Arnavutluk Parlamentosu Başkanı Çoba'nın, Renkli Türkiye Ziyareti - Son Dakika
Güncel

Arnavutluk Parlamentosu Başkanı Çoba'nın, Renkli Türkiye Ziyareti

Arnavutluk Parlamentosu Başkanı Çoba\'nın, Renkli Türkiye Ziyareti

Coşkun Ergül - Arnavutluk Parlamentosu Başkanı Jozefina Topalli Çoba'nın, Türkiye'ye gerçekleştirdiği 2 günlük ziyaret, renkli ve esprili görüşmelerle geçti.

23.02.2013 12:16

Coşkun Ergül - Arnavutluk Parlamentosu Başkanı Jozefina Topalli Çoba'nın, Türkiye'ye gerçekleştirdiği 2 günlük ziyaret, renkli ve esprili görüşmelerle geçti. Osmanlı kıyafetlerini çok beğenen Çoba, "İtalyan Valentino halt etmiş, bu kıyafetler çok süper" dedi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Çoba'nın Türkiye ziyareti, renkli ve esprili görüşmelere sahne oldu.

Görüşmelerde, Türkiye ve Arnavutluk ilişkilerinin yanı sıra, Osmanlı döneminde kafası kesilerek idam edilen ve kesik başı bir tepside İstanbul'a getirilen Arnavut asıllı Tepedelenli Ali Paşa'nın kafası ile Arnavut asıllı Ali Sami Yen'in babası ve ilk Türkçe sözlüğün yazarı olan Şemsettin Sami'nin (Sami Fraşeri) mezarının Arnavutluk'a nakli konuları da gündeme geldi.

Çoba, Arnavutluk'un Ankara Büyükelçisi'nin Dışişleri Bakanlığı'ndan mezarları resmi olarak istediğini anımsatarak, "Bizim için tarihi değere sahip önemli insanlardır, o yüzden kabirlerini istiyoruz. Ali Paşa'nın iki oğlu ve torununun da kelleleri burada, ancak biz sadece Ali Paşa'nın kellesini istiyoruz" dedi.

Başta TBMM Başkanı Cemil Çiçek olmak üzere Türk yetkililer de bunu Şemsettin Sami'nin ailesine soracaklarını ve sonuçta da resmi makamların karar vereceğini kaydetti.

Ali Paşa'nın Dışişleri Bakanlığı'ndan emekli olan büyükelçi torunu, Türkiye-Arnavutluk Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı, AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait'i arayarak, dedelerinin naaşını vermek istemediklerini, Türkiye'de kalmasını istediklerini söyledi.

-(Siz Mehmet Akif Ersoy'un da kabrini istersiniz) esprisi-

Rıfat Sait'in, Çoba ve beraberindeki heyet onuruna verdiği yemekte, AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, "Siz Mehmet Akif Ersoy'un da kabrini istersiniz" şeklinde espri yaptı. Çoba da Özdağ'ın bu esprisine gülerek, "Neden olmasın" yanıtını verdi.

Başka bir Türk yetkili ise "Türkiye'de 38 tane sadrazamlık ve vezirlik yapmış Arnavut'un mezarı var. O zaman Türkiye'deki bir çok mezarlığı götürmeniz lazım, Türkiye'de mezarlık kalmaz" dedi.

Çoba, "Muhteşem Süleyman" dizisinin Arnavutluk'ta izlendiğini belirterek, Osmanlı modasını çok beğendiğini anlattı. Ankara Olgunlaşma Enstitüsü'nün defilesine katılan Çoba, "İtalyan Valentino (Dünyaca ünlü İtalyan tasarımcı) halt etmiş, bunlar çok süper kıyafetler. Bu defileyi Arnavutluk'ta da yapalım" dedi.

Jozefina Topalli Çoba'nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la olan görüşmesinde de iki ülkenin ticari ilişkileri gündeme geldi.

Çoba'nın, "Türk yatırımcılar Arnavutluk'ta 3. sırada, biz bunu 2. sıraya çıkarmak istiyoruz" sözleri üzerine Erdoğan, "Neden 1. sıraya getirmiyorsunuz- Birlikte 1. sıraya getirelim" diye karşılık verdi. Çoba da "Neden olmasın, iyi olur" dedi.

Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa, Rıfat Sait'in de katıldığı Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın Arnavutluk ziyareti sırasında, Şemsettin Sami'nin mezarı ile Tepedelenli Ali Paşa'nın kafasının Arnavutluk'a naklini istemişti.

Yayıncı: Ali Eyvaz - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Arnavutluk Parlamentosu Başkanı Çoba'nın, Renkli Türkiye Ziyareti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement