Avrasya İşadamları Formu, 30 Ülkeden 300 İşadamının Katılımıyla Gebze'de Başladı - Son Dakika
Güncel

Avrasya İşadamları Formu, 30 Ülkeden 300 İşadamının Katılımıyla Gebze'de Başladı

Avrasya İşadamları Formu, 30 Ülkeden 300 İşadamının Katılımıyla Gebze\'de Başladı

Avrasya bölgesi ile Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin artırılması amacıyla düzenlenen Avrasya İşadamları Forumu 30 ülkeden 300 işadamının katılımıyla bugün Gebze'de start aldı.

12.12.2013 16:45

Avrasya bölgesi ile Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin artırılması amacıyla düzenlenen Avrasya İşadamları Forumu 30 ülkeden 300 işadamının katılımıyla bugün Gebze'de start aldı.

Gebze Belediyesi Kent Meydanı Kongre Salonunda bugün başlayan ve 15 Aralık'a kadar sürecek olan Özerk Gagavuzya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mihail Formuzal, Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir, Kosova Kamu Yönetim Bakanı Mahir Yağcılar, İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Vekili Ahmad Dost Hoseini, Romanya Perlemantosu Senatörü Marian Vasiliev, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, İstanbul Milletvekili ve Uluslararsı Karadeniz Hazar İşbirliği Vakfı Genel Başkanı Dr. İsmail Safi, Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün, Kazakistan Ankara Büyükelçisi Janseyit Tüymebayev ile sanayici ve işadamları katıldı.

YATRIM YAPAN İŞADAMLARI 5 YIL VERGİ ÖDEMEYECEKLER

Özerk Gagavuzya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mihail Formuzal yaptığı konuşmada Türk işadamlarını yatırım yapmaya beklediklerini söyledi. Gagavuzya'nın küçük bir devlet olduğunu söyleyen Mihail Formuzal, ülkelerinde Gagavuz, Moldovya ve Rusca konuşulduğunu belirterek, " Gagavuzya da işadamlarına çok destek veririz. Yapılan tüm forumlara da katılıyoruz. Türkiye'den bize gelecek işadamlarına çok destek vereceğiz. Ülkemizde sanayi üretimi yapacak sanayiciler 5 yıl vergi ödemeyecekler. Gagavuzya'ya işadamlarını bekliyoruz. Biz kendimize dost arıyoruz. Bizim kan kardeşlerimiz Türkiye'de. Bizi unutmayınız." ddedi. Cumhurbaşkanı Mihail Formuzal şöyle devam etti: "Bu form çok önemli ve daha fazla yapılırsa bizim güncel sorunlarımıza cevap verecek. Biz mallarımızı hem Rusya'ya gönderebiliyoruz. Avrupa Birliği'nin de komşusuyuz. Bizim ülkemizdek üretilen malları hem Rusya hemde diger ülkelere gönderebilirsiniz. Türkiye dinamik ve gelişen bir ülke. Ekonomisi çok güçlü. Biz küçük bir ülkeyiz ve politik süreçleri etkileyemiyoruz. Şu an Avrupa Birliği kendi ihracatından fazla üretiyor. Bunu satmak için başka pazarlar arıyor. Türk dünyası bu yüzden çok dikkatli olmalıdır. Ortak çıkarlarımızı birleştirebiliriz." TÜRKİYE'NİN GÜÇLÜ BİR DEVLET OLDUĞUNU BİLİYORUZ

Türkiye'nin başarılı ve işbirlik kurma konusunda güvendiklerini söyleyen Kosova Kamu Yönetim Bakanı Mahir Yağcılar ise konuşmasında, "Kosovadan geliyorum ve biz bir bakan olarak devletimizin kalkınması, güçlenmesi bizim için ilk işimiz oluyor. Türkiye'nin başarısı bizim başarımız, Türkiye'nin sorunları bizim sorunlarımız oluyo. Türkiye'nin güçlü bir devlet olduğunu biliyoruz. Ekonomide lider konuma gelmesi bizi mutlu ediyor. Enerjiye döndüğümüzde eksiklik görülüyor. Bu eksiklikleri kapatmak için daha çok biraraya gelmemiz gerekiyor. Türkiye'nin başarılı ve işbirlik kurma konusunda güveniyoruz." diye konuştu:

