullanabilmeli ve bunları vazgeçilmez hale getirmek için çalışmalıyız. Rusya'da, Ukrayna'da, Belçika'da, Almanya'da ve İngiltere'de daha güçlü ve kalıcı olmalıyız, ondan sonra diğer pazarlara odaklanmalıyız" diye konuştu.
Torunoğulları, dış pazar kadar iç pazarın da önemsenmesi gerektiğini, iç pazarın dışa olan bağlılığı dengelediğini ifade etti.
"Nitelikli yatak kapasitesine ihtiyaç var"
Bölgenin sahip olduğu yaklaşık 45 bin yatak kapasitesinin yarısının nitelikli olduğunu kaydeden Torunoğulları, bölgenin nitelikli yatak kapasitesine ihtiyacı olduğunu bildirdi.
Bölgede son 2 yılda yapılan yatırımlar sayesinde iyi sonuçlar alındığını ve bunun turizme yansıdığını vurgulayan Torunoğulları, şöyle konuştu:
"Tur operatörleriyle yaptığım görüşmelerde Fethiye bölgesinde yeni yapılacak veya mevcut yapıların renovasyonuyla 4 ve 5 yıldızlı işletmelere ihtiyaç duyulduğu benimsendi. Bunların kurulması sonucunda mutlaka talep olacağı yönünde net bir yaklaşım var. Biz de Fethiye'deki nitelikli yatak kapasitesini yeterli bulmuyoruz. İlçemiz çok rahat 60 bin yatağa hizmet edebilecek yapıya sahip. Bu yatağın tamamını nitelikli hale getirebilirsek o zaman Fethiye olarak çok daha iyi bir yere geliriz. Turizm sektörüne ülke politikası ve uluslararası politikaların etkisi oluyor. Ama tüm bunlara rağmen konaklama sektörünün yatırım yapılabilir bir sektör olduğunu söyleyebilirim." - Muğla
Son Dakika › Güncel › 17 Aralık Süreci' Yabancı Turist Rezervasyonlarını Olumsuz Etkiledi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?