MHP Genel Başkan Yardımcısı Atila Kaya, "Sosyal bilimlerin Türkiye'deki sorunların çözümüne katkı sunabilmesi için öncelikle kendi iç sorunlarını çözebilmesi gerçeği çok açıktır" dedi.
Kaya, Beykent Üniversitesi Ayazağa Yerleşkesi'nde Genç Sosyal Bilimciler Platformu tarafından düzenlenen "2. Ulusal Gençlik Tartışmaları" etkinliğinde yaptığı konuşmada, Batı'nın kendi dünya egemenliğinin tesisi ve devamı için sosyal bilimleri etkin araç olarak kullandığını ve bunu bir yandan kendi ilerlemeci tarih metafiziğine uygun olarak dünyayı "ileri" ve "geri" şeklinde ikiye bölmek, diğer yandan da kendi ürünlerine direnç oluşturabilecek kültürel unsurları törpülemek için yaptığını söyledi.
Türkiye'nin bugünkü durumunda, sosyal bilimlere düşen görevin güçlükler taşıdığını savunan Kaya, "Sosyal bilimlerin Türkiye'deki sorunların çözümüne katkı sunabilmesi için öncelikle kendi iç sorunlarını çözebilmesi gerçeği çok açıktır. Türkiye, bilimsel bilgi üretme istatistiklerinde hoşnut olmadığımız bir sıralama içindedir. Sosyal bilimler ise doğa bilimleriyle kıyaslandığında bu üretime daha da az katkı sunmaktadır" diye konuştu.
- "İsterdim ki bizi, yumurta yerine soru yağmuruna tutsalardı"
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu da 1980 darbesinin ardından gençliğin dizayn edilmeye çalışıldığını, bunun sonucunda siyaset dışında kalan ve siyasete bulaşmayan gençlerin ortaya çıktığını söyledi.
Kuzu, Türkiye'de 200'e yakın üniversite bulunduğunu kaydederek, "Bu rakam, Türkiye bakımından oldukça az. Japonya'da 2 bin 500, Amerika'da 5 binleri bulan, Hindistan'da 4 bini geçen, Avrupa'da ortalama 700, 800 üniversite var. Japonya'da 2 bin 500 varsa, nüfusu 2 katımız, toprağı yarımız. Bu hesaba göre bize bin küsür üniversite lazım. Bunu tabii bir anda kurmak, mümkün değil, doğru da değil. Zaman içerisinde bunlar gelişecek" diye konuştu.
Yeni Anayasa konusuna değinen Kuzu, "Mesela Amerika'nın 7 maddelik bir anayasası var. İngiltere'nin yazılı anayasası yok. Doğuya doğru gittiğiniz zaman şark ülkelerine doğru, madde sayısının ve madde uzunluğunun artığını görüyorsunuz. Geri kalmış ülkelerde kabarık anayasalarla karşılaşıyorsunuz. Ama 'Anayasamızı kısa yazalım biz de gelişelim' olmuyor" dedi.
Kuzu, Süheyl Batum ile Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne bir konferansa gittiklerine ve kendisine yumurta atıldığına değinerek, şunları anlattı:
"Ben isterdim ki o çocuklar bizi soru yağmuruna tutsalardı, yumurta yerine. Doğrusunu yapmış olurlardı. Süheyl konuşmadan gitti, biz de 10 dakikada yumurta yiyerek gittik. 120 yumurta atmışlar. Ali dayının çiftliği gibi sürekli geliyor. Ben, o çocuklardan davacı olmadım ama bu yaptıklarının doğru olduğu anlamına gelmez." - İstanbul
Son Dakika › Güncel › 2. Ulusal Gençlik Tartışmaları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?