SIFIR GÜMRÜKLE İHRACAT YAPABİLİRSİNİZ

Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir ise Türk sanayici ve işadamlarını Makedonya'da görmek istiklerini söyleyerek, "Dost ülke, kardeş ülke Makedonya'dan size selam getirdim. Balkanlardan size şimdi olduğu gibi size soğuk hava bazen de sıcak hava gönderiyoruz. Balkanlar çok hassas bir bölgedir. Her bir ülkenin hassasiyeti vardı. Her ülkenin kalkınması ekonomiden başlar. 2009 yılında yapılan forumda da Türkiye'den gelin ve yatırım yapın çağrısında bulunmuştum. Bir çok firma yatırım yaptı. Makedonya'da 100'ün üzerinde Türk şirket bulunuyor. Makedonya bir çok ülkeyle serbest ticaret anlaşması imzalamıştır. Hükümetimizin verdiği yerler 10 yıl vergiden muaf. Tüm avrupa ülkeleri ile ihracat yaptığınızda sıfır gümrükle ihracat yapabilirsiniz. 2014 yılında tekrer Türkiye'ye gelip çeşitli şehirlerde gelin Makedonya'ya yatırım yapın diyeceğiz. " dedi.

VALİ ERCAN TOPACA "TİCARİ ALIŞVERİŞE HER ZAMAN AÇIĞIZ"

Ülkeler arası ticari alışverişe her zaman açık olduklarını söyleyen Kocaeli Valisi Ercan Topaca da konuşmasında, "Bugün 30 değişik ülkeden sanayicinin, işadamının biraraya geldiği adeta kültürlerin birleştiği işbirliğinin bu toplantı sonucunda aramızda doruga çıkmasını beklediğimiz güzel bir beraberliği birlikte yaşıyoruz." diyerek şöyle devam etti: "Komşularımızla aslında çok uzak değiliz. Sadece coğrafi yakınlık yok aynı zamanda tarihten kaynaklanan yakınlığımız var. Sizlerle ortak alışverişler, ortak yatırımlar yapıyoruz ama bunlar yeterli değil. Bu coğrafyanın çok daha fazla işbirliğine açık potansiyeli var. Bu potansiyeli daha fazla açığa çıkartıp daha fazla birbirimizin gücünden faydalanmak istiyoruz. Biz her türlü ticari alışverişe açığız. İşbirliğimizi daha da güçlendirip, ortak yatırımlarımızı daha arttırabiliriz bu sizin ve bizim ülkemizde de olur."

İŞEDAMLARIMIZLA UYUMLU ÇALIŞIYORUZ

Avrasya Formu'nun ülkeler arasında ticareti arttıracağını söyleyen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da konuşmasında Kocaeli'nde ve özellikle Gebze bölgesinde Bilişim Vadisi arge çalışmalarını hatırlattı. Karaosmanoğlu, "Biz işadamlarımızla uyum içersinde çalışıyoruz. Önemli projeleri hayata geçiriyoruz. Yerel yöneticilerin ve işadamların önünü açacak çalışmalar yapması çok önemlidir. Biz tüm işadamlarını başımızın tacı olarak görüyoruz.Ülkeler arasında ticaretimiz artacak, kardeşliğimiz artacaktır." dedi. Kocaeli Valisi Ercan Topaca açılış konuşmalarının ardından Özerk Gagavuzya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mihail Formuzal, Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir, Kosova Kamu Yönetim Bakanı Mahir Yağcılar'a günün anısına plaket verdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Avrasya İşadamları Formu, 30 Ülkeden 300 İşadamının Katılımıyla Gebze'de Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement