Afyonkarahisar 3. Tarım Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı - Son Dakika
Güncel

Afyonkarahisar 3. Tarım Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı

Afyonkarahisar 3. Tarım Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: "Bugünlerde et fiyatları makul seviyeye geldi.

17.04.2014 17:57

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Bugünlerde et fiyatları makul seviyeye geldi. Yüksek demiyorum. 'Et lobisi hortladı', 'ithalat lazım, tüketiciye ucuz et yedirmek lazım' söylemleriyle ithalat kapısını açmaya çalışıyorlar. Halbuki ahırlarımızı doldurmadan, üretimi artırmadan, bu ülkede tüketicinin arzu ettiği kalitede, arzu ettiği fiyatta et yemesi mümkün değildir. Sürekli ithalat yaparak, ülkemizdeki insanların gıda güvencesini sağlayamayız" dedi.

Bayraktar, Afyonkarahisar 3. Tarım Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı'nın, Kültürpark ve Fuar Alanı'nda düzenlenen açılış töreninde yaptığı konuşmada, TZOB olarak Türkiye'nin muhtelif yerlerinde düzenlenen bu fuarları desteklediklerini ifade etti. Çiftçinin hem bilgi hem de teknolojiyle tanışması açısından bu fuarları son derece önemli bulduklarını belirten Bayraktar, çiftçilerle alakalı alınması gereken tedbirleri TZOB olarak her platformda, başta hükümet olmak üzere, raporlarını sunduklarını aktardı.

Enerji ve tarım sektörünün gelecek yüzyıla damgasını vuracağını savunan Bayraktar, "Enerji ve tarım, çok önemli iki stratejik sektör. Tarım sektörünü önemsemek, ciddiye almak, tarımda verimliliği yakalamak üzere gerekli tedbirleri almak, sadece Türk tarımının, Türk çiftçisinin gelişmesi açısından değil, ülkemizin istikbali ve gelecek nesillerimiz açısından önemli. Bu bakımdan tarım sektörünün muhakkak surette rehabilite edilmesi, mevcut kaynaklarının, potansiyelinin en iyi şekilde değerlendirilmesi ve verimliliğinin yakalanmasına, TZOB olarak önem verdiğimiz bir husus" diye konuştu.

-Tarım sektöründe kadınların rolü

Tarım sektörünün dünyada önemli bir hal aldığına dikkati çeken Bayrak, şu ifadelere yer verdi:

"Türkiye olarak, bu değişen konjonktürü fırsata çevirmemiz lazım. Fuarların da amaca ulaşabilmesi açısından, bu çok önemli. Sorunların başında, yapısal sorunlarımız geliyor. Elbette biliyoruz, çiftçilerimizin girdi maliyetleri yüksek. Mazotta indirim, gübrede indirim, elektrikte indirim istiyorsunuz. Biz bunları takip ediyoruz. Ama bunlardan çok daha önemli olan, verimliliği yakalama açısından yapısal sorulara da değinmemiz lazım. Siz çiftçiye ne verirseniz verin, bu söylediğimiz tedbirleri de alsanız, verimlilikte en önemli şey, bilgidir. Tarımda, eğitimi ihmal ettiğimiz takdirde, ne yaparsak yapalım, ne kadar destek verirsek verelim, verimlilikte arzu ettiğimiz seviyeye ulaşma şansımız yok. Bunun bilinci içerisinde TZOB olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile yaptığımız protokol çerçevesinde, çiftçi eğitimlerine önem veriyoruz. Kadın çiftçilerimizi eğitmeye başladık. Önümüzdeki dönemde tarım sektörünü bayanlarımız götürecek. Bayanlarımızı eğitemezsek, tarıma yöneltemezsek, tarımda verimlilik bir hayaldir."

-"Et lobisi, hortladı"

Hayvancılığın önemine vurgu yapan Bayraktar, bugünlerde "et ithalat lobisi"yle mücadele ettiklerini anlattı. Kurban Bayramı'ndan önce, "et ithalat lobisi"nin hortladığını savunan Bayraktar, şöyle devam etti:

"Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ortak mücadele verdik. Bakanlığımız, şu an bu işin arkasında, ithalatın önlenmesi açısından çok dikkat ediyor. TZOB olarak kendilerine destek veriyoruz. Bugünlerde et fiyatları makul seviyeye geldi. Yüksek demiyorum. 'Et lobisi hortladı', 'ithalat lazım, tüketiciye ucuz et yedirmek lazım' söylemleriyle ithalat kapısını açmaya çalışıyorlar. Halbuki ahırlarımızı doldurmadan, üretimi artırmadan, bu ülkede tüketicinin arzu ettiği kalitede, arzu ettiği fiyatta et yemesi mümkün değildir. Sürekli ithalat yaparak, ülkemizdeki insanların gıda güvencesini sağlayamayız."

-Sanayicilere "Lütfen bindiğiniz dalı kesmeyin" uyarısı

Süt hayvancılığına da önem verdiklerini dile getiren Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Süt hayvancılığı eğer bu ülkede gelişmişse, besi hayvancılığı da gelişmiş demektir. Orada, bakanlığımızla birlikte, sanayicimizi biraz yoruyoruz. Süt fiyatlarını vermekte imtina ediyorlar. Maliyetlerimizi dikkate alarak, süte fiyat vermiyorlar. Bakanlığımızla iş birliği yapıyoruz. Fiyatları biraz yukarıya çıkarmaya çalışıyoruz. Buradan da sanayicimize sesleniyorum, 'Lütfen bindiğiniz dalı kesmeyin. Üreticiden ucuza aldığınız sütü marketlerde ucuza satmıyorsunuz. Yarın eğer ben sürdürülebilir üretim noktasında olamazsam siz zannetmeyin ki artık dünyada ucuz et bulacağım, ucuz süt bulacağım, ucuz buğday bulacağım. Böyle bir şansınız artık yok. Çünkü dünyada gıda fiyatları üzerinde manipülasyonlar başladı. Arz talep dengesi değişik nedenlerle bozuldu. Gıda fiyatları bu spekülasyon neticesinde hızlı bir şekilde yukarı doğru gidiyor. Türk insanının gıda güvencesini sağlama adına, Türk çiftçisinin üretmesine herkesin ihtiyacı var. Herkesin aklını başına alması lazım."

Fuarın açılışı, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Mustafa Solak, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, Afyonkarahisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Çankaya ile diğer protokol üyeleri tarafından yapıldı. - Afyon

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Afyonkarahisar 3. Tarım Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement