Avrupa'daki Sığınmacı Krizi - Son Dakika
Güncel

Avrupa'daki Sığınmacı Krizi

Macaristan Devlet Bakanı Janos Lazar, Macaristan üzerindeki sığınmacı baskısının tekrar artmaya başladığını söyledi.

11.02.2016 21:08

Macaristan Devlet Bakanı Janos Lazar, Macaristan üzerindeki sığınmacı baskısının tekrar artmaya başladığını söyledi.

Bakan Lazar, düzenlediği haftalık basın toplantısında yaptığı konuşmada, Macaristan sınırında sığınmacı baskısının tekrar başladığını ve geçen yıl sınırda yaşanan olayların bu yıl tekrar yaşanabileceğini belirterek, "Bu yüzden sınıra çekilen tel örgüler hukuki olarak da korunmalı. Avrupa'ya gelen göçmen krizinin 2016 yılında yumuşaması mümkün değil. Sınırda geçen yıl yaşananlara benzer olaylar bu yıl da yaşanabilir" dedi.

Macaristan'ın komşu ülkelerle sürekli irtibat içinde olduğunu, Avrupa Birliği'nin de Türkiye ile sürekli görüşmesi gerektiğini kaydeden Lazar, "Bahar ayında sığınmacı baskısı tekrar artabilir, bu yüzden Romanya tarafına tel örgü çekmek için hazırlanmak gerekiyor" şeklinde konuştu.

Sığınmacı konusunda hukuki adımların atılabilmesi için parlamentoda yer alan partilerin birlikte hareket etmesi gerektiğini belirten Lazar, polis ve askerin ortak bir şekilde ülke güvenliğini sağlayabileceğini savundu.

Sığınmacıların AB'ye alınması konusunda, Türkiye ile Almanya'nın görüştüğünü iddia eden Bakan, "Almanya hükümeti ve Türkiye arasında sığınmacıların nasıl AB'ye alınabileceği konusunda müzakereler devam ediyor. AB, sığınmacıların dağıtılması konusunda üye ülkeleri baskı altına almak istiyor. Bundan dolayı Brüksel'e karşı koymalıyız."

Macaristan'a sığınmacı girişi tekrar başladı

Macaristan Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada salı günü 72, dün ise 104 sığınmacının Macaristan'a yasa dışı yollardan girmeye çalışırken yakalandığı belirtildi.

2015 yılında sığınmacıların Batı Avrupa'ya geçmek için en önemli duraklarından biri olan Macaristan, sığınmacı akını durdurmak için Sırbistan ve Hırvatistan sınırlarına jiletli tel örgü çekmiş, sınır bölgelerinde olağanüstü hal ilan ederek yasa dışı geçişlerde uygulanan cezaları artırma yoluna gitmişti. Macar hükümeti ayrıca Vişegrad Grubu'nun ( Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya ve Slovakya) da desteğiyle sınırlarına asker ve polis göndermişti.

Macaristan'a 2012 yılında 2 bin, 2013'te 18 bin ve 2014'te 42 bin kişi iltica talebinde bulunmuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Avrupa'daki Sığınmacı Krizi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement