Atatürk Havalimanı'nda Zika virüsünün görüldüğü ülkelere seyahat eden Türk yolcular Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü ekipleri tarafından bilgilendiriliyor.
Zika virüsünün görüldüğü Tropikal Afrika, Güneydoğu Asya, Pasifik Adaları ile Orta ve Güney Amerika 'ya gidecek uçakların körüğüne giden Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü ekipleri Türk yolculara Zika virüsü hakkında bilgi vererek nasıl korunacaklarını da yolculara tek tek anlatıyor. Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü ayrıca Zika virüsünün görüldüğü ülkelere giden uçakların körüklerine Zika virüsü hakkında bilgilerin ve nasıl korunma yollarının anlatıldığı bilgilerin bulunduğu broşürler dağıtıyor. Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü ekipleri, Atatürk Havalimanı'nda Zika virüsünün yoğun görüldüğü ülkelere gidecek vatandaşlara virüsle ilgili bilgilendirme broşürleri dağıtıyor. Broşürde "Zika virüsü nedir", "Bulaşma yolları nelerdir", "Nasıl korunabiliriz", "Seyahat dönüşü öneriler" başlıklarıyla bilgiler yer alıyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) verilerine göre son haftalarda Brezilya, Kolombiya, El Salvador, Surinam ve Venezuela'da bu sendroma yakalananların sayısında artış oldu.
Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü ekipleri de, Zika virüsünün yoğun görüldüğü ülkelere gidecek olan vatandaşlara, Atatürk Havalimanı'nda uçağa binmeden önce hastalığın bulaşma yolları, yolcular için riskleri, korunma yöntemleri gibi bilgilerin yer aldığı broşür dağıtıyor. Mayıs 2015'te Brezilya'da salgın başlarken, Türk Hava Yolları'nın İstanbul- Sao Paulo seferinde seyahat edecek olan yolculara da broşürler dağıtıldı.
HAVAYOLU ÇALIŞANLARINA DA BİLGİLENDİRME YAPILDI
Konuyla ilgili bilgiler veren Atatürk Havalimanı Sağlık Denetleme Merkezi Baştabibi Dr. Aykut Yener Kavak, "Bakanlık olarak bizim çalışmalarımız 28 Ocak'ta başladı. O andan itibaren de biz giden yolcularımıza bilgilendirme yaptık. Özellikle seyahat sağlı merkezlerimizde ve Atatürk Havalimanında uçakların kapısında kurduğumuz stantlarla sağlık görevlilerimiz giden yolcularımızı bilgilendiriyor. 8 Şubat'ta Bakanlık Bilim Kurulu aldığı kararlar gereği, o bölgelerden gelen uçaklarda gerekli durumlarda ekstra ilaçlama yapılmasını talep etti. Bu konuda zaten havayolu çalışanlarına hastalıkla ilgili bilgilendirme yapıldı. Uçaklarında gerekli hallerde tekrar ilaçlamaları konusunda bilgiler verildi. Şu ana kadar uçaklardan öyle bir çağrı almadık" dedi.
Zika virüsü broşürlerinin hangi ülkelere dağıtıldığıyla ilgili ise Kavak, "Bilgilendirme sadece Tropikal Afrika, Güneydoğu Asya, Pasifik Adaları ile Orta ve Güney Amerika uçuşlarına yapılıyor. Buradaki asıl amacımız o bölgelere giden vatandaşlarımızı korumak. Gitmeden önce bilgilendirmek. Bu hazırladığımız broşürde bu hastalıktan nasıl korunacaklarını hangi ülkelerde göründüğü ve o ülkelere seyahat edenlerin dönüşte ne yapması gerektiği konusunda vatandaşları bilgilendiriyoruz" diye konuştu.
MAYIS 2015'TE BREZİLYA'DA SALGIN BAŞLADI
Mayıs 2015'te Brezilya'da başlayan salgın, sivrisinekler yoluyla neredeyse tüm Amerika kıtasına yayıldı. İlk kez 1947 yılında Uganda'nın Zika ormanlarındaki maymunlarda görülen virüs, Aedes türü sivrisinekler aracılığıyla insanlara bulaşıyor. Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor. Virüsün ateş, kas ve baş ağrısı, kusma, yorgunluk, deri döküntüleri ile gözlerde kızarıklık gibi belirtiler gösterirken Zika virüsü dünyada daha çok Tropikal Afrika, Pasifik Adaları, Güneydoğu Asya, Orta ve Güney Amerika'da görülüyor. Aedes sivrisinek türünün taşıdığı Zika virüsünün, bağışıklık sisteminin sinir hücrelerine zarar vermesi nedeniyle gelişen bir tür hastalık olan Guillain-Barre sendromuna yol açabileceği de bildirildi.
Riskli bölgelere gidin Türk vatandaşlarına yüz yüze bilgilendirme yapan yetkililer, yolculara broşür veriyor. - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › Atatürk Havalimanı'nda 'Zika Virüsü' Alarmı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?