Yunanistan'ın Makedonya sınırındaki İdomeni kasabasında bulunan kamplarda kalan sığınmacıların, Makedonya'ya girişlerine izin verilmemesini üzerine başlattıkları protesto devam ediyor.
Sabah saatlerinde yük treninin geçişi sırasında raylara oturarak demir yolunu kapatan sığınmacılar, yaklaşık altı saattir eylemlerini sürdürüyor.
Yunanistan tarafında bekleyen sığınmacıların sayısı on bini aşarken, sığınmacılar kamptaki kötü koşullara tepkili. Rayların üzerine çadırlarını kuran sığınmacılar, çadırlarının üzerine "sınırları açın", "özgürlük" ve "burada yavaş yavaş ölüyoruz" yazarak sınırların hala kapalı tutulmasına tepki gösterdi.
Öte yandan, demir yolunu kapatan sığınmacılara yakın bir noktada barikat kuran güvenlik güçleri de sığınmacıların kalabalık gruplar halinde sınırdaki geçiş noktasına ilerlemesini önlüyor.
AA muhabirine açıklamada bulunan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Makedonya Temsilcisi Haydar Fahad, sınırın açık olduğunu ancak sınırlı sayıda sığınmacının Makedonya'ya girişine izin verildiğini belirterek, Makedonya tarafındaki kampta sadece 100 sığınmacı olduğunu kaydetti.
Arnavutluk olası sığınmacı akınına hazırlıklı
Arnavutluk İçişleri Bakanı Saimir Tahiri, gazetecilere yaptığı açıklamada, geçişlerine kısıtlama getirildiği için Yunanistan ile Makedonya arasında bekletilen ve sayıları her geçen gün artan sığınmacıların Arnavutluk'a yönelmeleri durumunda buna karşı hazırlıklı oldukları söyledi.
Sığınmacı krizinin çözümü noktasında işbirliği ve koordinasyonun önemine işaret eden Tahiri, "Henüz bir alarm durumu yok. Biz hazırız ve partnerlerimizle koordinasyon içindeyiz. Avrupa sorununa, Avrupa çözümü gerektiğine inanıyoruz" dedi.
Sığınmacıların Makedonya-Yunanistan arasında sıkışıp kalması alternatif rotaları gündeme getirirken, bu kapsamda ilk önce çıkan ülke olan Arnavutluk, Yunanistan sınırına yakın bölgelerde güvenlik tedbirlerini üst seviyeye çıkarmaya başladı.
Son Dakika › Güncel › Avrupa'daki Sığınmacı Krizi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?