Tarımsal girdi konusunda faaliyetlerini sürdüren ve bu alanda Türkiye'nin lider kuruluşu Toros Tarım'ın 2013 yılından bu yana mevsimlik tarım işçilerinin çalışma, barınma ve beslenme koşullarını iyileştirmek için hayata geçirdiği "Tarım İşçileri ve Ailelerinin Sağlığının Geliştirilmesi Programı" kapsamında çekilen "Bitmeyen Göç: Tarım İşçileri" belgeseli 30 Aralık Çarşamba akşamı ilk kez İZ TV ekranlarında olacak.
2016 yılı boyunca farklı tematik kanallarda izleyici ile buluşacak belgesel
8 çocuklu ailenin Eskişehir Alpu'daki yaşamından yola çıkarak, İç Anadolu'dan Çukurova'ya giden mevsimlik işçilerin görülmeyen, duyulmayan, bilinmeyen hikâyelerini ekrana taşıyan "Bitmeyen Göç: Tarım İşçileri" belgeseli, izleyicilere "Mevsimlik Tarım İşçileri ve Ailelerinin Sağlığını İyileştirme Programı" kapsamında çadır kentlere götürülen sağlık hizmetlerini, sağlık ve iş aracılarının faaliyetlerini de yerinde izleme fırsatı sunuyor.
Toros Tarım, mevsimlik tarım işçilerine destek vermeyi sürdürüyor
Gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projeleriyle tarım sektöründe önemli çalışmalara katkı sağlayan Toros Tarım, 2013 yılından beri "Tarım İşçileri ve Ailelerinin Sağlığının Geliştirilmesi Programı"na destek vermeyi sürdürüyor. Dünyadaki yaklaşık 1,1 milyar tarım işçisinin 450 milyonunu mevsimlik tarım işçileri oluşturuyor. Türkiye'de ise 6,5 milyon tarım işçisinin yaklaşık yarısı, en riskli çalışma alanlarından biri kabul edilen mevsimlik tarım işçiliği ile geçimini sağlıyor. Tarım alanındaki işgücünün önemli bir kısmını oluşturan mevsimlik tarım işçilerinin çalışma, barınma ve beslenme koşullarındaki zorluklar, onları ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya bırakıyor.
Mevsimlik tarım işçilerinin yaşam şartlarını iyileştirmek için, Harran Üniversitesi ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu tarafından hayata geçirilen "Mevsimlik Tarım İşçileri ve Ailelerinin Sağlığını İyileştirme Programı", Türkiye'de en fazla tarım göçü veren Şanlıurfa ve Adıyaman'ı merkezine alıyor. Toros Tarım'ın katkısı, Sağlık Bakanlığı ile Şanlıurfa ve Adıyaman Valilikleri'nin işbirliğiyle gerçekleştirilen program, zor koşullarda çalışan ve yoksullukla mücadele eden mevsimlik göçebe tarım işçilerinin sağlık koşullarını iyileştirmeyi ve özellikle bu kesimin karşı karşıya olduğu hastalıkların önlenmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor.
Mevsimlik tarım işçilerinin yüzde 80'i sağlık güvencesine sahip değil
İşçilerin büyük kısmı gittikleri bölgelerde naylon ya da bezden yapılmış çadırlarda konaklıyor. Bu durum temel gereksinimler konusunda bazı eksiklikleri beraberinde getirerek, çeşitli sağlık sorunlarının oluşmasına zemin hazırlıyor. Bununla beraber işçilerin tarlada çalışırken iş sağlığı ve güvenliğinden mahrum olmaları, aşırı sıcak ve korumasız ortamlarda, ihtiyaçları olan temiz sudan uzak çalışmaları, zirai ilaçlara maruz kalmaları da sağlık koşullarını olumsuz etkiliyor. Araştırmalar, Türkiye genelinde mevsimlik tarım işçilerinin yüzde 80'inin sağlık güvencesine sahip olmadığını ve sağlık hizmetlerinden yeterli oranda faydalanamadığını ortaya koyuyor.
Son Dakika › Güncel › Mevsimlik Tarım İşçilerinin Öyküsü Ekranlara Taşınıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?