Sağlık Bakan Yardımcısı Emine Alp Meşe, tıbbi cihaz ve malzemede yüzde 80, ilaçta yüzde 54, aşıda neredeyse yüzde 100'e yakın oranda dışa bağımlı olunduğunu belirterek, "Yeni sağlık politikamızı, önümüzdeki 5 yıllık süreçte bu dışa bağımlılığı azaltacak, sağlık sektöründe yerlileşme ve millileşme olarak belirledik." dedi.
Mimar ve Mühendisler Grubu'nca düzenlenen 3. Ar-Ge ve İnovasyon Zirvesi kapsamında "Sağlıkta Dönüşüm: Medikal Cihazlar, İlaç ve Biyoteknoloji" başlıklı panel gerçekleştirildi.
Panelin oturum başkanlığını üstlenen Sağlık Bakan Yardımcısı Meşe, konu başlığının önemine işaret ederek, Türkiye'de ilaç ve tıbbi cihaz sektörünün pazar büyüklüğünün yıllık yaklaşık 50 milyar lira olduğunu belirtti.
Türkiye'nin ilaç piyasasında referans ülke olarak kabul edildiğini aktaran Meşe, şu bilgileri verdi:
"Türkiye'ye olan bu güven sayesinde yapacağımız üretimlerde etrafımızdaki diğer ülkelerle, küresel pazarda yüksek rekabet gücüne sahip olacağız. Tıbbi cihaz ve malzemede yüzde 80, ilaçta yüzde 54, aşıda neredeyse yüzde 100'e yakın oranda dışa bağımlıyız. Yeni sağlık politikamızı, önümüzdeki 5 yıllık süreçte bu dışa bağımlılığı azaltacak, sağlık sektöründe yerlileşme ve millileşme olarak belirledik. Tabii bir şey üretmek zihnimizde hep bir makine gibi geliyor ama esasında önemli olan yeni fikirler bulmak, yeni icatlar yapmak. Bu nedenle bu yıl 3.'sü düzenlenen zirve çok önemli. Bu konuda emeği geçenlere teşekkür ediyorum."
Bakan Yardımcısı Meşe, zirvede yeniliklerin temellerinin atılması, yeni fikirlerin, iş birliklerinin ortaya çıkması temennisinde bulundu.
Oturumda konuşan Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mustafa Erman da bir ilacın geliştirilirken çeşitli aşamalardan geçirildiğini, önce laboratuvar, ardından hayvan çalışmalarının yapıldığını, sonrasında da klinik araştırmaya gelindiğini söyledi.
Bir ilacın piyasaya sürülmesine kadar olan aşamalarına ilişkin bilgi veren Erman, bunları tamamlamayan hiçbir ilacın piyasaya çıkamayacağını dile getirdi.
Erman, bu sürecin de uzun ve pahalı olduğuna işaret ederek, bugün bir kanser ilacının geliştirilip piyasaya çıkmasının maliyetinin yaklaşık 1 milyar dolar olarak kabul edildiğini belirtti.
Türkiye'nin klinik araştırma noktasında iyi bir aşamada olduğunu vurgulayan Erman, klinik araştırmaların ülkeye katkılarına ilişkin bilgi verdi.
Erman, ülkede çok iyi yetişmiş klinisyen ve yardımcı personel bulunduğunu, klinik araştırmaların akademik ve mesai içi faaliyet olarak değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.
"Üreteceğiz, bunu yapmamız lazım"
Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Cengizhan Öztürk de yaşlanan dünya nüfusu düşünüldüğünde sağlıktan daha iyi bir iş bulunamayacağını, 50 sene içinde 65 yaş üzerindeki nüfusun çok artacağını belirterek, "Artık hepimiz yaşlanıyoruz. Çevresel faktörlerle ilgili bizi etkileyecek çok unsur olacak. Hasta olacağız. Demek ki burada herkese yapacak çok iş var. Holdinginizin, faaliyetlerinizin, fikrinizin bir tarafında sağlığı her zaman tutun." diye konuştu.
Türkiye'nin ihracatının son 6-7 yıl içinde iki katına çıktığını dile getiren Öztürk, bir potansiyelin bulunduğunu ancak sağlık sektörünün sadece sağlık turizmiyle, doktorla, ithal edilen ilaç ve cihazlarla ayakta tutulamayacağını söyledi.
Öztürk, "Demek ki üreteceğiz, bunu yapmamız lazım. Burada bir aciliyetimiz var." diyerek, bu konuda herkese bir görev düştüğünü anlattı.
Acilen bir şeylere başlayıp, sabırla üzerinde durulmazsa çok fazla ilerleyebileceğini düşünmediğini vurgulayan Öztürk, sözlerini şöyle tamamladı:
"Yapılacak işleri hepimiz biliyoruz. Bir iki ufak düzeltmeyle üniversitelerin alt yapısı mevcut, sektörde gerekli potansiyel var. TÜBİTAK'tan başlamak üzere belirli fon kaynaklarımız var. Bazı eksikliklerimiz var yatırım fonları tarafında, onu da çözmek için atılmış adımlar var. Şu anda hastanelerdeki en büyük cihazları Türkiye'de yeniden yapmaya odaklanmayacağız. Gerçek anlamda ekonomik değeri olacak, sağlık harcamalarını azaltacak konulara odaklanmamız lazım."
Son Dakika › Güncel › 3. Ar-Ge ve İnovasyon Zirvesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?