AB Bakanı ve Başmüzakereci Bağış İtalya'da - Son Dakika
Güncel

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bağış İtalya'da

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bağış İtalya\'da

Bakan Bağış, Roma'da, Temsilciler Meclisi Başkanı Gianfranco Fini ve Uluslararası İşbirliği ve Entegrasyon Bakanı Andrea Riccardi ile bir araya geldi.

18.10.2012 01:29  Güncelleme: 09:35

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İtalya'daki temasları kapsamında başkent Roma'da, Temsilciler Meclisi Başkanı Gianfranco Fini ve Uluslararası İşbirliği ve Entegrasyon Bakanı Andrea Riccardi ile bir araya geldi.

İtalya'daki temaslarına Milano'dan başlayan AB Bakanı Bağış, hızlı trenle Roma'ya gelerek, İtalya programının ikinci ayağı olan başkentte resmi temaslarını gerçekleştirdi.

Başkent Roma'da ilk durağı parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi olan Bakan Bağış, burada Meclis Başkanı Gianfranco Fini ile bir saati aşkın baş başa görüşme yaptı. Görüşmenin başında ve sonunda basın mensuplarının görüntü almasına izin verilirken, ikili birbirlerine hediye verdi. Görüşmenin ardından Temsilciler Meclisi Başkanı Fini'nin, Bakan Bağış'a Meclis'in çıkışına kadar eşlik etmesi dikkati çekti.

Başkan Gianfranco Fini ile yaptığı görüşmeyi Türk basın mensuplarına değerlendiren Bağış, Fini'nin Türkiye'nin çok eski bir dostu olduğunu belirterek,

"Gerek Dışişleri Bakanlığı yaptığı dönemde gerekse şu anda bulunduğu Meclis Başkanı konumuyla Türkiye'nin, İtalya'daki önemli dostlarından biri olmuştur. Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın, Meclis Başkanımızın kendisiyle şahsi dostlukları vardır" dedi.

-Bakanın ilerleme raporu yorumuna İtalya'dan destek-

Görüşmelerinde, Türkiye'nin AB sürecini, Türkiye'de son dönemde yaşananlarla İtalyan siyasetindeki gelişmeleri değerlendirme fırsatı bulduklarını aktaran AB Bakanı Bağış, "Kendisiyle yaptığımız görüşme gerçekten bir beyin fırtınası olarak gerçekleşti. Hem İslam dünyasında yaşanan gelişmeler hem Türkiye'nin AB yolunda yaşadığı gelişmeler hem Türkiye'nin ilerleme raporu sonrası ortaya koyduğu kararlı ve dik duruşla ilgili yorumları hem de İtalyan siyasetine yönelik bazı öngörüleri gerçekten çok enteresandı" diye konuştu.

Görüşmenin hem kendileri hem onlar adına oldukça aydınlatıcı olduğu bilgisini veren Bağış, görüşmeye dair kendisini şaşırtan detayı ise şöyle anlattı:

"Beni en çok şaşırtan şey, verdiğimiz bazı demeçlerin detaylarına kadar kendisi tarafından takip ediliyor olmasıydı. Örneğin, 'İlerleme raporuna Avrupa'nın, Türkiye'yi kırık bir aynayla yansıtması' değerlendirmemi, çok yerinde bulunduğunu bizimle paylaşması beni gerçekten çok duygulandırdı. Demek ki bizim yaptığımız açıklamalar, İtalya gibi Avrupa'nın en büyük ülkelerinden birinde, Meclis Başkanı gibi buradaki en üst düzey devlet yetkilileri nezdinde de artık ses getirmeye, dikkat çekmeye başlamış. Demek ki, doğru yoldayız."

-Bakan Riccardi ile görüşme-

Meclis Başkanı Fini ile buluştuktan sonra bir sonraki randevusuna Roma sokaklarında kısa bir gezinti yaparak ulaşan Bakan Egemen Bağış, Uluslararası İşbirliği ve Entegresyon Bakanı Andrea Riccardi ile bir araya geldi.

AB Bakanı Bağış'ın, Türkiye'ye temkinli yaklaşımıyla bilinen Bakan Riccardi ile görüşmesi yaklaşık bir saat sürdü.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, son derece olumlu bir havada geçen görüşmede ikili, Arap Baharı, Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci ve İtalya ile Türkiye'deki gelişmeleri ele aldı.

İtalyan Bakan Riccardi'nin, Türkiye'nin kalkınmasını ve AK Parti Hükümetini övdüğü, Türkiye'nin Arap Baharı'nı yaşayan ülkelere demokratik bir model olabileceğini belirttiği ve Somali'ye yapılan Türk yardımlarından etkilendiğini söylediği öğrenildi.

-Trevi çeşmesine ziyaret-

Bakan Egemen Bağış, İtalya seyahatinin ikinci durağı Roma temaslarında, resmi görüşmelerin arasındaki boşlukta başkentin tarihi güzelliklerinden Trevi Çeşmesi'ni de ziyaret etti.

Roma'da merkezi konumda bulunan ve "Aşk Çeşmesi" olarak da bilinen ünlü Trevi Çeşmesi'ne giden AB Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, burada Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Hakkı Akil ve AB Bakanlığı yetkilileriyle ziyaretine ilişkin hatıra fotoğrafı çektirdi.

-Hızlı trende yolculuk-

Öte yandan Bağış, Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Hakkı Akil ile İtalyan demiryollarının tarifeli seferiyle Milano'dan Roma'ya 2 saat 55 dakika süren seyahati sırasında gazetecilerle sohbet etti.

Bağış, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın

"muazzam proje" olarak tanımladığı Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren projesi tamamlandığında aynı Milano-Roma güzergahında olduğu gibi Ankara-İstanbul arasının 2 saat 45 dakikaya ineceğini ifade etti.

Muhabir: Barış Seçkin

Yayıncı: Tarkan Demir - ROMA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AB Bakanı ve Başmüzakereci Bağış İtalya'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement