3. Mobilefest İletişim Teknolojileri Fuarı ve Kongresi başladı - Son Dakika
Güncel

3. Mobilefest İletişim Teknolojileri Fuarı ve Kongresi başladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, şu anda çalıştıkları tüm alanlarda yerliliği ve milliği desteklediklerini ifade ederek, Kağıthane-İstanbul Havalimanı Metrosu'nda TÜBİTAK ile iş birliği halinde yerli sinyalizasyon sistemlerini kullandıklarını bildirdi.

26.01.2023 14:50  Güncelleme: 16:45

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, şu anda çalıştıkları tüm alanlarda yerliliği ve milliği desteklediklerini ifade ederek, Kağıthane- İstanbul Havalimanı Metrosu'nda TÜBİTAK ile iş birliği halinde yerli sinyalizasyon sistemlerini kullandıklarını bildirdi.

3. Mobilefest İletişim Teknolojileri Fuarı ve Kongresi başladı. 200'ün üzerinde yazılım ve bilişim teknolojileri firmasının katıldığı fuarda, sektör paydaşları 3 gün boyunca İstanbul Kongre Merkezi'nde 10 bini aşkın ziyaretçi ağırlayacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, etkinlikte yaptığı konuşmada, son yıllarda en büyük gelişmelerin mobil iletişim alanında olduğunu vurgulayarak, bugün dünyada 5 milyarı aşkın internet kullanıcısı olduğunu ve 2025 yılında internete bağlı cihaz sayısının 30 milyarı aşacağını bildirdi.

Sayan, "Haberleşme de bu anlamda bir evrim geçiriyor. Eskiden haberleşmeyi insanın insanla haberleşmesi için kullanırdık. Bugün baktığımızda insanın insanla haberleşmesi çoğu yerde toplam haberleşmenin yüzde 10 ila 20'si arasına denk geliyor. Şu anda her şeyin her şeyle haberleştiği, her şeyin veri ürettiği çağdayız. Dünyada toplam üretilen sayısal içerik miktarının 2025 yılına kadar 181 zetabayta ulaşacağı tahmin ediliyor." diye konuştu.

Bu gelişmelerin odağında elektronik haberleşme sektörü ve bu sektördeki gelişmelerin yer aldığını vurgulayan Sayan, şunları kaydetti:

"Dünyada yeni yeni kullanılmaya başlanan ve Türkiye'de de deneme izinleri ile, yerli üretim çalışmaları ile gündemimize aldığımız ve ilgili paydaşlarımızla birlikte yetkilendirme şartlarını belirlemeye çalıştığımız 5G teknolojisi odağımızda bulunuyor. Kullanıcılar açısından 100 kata varan yüksek veri hızı ve makine tipi haberleşme yeteneğiyle önümüzdeki yıllarda makinelerin, nesnelerin ve endüstrinin iletişim ihtiyacı 5G ve ötesi teknolojilerle karşılanacak."

"Şu anda çalıştığımız tüm alanlarda yerliliği ve milliği destekliyoruz"

Ömer Fatih Sayan, 5G teknolojilerinin sağlayacağı tasarrufa değinirken, "Dünya Ekonomik Forumu verilerine göre, 5G ve üstü iletişim teknolojileri sayesinde hayatımıza girecek olan otonom araçların sadece yakıt ekonomisine yüzde 40 oranında tasarruf sağlayacağı tahmin ediliyor." dedi.

Şu anda çalıştıkları tüm alanlarda yerliliği ve milliği desteklediklerini ifade eden Sayan, pazar günü İstanbulluların hayatını kolaylaştıracak Kağıthane-İstanbul Havalimanı Metrosu açılışının yapıldığını, metroda TÜBİTAK ile iş birliği halinde yerli sinyalizasyon sistemlerini kullandıklarını bildirdi.

"Türkiye'de son 5 yılda 124 girişim sermayesi fonu toplamda 1,5 milyar dolardan fazla fon büyüttü"

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Yurtdışı Faaliyetler Daire Başkanı Furkan Karayaka da Türkiye'ye sürdürülebilir yatırımlar çekmek amacında olduklarını belirterek, bilgi teknolojileri ve telekomünikasyonun da hedefledikleri alanlar arasında bulunduğunu kaydetti.

Karayaka, "Türkiye'deki teknoloji girişimleri 2022 yılında melek yatırımcılar ve girişim sermayesi fonlarından, 2021'deki başarılı trendi sürdürerek, 1,6 milyar dolardan fazla yatırım aldı. Bu rakamla birlikte son 2 yılda girişimlerimize yapılan yatırımların büyüklüğü 3 milyar doları da aşmış oldu. Anlaşma sayısı bakımından e-ticaret, oyun, yapay zeka, SaaS ve pazarlama teknolojilerinin öne çıktığını görüyoruz." diye konuştu.

Oyun ve fintech'in yatırım miktarı açısında kendi sektörleri içerisinde tüm zamanların rekorlarını kırdığını vurgulayan Karayaka, " Metaverse, bir önceki yıla göre anlaşma sayısı bakımından yüzde 700 artışla en hızlı büyüyen sektör oldu. 2022 yılında yaklaşık her 5 işlemden birinde uluslararası yatırımcılar yer aldı. Türkiye'de son 5 yılda 124 girişim sermayesi fonu toplamda 1,5 milyar dolardan fazla fon büyüttü." dedi.

3. Mobilefest İletişim Teknolojileri Fuarı ve Kongresi başladı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 3. Mobilefest İletişim Teknolojileri Fuarı ve Kongresi başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement